Αναστασίου: «Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου»

Τα αίτια της ήττας του Παναθηναϊκού από τη Skoda Ξάνθη που επέφερε τον αποκλεισμό του “τριφυλλιού” από το Κύπελλο ανέλυσε ο Γιάννης Αναστασίου. Με δηλώσεις του στη NOVA ο τεχνικός των “πράσινων” αναγνώρισε τη δική του ευθύνη για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του κι έστειλε μήνυμα ανάκαμψης αρχής γενομένης από την αναμέτρηση κόντρα στον Πλατανιά.

Οι δηλώσεις του Αναστασίου:

«Μόνο με νίκες μπορεί η ομάδα να ξεπεράσει αυτό που περνάμε τώρα. Και σίγουρα με καλύτερες εμφανίσεις. Μπορεί να συμβεί να χάσεις στο ποδόσφαιρο, είναι φυσιολογικό, αλλά μετράει ο τρόπος που θα χάσεις. Νομίζω πως εμείς χθες δεν αντιδράσαμε καθόλου και δεν παλέψαμε καθόλου για τη κρισιμότητα ενός τέτοιου παιχνιδιού και απ’ τη στιγμή που ξέραμε πως ο αντίπαλος θα δώσει το μάξιμουμ για να προκριθεί. Είναι άσχημο όταν αποκλείεσαι στο Κύπελλο και δη εντός έδρας, σε έναν απ’ τους βασικούς σου στόχους. Απ’ την άλλη, βέβαια, αυτό που είπα και συνεχίζω να το λέω, είμαστε μια ομάδα που προσπαθούμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και να γινόμαστε καλύτεροι. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή, έχουμε αδυναμίες και σίγουρα δεν γίναμε απ’ τη μια στιγμή στην άλλη σούπερ ομάδα που με το όνομα θα κερδίζουμε τον αντίπαλο και θα είναι εύκολα τα ματς. Κάθε φορά εμείς θα πρέπει να παλεύουμε και να δίνουμε το μάξιμουμ. Έτσι είναι η ομάδα δομημένη, δεν έχουμε πολλούς παίκτες με την ατομική ποιότητα που θα παίρνουν τις αναμετρήσεις. Είναι στιγμές στο ποδόσφαιρο που δεν είναι όλα ρόδινα, όπως τώρα για παράδειγμα, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε γιατί έχουμε ένα παιχνίδι σημαντικό την Κυριακή.

Οι εντολές ήταν ξεκάθαρες. Είχαμε έμπειρους παίκτες στην ομάδα. Δεν είχα καμία διάθεση και κανένα στόχο να παίξω για το 0-0. Στόχος ήταν η νίκη, όπως κάθε παιχνίδι στη Λεωφόρο, απ’ το πρώτο λεπτό δυνατά. Όταν φτάσεις στο 75’ και δεν υπάρχει γκολ, τότε σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική διαχείριση. Είχαμε προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, αλλά το θέμα είναι βγάλαμε μια ανασφάλεια, μια φοβία, η οποία όσο και να θέλω να την εξηγήσω, να βρω για ποιο λόγο έγινε, αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Κρίνεσαι από τις αποφάσεις που παίρνεις σε έναν αγώνα. Εμείς δεν επιτεθήκαμε, δεν είχαμε επιθετική σκέψη απέναντι στην Ξάνθη και φάνηκε απ’ το γεγονός πως δεν είχαμε τελικές. Η Ξάνθη γνώρισε τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο, ήταν προσηλωμένη και τελικά φάνηκε πως δεν δείξαμε μέσα στο χορτάρι αυτά που είχαμε δουλέψει. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και πάντα θεωρώ ότι σε μια ήττα, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο προπονητής. Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Ξέρω ότι έχω ευθύνες. Είναι άσχημο αυτό που συνέβη- ο αποκλεισμός- και δεν θα κρυφτούμε. Το εύκολο είναι να κρυφτούμε και να ψάξουμε για δικαιολογίες. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες, ούτε θέλω δικαιολογίες. Πιστεύω ότι ως ομάδα, όταν μπαίνουμε στο γήπεδο και κάνουμε αυτά που ξέρουμε, τότε είμαστε μια πολύ καλή ομάδα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το σημαντικό είναι να το δείχνουμε σε κάθε παιχνίδι αρχής γενομένης από εμένα. Γιατί το εύκολο θα ήταν να ρίξω ευθύνες αλλού. Ξεκινώ από τον εαυτό μου. Προσπαθώ και θα συνεχίσω να προσπαθώ, να κάνω το καλύτερο δυνατό γι’ αυτή την ομάδα.

Πέρσι ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, ήταν το ξεκίνημα και για πολλούς από εμάς δεν υπήρχε η απαιτούμενη πίεση. Σαν συνέχεια της περσινής λοιπόν πορείας, όλοι πίστευαν πως και φέτος θα είναι το ίδιο καλή. Βαθμολογικά στο πρωτάθλημα είμαστε καλύτερα σε σχέση με πέρσι και παράλληλα έχουμε εξελίξει νέους παίκτες. Το σημαντικό είναι μείναμε εκτός ενός στόχου που ήταν μεγάλος για εμάς. Ξέραμε πως δεν θα ήταν εύκολο, τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Εμείς πάντως, γνωρίζουμε πως δεν παρεκκλίνουμε από το πλάνο και τη φιλοσοφία μας. Τουλάχιστον το αρχικό πλάνο ήταν για τρία χρόνια, στην πορεία πιστεύω πως διαψεύσαμε αρκετό κόσμο, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την καλή και κακή εικόνα του Παναθηναϊκού. Στο χέρι μας είναι να διορθώσουμε την εικόνα μας στα υπόλοιπα παιχνίδια του πρωταθλήματος, να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται και να δούμε τι θα καταφέρουμε. Υπάρχει ενότητα, αναλύουμε όσο καλύτερα γίνεται τα παιχνίδια και την κατάσταση του κάθε παίκτη μας. Δεν υπάρχει θέμα φυσικής κατάστασης, είναι σίγουρα ψυχολογικό κι αυτό με ένα καλό αποτέλεσμα μπορούν όλα να ανατραπούν, ενώ με ένα άσχημο όπως το χθεσινό, σίγουρα μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα. Σίγουρα αν κερδίσουμε την Κυριακή και με μια καλή εμφάνιση, θα απαλύνει τον αποκλεισμό και παράλληλα θα δώσει τόνωση και ψυχολογία στα παιδιά γιατί έχουμε παίξει αρκετά ματς τελευταία και τουλάχιστον δεν θα ‘χουμε μεσοβδόμαδα ματς την επόμενη εβδομάδα για να ξεκουραστούν και τα παιδιά».

Για το παιχνίδι με τον Πλατανιά: «Μετά την ήττα του απ’ τον Εργοτέλη, περιμένω πως θα έρθει αποφασισμένος για το καλύτερο δυνατό και να πάρει θετικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι να είμαστε εμείς προσηλωμένοι, αποφασιστικοί και συγκεντρωμένοι. Αν κάνουμε αυτά που ξέρουμε, τότε θα έχουμε τον πρώτο λόγο».

Για το τι θα όριζε ως επιτυχία του Παναθηναϊκού: «Υπάρχουν ακόμα 14 παιχνίδια, η επαφή με τις δύο πρώτες θέσεις μπορεί να φαντάζει μεγάλη, αλλά παράλληλα και μικρή. Για μένα είναι εφικτό να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια μέχρι τέλους».

Σχετικά άρθρα