Υπέροχο ριζότο με μανιτάρια

2 Φεβρουαρίου 2015
Συστατικά
  • 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα
  • 500 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο χωρισμένο σε 2 μέρη
  • 250 γρ. Βούτυρο
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
  • μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 3 σκ. σκόρδο
  • αλάτι 

  • πιπέρι
  • νερό ζεστό (για τον κύβο)
  • 1.2 κ.σ. ζάχαρη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Απλά θεϊκό...

  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα περνάμε από το μπλέντερ. Δεν τα κάνουμε σούπα βέβαια...


  • Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να τα μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Ξεκινάν και βγάζουν τα υγρά τους.
  • Ρίχνουμε το αλάτι το οποίο βοηθάει να βγάλουν τα μανιτάρια και περισσότερα υγρά πιο γρήγορα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καθώς εξατμίζονται τα πολλά υγρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Στο τέλος πρέπει η σύσταση να είναι σαν πάστα ελιάς.. Η διαδικασία κρατάει πάνω από μισή ώρα
  • Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι μέχρι να έρθει στα γούστα μας το ντυξέλ.
Το κρατάμε στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα του


  • Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  • Την ίδια στιγμή ζεσταίνουμε τον ζωμό. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί με μιας.
  • Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο. Προσθέτουμε όλο το ντυξέλ. Επίσης θα βοηθούσε να ρίχναμε μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη στο σημείο αυτό.  
  • 

Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο.
  • 
 Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1 λεπτό να “ξεκουραστεί”, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π.-πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες). Σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε λίγη ακόμα παρμεζάνα από πάνω
Tip
Όταν απορροφήσει και το κρασί μπορούμε να βγάλουμε το ριζότο από τη φωτιά να το απλώσουμε σε ένα ταψί και να το παγώσουμε γρήγορα γρήγορα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μετά μπορούμε να το ξεκινήσουμε από εκείνη την ώρα ώστε να γλιτώσουμε σημαντικό χρόνο στην παρασκευή του μιας και δεν είναι καλό εμείς να είμαστε στην κουζίνα και να περιμένουν οι καλεσμένοι μας. Αν και όπως λένε.. το ριζότο είναι το μοναδικό φαγητό που και ο βασιλιάς το περιμένει... 
 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ