Επικίνδυνο τύπο παχυσαρκίας εμφανίζει το 63% των Ελλήνων

5 Φεβρουαρίου 2015

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη διατροφή και την υγεία των Ελλήνων, που συνέλεξαν τα μέλη της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.), στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης που πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα.

Το 63% των ατόμων που μετρήθηκαν σε δείγμα 5.442 ενηλίκων ατόμων (36% Άνδρες, 64% Γυναίκες), εμφάνισαν Κεντρική Παχυσαρκία, η οποία προσδιορίζεται από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ως μία πλέον επικίνδυνη μορφή που απειλεί σοβαρά την κατάσταση της υγείας. Συνολικά, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων του δείγματος, αναφορικά με την κατάταξη σωματικού βάρους (με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος) έδειξε ότι το 22% ήταν Παχύσαρκα, το 39% Υπέρβαρα, το 28% Φυσιολογικού Βάρους και το 11% Λιποβαρή.

Τα «κακά» μαντάτα όμως συνεχίζονται, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες - το 64% - εμφάνισε Ανεπαρκείς (κακές) διατροφικές συνήθειες (με βάση το εργαλείο εκτίμησης “Mediterranean Diet Assessment Tool”). Στο ίδιο ερώτημα, το 24% εμφάνισε Μέτριες διατροφικές συνήθειες, ενώ μόλις στο 12% οι διατροφικές συνήθειες χαρακτηρίζονται ως Πολύ Καλές. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο την εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για θέματα σωστής διατροφής, με δεδομένο ότι η κακή διατροφή συσχετίζεται τόσο με την παχυσαρκία, όσο και με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου το χώρο επισκέφθηκαν περισσότερα από 14.000 άτομα, ενώ τουλάχιστον 5.400 ενδιαφερόμενοι (ενήλικες και παιδιά) είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δωρεάν διατροφολογικό check-up, να αξιολογήσουν δηλαδή τη σωματική τους κατάσταση και τις διατροφικές τους συνήθειες. Ταυτόχρονα, τα ίδια άτομα σε κατ΄ ιδίαν συνεντεύξεις έλαβαν προσωπικές συμβουλές δίαιτας και διατροφής από μία πολυπληθή ομάδα περισσότερων από 60 διατροφολόγων μελών της ΕΛ.Δ.Ε., ενώ σε όλους τους επισκέπτες μοιράστηκε το ενημερωτικό έντυπο της ΕΛ.Δ.Ε. «Καταρρίπτοντας 10 κοινούς διατροφικούς μύθους».

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με τις  ενημερωτικές ομιλίες έγκριτων επιστημόνων, όπως του κλινικού διαιτολόγου και προέδρου της ΕΛ.Δ.Ε., κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, του ενδοκρινολόγου και καθηγητή Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρη Κιόρτση, του ογκολόγου παθολόγου κ. Ιωάννη Γκιουλμπασάνη, της μοριακής βιολόγου κας Καλλιόπη Γκούσκου και της κλινικής διαιτολόγου κας Γλυκερίας Ψαρρά. Στις ομιλίες αυτές συμμετείχε ενεργά το κοινό με ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τις αιγίδες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων.

virus.com.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ