«Πράσινη» η παράδοση

Δεν  έχουν μεγάλη ιστορία οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό καθώς η ομάδα του Αγρινίου αγωνίζεται μόλις για πέμπτη σεζόν στη Σούπερ Λίγκα (πάλαι ποτέ Α’ Εθνική). Το Τριφύλλι πάντως έχει τον πρώτο λόγο καθώς, εξαιρουμένης της πρώτης επίσκεψης του Παναιτωλικού στη Λεωφόρο το 1976, έχει μόνο νίκες και μάλιστα με σχετική ευκολία.
Στις 23 Ιανουαρίου 1977 οι Πράσινοι επικράτησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου πανηγυρικά με 4-1 με δύο γκολ του Αλβαρες, ένα του Αντωνιάδη κι ένα του Ελευθεριάδη, ενώ προσωρινά για τον Παναιτωλικό είχε ισοφαρίσει σε 1-1 ο Σιακούφης.
Εξίσου επιβλητική ήταν η νίκη του Παναθηναϊκού και στην επιστροφή του Παναιτωλικού στη Σούπερ Λίγκα έπειτα από 35 χρόνια. Στις 22 Απριλίου 2012 οι Πράσινοι νίκησαν 4-0 στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ με ένα γκολ του Κουίνσι, δύο του Τοτσέ κι ένα του Χριστοδουλόπουλου. Μάλιστα αυτό ήταν το τελευταίο τέρμα που πέτυχε Ελληνας παίκτης στις μεταξύ τους αναμετρήσεις!
Στις 18 Αυγούστου 2013, στην πρεμιέρα του περυσινού πρωταθλήματος, ο ΠΑΟ νίκησε 2-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου με γκολ του Νάνο και του Μπεργκ, ενώ στα δύο ματς που έγιναν στο Αγρίνιο σκόραραν, πέρυσι ο Ανρί Καμαρά και εφέτος ο Μλάντεν Πέτριτς.
Ο Παναιτωλικός απέσπασε το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα (1-1) στην έδρα του Τριφυλλιού στις 23 Μαΐου 1976. Οι Πράσινοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Παπαδημητρίου στο 32’ αλλά έπειτα από τρία λεπτά (35’) ισοφάρισε ο Παππάς.
Οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί και για το Κύπελλο Ελλάδας δύο φορές, όλες στην έδρα του Παναθηναϊκού. Στις 7 Οκτωβρίου 1999 οι Πράσινοι επικράτησαν 5-1, ενώ για την τρέχουσα σεζόν, στις 30 Οκτωβρίου 2014 ο ΠΑΟ νίκησε 3-1 με γκολ του Κλωναρίδη, του Μπούι και του Μπεργκ, ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραρε ο Κουτρουμάνος.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι ο πρώτος σκόρερ στα παιχνίδια των δύο συλλόγων είναι ο Ισπανός Τοτσέ με τρία γκολ, ενώ υπάρχουν αρκετοί με δύο: Παπαδημητρίου, Αλβαρες,Ελευθεράκης και ο Καμαρά από πλευράς Παναιτωλικού.
Η παράδοση στη Λεωφόρο
1976 ΠΑΟ-Παναιτωλικός 1-1
1977 ΠΑΟ-Παναιτωλικός 4-1
2012 ΠΑΟ-Παναιτωλικός 4-0
2014 ΠΑΟ-Παναιτωλικός 2-0

Σχετικά άρθρα