Εκατομμύρια μικρόβια υπάρχουν στα μετρό του κόσμου

9 Φεβρουαρίου 2015

Εκατομμύρια μικρόβια ταξιδεύουν στα μετρό του πλανήτη, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι άκακα, το 10% παθογόνα και κάποια να παραμένουν εντελώς άγνωστα στους επιστήμονες.

Όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων στο μετρό της Νέας Υόρκης -οι οποίοι πάντως εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί- «Οι άνθρωποι δεν κοιτάζουν μια χειρολαβή του μετρό και σκέφτονται ότι σφύζει από ζωή. Όμως, μετά από αυτή την έρευνα, θα έπρεπε να το σκέφτονται».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, επίκουρο καθηγητή Κρίστοφερ Μέησον, γενετιστή του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Systems» στη μελέτη αναλύθηκαν γενετικά χιλιάδες δείγματα από κάθε είδους επιφάνειες στους σταθμούς και στους συρμούς του μετρό, δημιούργησαν τον πρώτο αναλυτικό μικροβιακό «χάρτη» (PathoMap) που έχει ποτέ δημιουργηθεί για μετρό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το μισό DNA από όλα τα δείγματα (ποσοστό 48,3%) δεν ταίριαζε με κανέναν γνωστό οργανισμό, πράγμα που, όπως είπαν οι επιστήμονες, «δείχνει τον τεράστιο πλούτο των άγνωστων μικροβιακών ειδών που είναι πανταχού παρόντα στις αστικές περιοχές». Μόνο το 0,2% του συλλεχθέντος DNA ταίριαζε με το ανθρώπινο γονιδίωμα.
Το πιο συχνό είδος μεταξύ των γνωστών μικροοργανισμών ήσαν τα βακτήρια (το 47% του συνόλου). Αν και πολύς κόσμος φοβάται ότι θα κολλήσει γρίπη στο μετρό, οι ιοί ήσαν πολύ σπάνιοι, μόλις το 0,03% των δειγμάτων.
Από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) που υπάρχει στις επιφάνειες του μετρό, δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση (συνήθως ζουν στο δέρμα), ενώ το 31% αφορά «οπορτουνιστικά» βακτήρια που θα μπορούσε να γίνουν επικίνδυνα μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το υπόλοιπο 12% αφορά κανονικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα.

virus.com.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ