Ο εργατολόγος Λεωνίδας Παππάς απαντά στις ερωτήσεις σας.

9 Φεβρουαρίου 2015

Οι αναγνώστες του boro.gr ρώτησαν και  ο Δικηγόρος-Εργατολόγος κ.Λεωνίδας Παππάς έδωσε εξατομικευμένες απαντήσεις. Στείλτε και εσείς το ερώτημά σας στο info@boro.gr 


Ερώτηση: Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη χηρείας του δημοσίου και σε λίγο θα συμπληρώσει τριετία.Επίσης έχει γεωργικό εισόδημα Θα περιοριστεί η σύνταξή της στο 50 μετά την πάροδο της τριετίας ,αν διακόψει τη γεωργική ασχολία θα εξακολουθεί να λαμβάνει το ίδιο ποσό;

Απάντηση: Ναι, θα μειωθεί στο μισό, εκτός εάν σταματήσει να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ.

 

Ερώτηση: 33 ένσημα ΙΚΑ μήνα αύγουστο 19982 Διορισμός στην Εθνικη Τράπεζα 241839484 και για 21 μηνες στρατιωτικη θητεία και μετά ανελειπώς εργάζομαι στην ΕΤΕ.

Απάντηση: Πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Εξαγορά στρατού για θεμελίωση στα 58. Καμία άλλη εξαγορά.

 

Ερώτηση: Μπαίνοντας στον ιστοτοπο του ΙΚΑ για να δω τα ένσημά μου παρατηρώ ότι δεν έχουν περσατεί 200 ένσημα το 1995.Στην καρτέλα των ενσήμων μου επειδή ο εργοδότης μου είχε πελάτη το ΙΚΑ έγινε συμψηφισμός και δεν έχουν κολληθεί ένσημα έχει μπει όμως υπογραφή της υπαλλήλου του ΙΚΑ που δηλώνει ότι ήμουν ασφαλισμένη το διάστημα αυτό.Το ίδιο έγινε και το 1994 αλλά εκεί τα έχουν περάσει.Σε επικοινωνία μου με την υπηρεσία αυτή μου είπαν ότι περνούν ότι βλέπουν στα χαρτιά τους υπάρχει περίπτωση να χάσω τα ένσημά μου δεδομένου ότι θέλω το φθινόπωρο θέλω να βγω σε σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου και να μην μπορώ επειδή εργαζόμουν στην Αθήνα και τώρα μένω Ιωάννινα υπάρχει κάποιο γραφείο που μπορεί να αναλάβει τη διαδικασία αυτή; Ευχαριστώ.

Απάντηση: Μην ανησυχείτε. Εάν δεν έχετε στα χέρια σας τις καρτέλες ενσήμων (ΔΑΤΕ), τότε μπορείτε να υπόβάλετε ΥΔΑΑΒ στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας σας και αυτό θα την διαβιβάσει αρμοδίως στο ΙΚΑ Αθηνών.

 

Ερώτηση: Καλημερα είμαι στην 32η βδομάδα κυησης κατέθεσα τα χαρτια μητρότητας εχθές ειμαι 24 ετων και πέρνω απο τον εργοδοτη μου βαση νομου τον κατωτατο μισθο τώρα που την παρασκευη γινομαι 25 αυτοματα ανεβαινει ο μισθος μου η πρεπει να παω να ενημερωσω το λογιστηριο και το ικα εταμ για το επιδομα λοχείας οτι θα πρεπει να το αυξησουν βασικος μισθος τωρα ειναι 2283 με τριετια 114 τοσο γραφει τουλαχιστον το χαρτι μισθοδοσιας στην δουλεια.

Απάντηση: Καλό είναι να τους ενημερώσετε εκ των προτέρων.


 Ερώτηση:Είμαι γυναίκα 55 χρονών καθαρίστρια σε σχολείο και έχω βαρέα ένσημα στο ΙΚΑ από το 1994είμαι πολύτεκνη με ενήλικα παιδιά.Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;

 

 Απάντηση: Εάν στις 31-12-2010 είχατε 4.500 ένσημα με τουλάχιστον 3.600 βαρέα, μπορείτε να φύγετε με πλήρη σύνταξη στα 55. Εάν τα 3.600 βαρέα συμπληρώθηκαν το 2011 στα 56 και εάν συμπληρώθηκαν το 2012 στα 57. Αλλιώς, στα 62.

 

Ερώτηση: Καλησπέρα σας,Χθες έκασουσα πρώτη φορά για το site σας και πήρα το θάρρως να σας κάνω και εγώ μια ερώτηση για ένα θέμα που με προβληματίζει. Χωρίς να θέλω να σας κουράσω αλλά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρέπει να είμαι αναλυτικός, σας παραθέτω τα παρακάτω:

-Είμαστε 3 αδέρφια, Στέφανος , Νίκος , Ορέστης

-Ο πατέρας Κωνσταντίνος  που έχει πεθάνει πριν 4ετίας περίπου μας άφησε 2 καταστήματα και 1 διαμέρισμα στην Νιγρίτα.

 -Χωρίς να είμαι σίγουρος, ο πατέρας μου ενδεχομένως να είχε χρέως στην εφορία και επιπρόσθετα τα ακίνητα του τα είχε υποθηκεύσει για να να πάρει δάνειο ο αδερφός μου Στέφανος  για να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει την εταιρεία αρτοποιημάτων που έχει μέχρι και σήμερα.

 -Εκτός από τα δάνεια ο  Στέφανος πήρε και χρήματα από πρόγραμμα Leader.

 -Ο πατέρας μου είχε κάνει επίσης ενοικιαστήριο για πολλά χρόνια (το οπίο λήγει το 2018) να φαίνεται ότι νοικιάζει τα υπάρχοντα του στο  Στέφανο ούτως ώστε αν κάτι πήγενε στραβά με τις τράπεζες (μπορεί να είχε ήδη αρχίσει, π.χ να μην αποπληρώνονται οι δόσεις) να μην μπορούν να τα πάρουν οι τράπεζες.

 -Αφότου πέθανε ο πατέρας μου δεν ανοίχτηκε κάποια διαθήκη για να κάνουμε αποδοχή κληρονομιάς (μάλιστα δεν υπήρχε διαθήκη)

 -Εγώ έχω χειρόγραφη διαθήκη που δεν το γνωρίζουν οι άλλοι και δεν την έχουμε δημοσιεύσει(απλώς τελευταία τους ενημέρωσα ότι υπάρχει)

 -Αυτή τη στιγμή η εταιρία του  Στέφανου υφίσταται με άλλη επωνυμία. (εδώ και καιρό είναι με την επωνυμία της γυναίκας του Αμπατζίδου Αθηνάς).

 -Είναι άγνωστο επίσης αν τα χρέη αυτά στις τράπεζες έχουν ξεχρεωθεί ή έχουν πληρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος έτσι ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η εταιρία (πάντως από λίγα που γνωρίζω ο Δημάδης Στέφανος προσπαθεί να ανοιχτεί περαιτέρω στις αγορές και δείνει ότι υπάρχει κέρδοφορία). Ο δικηγόρος είδε στο υποθηκοφυλάκιο ότι είναι υποθηκευμένα για 400.000€.

 - Ο  Στέφανος θέλει να ιδρύσει ΙΚΕ (στο όνομα της γυναίκας του) και για αυτόν τον λόγο πρέπει να εμφανίσει μισθωτήριο.

 -Ζητήθηκε σε Ορέστη και Νίκο να υπογράψουν χαρτί το οποίο θα ήταν στην ουσία υπεύθυνη δήλωση και θα ανέφερε ότι συμφωνούν να νοικιάσουν τα υπάρχοντα της κληρονομιάς στην Αμπατζίδου Αθηνά. Κάτι τέτοιο μου φάνηκε παράξενο και θεώρησα ότι εφόσον υπογράφω ένα τέτοιο χαρτι, αυτομάτως είναι σαν να κάνω αποδοχή κληρονομιάς (κάτι το οποίο μπορεί να μην θέλω αν η όλη υπόθεση μου αφήσει χρέη). Επιπρόσθετα θα είχα και φόρο από την εφορία (ΕΝΦΙΑ) λόγο ακίνητης περιουσίας και λόγο επιπλέον εισοδήματος. (σημειώνεται ότι στο Ε9 δεν δηλώθηκαν τα υπάρχοντα).

 -Μετά την άρνηση μου για υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης, ο δικηγόρος του  Στέφανου πρότεινε το λεγόμενο υπομίσθωμα κατά το οποίο δίνουμε την συγκατάθεση μας στην ουσία να μπορεί να ενεργήση ο Στέφανος σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια (δηλαδή την ίδρυση της ΙΚΕ) και μάλιστα να μην έχουμε πρόβλημα νομικό κανένα.

 -Γνωρίζω επίσης ότι μετά τον θάνατο του πατρός, είτε θέλεις είτε όχι, αν η αποδοχή ή απόρριψη της κληρονομιάς δεν γίνει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και περάσει καιρός, τότε είναι σαν να την αποδέχεσαι. Επίσης γνωρίζω ότι αν η διαθήκη που έχω στα χέρια μου συμφωνηθεί και από τα 3 αδέλφια ότι δεν είναι ψευδής + την παρουσία 1 μάρτυρα τότε αυτή μπορεί να δημοσιοποιηθεί στο δικαστήριο και να γίνει π.χ αποποίηση της το πολύ μέσα σε 4 μήνες. (αποποίηση θα γίνει αφού εξεταστεί από τράπεζες και υποθηκοφυλάκιο ότι είναι ασύμφορη η αποδοχή της).

 Το βασικό ερώτημα για την τρέχουσα κατάσταση είναι:

 1. Θα έχει πρόβλημα ο Ορέστης και ο Νίκος αν υπογράψουν αυτό το υπομίσθωμα;

 (πρόβλημα νοείται οποιασδήποτε φύσης)

 2. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα να υπογραφεί το υπομίσθωμα και στο μέλλον ο Ορέστης θέλει να εμφανίσει την κληρονομιά και να κάνει αποποίηση της κληρονομιάς για το λόγο του ότι βάση των στοιχείων θα αποδεικνύεται ότι αν κάνει αποδοχή κληρονομιάς τότε βρίσκεται χρεωμένος (χάνει δηλαδή αντί να κερδίζει), θα μπορέσει να το κάνει δεδομένου ότι έχει υπογραφτεί το μίσθωμα;Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

 

Απάντηση: Να καταφύγετε σε δικηγόρο και λογιστή για να σας ενημερώσουν τι σας συμφέρει να κάνετε. Θεωρείται ότι έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς μετά την παρέλευση 4 μηνών από τον θάνατο του πατέρα σας.

 

 Ερώτηση: Ειμαι γεννημένος 28 ιανουαρίου 1953.Ασφαλίστηκα για πρωτη φορά Ιανουάριο 1980. Εκανα εχγείριση καρδιάς και βγήκα με αναπηρική 67 το 2003 και τη διατηρω μέχρι σήμερα.Είμαι ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ απόφοιτος ΑΣΥ Θεσσαλονίκης εργολήπτης δημοσίων εργων.Η σημερινή μου αναπηρική σύνταξη  είναι 116294 ευρώ. Μπορώ να τη μετατρέψω σε γήρατος και πόσο θα ειναι το ποσό; Ευχαριστώ.

 

 Απάντηση: Μόνο στα 67, γιατί τότε θα χρειάζεται τουλάχιστον 15ετία, ενώ εάν θέλετε να την τρέχετε νωρίτερα πρέπει να έχετε 40 χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι η αναπηρία δεν προσμετράται ως χρόνος ασφάλισης.

 

 Ερώτηση: Έχω εννιά χρόνια ασφαλιση στο ικα απο το 1981 και στη συνεχεια οαεε 25 χρονια.Εχω γεννηθει το 1953.Πότε περνω πλήρη συνταξη εστω και με εξαγορά πλασματικων χρονων εχω 2 παιδια.Ευχαριστώ

 

Απάντηση: Εάν στις 31-12-2012 έχετε (ΙΚΑ-ΤΕΒΕ) τουλάχιστον 30 χρόνια, μπορείτε να φύγετε στα 60 με τουλάχιστον 37 χρόνια (μπορείτε να κάνετε εξαγορές έως 5 ετών). Αλλιώς, στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια (εδώ δικαιούστε εξαγορές έως 7 ετών).

 

 Ερώτηση: Καλημερα σας Θα ήθελα να σας ρωτησω αν και ποτε μπορεί να βγεί σε συνταξη κανονικη ή μειωμενη ενας αντρας γεννηθης το 1956 με πρωτοασφάλιση την 1.1.1976 με συνολο ενσημων 7500 εκ των οποιων τα 586 βαρέα.Μπορεί να γινει ίσως και καποια αγορα ενσήμων του στρατού.Σας ευχαριστω.


Απάντηση: Στα 62 (2018), αρκεί να έχει τουλάχιστον 100 ημέρες /έτος την τελευταία 5ετία πριν το έτος υποβολής (2013-2014-2015-2016-2017).

 

 Ερώτηση: Είμαι γεννημένος την 15.10.1963 πατέρας 4 παιδιών έχω επιμέλεια από τον Α γάμο μου ενός 1 τέκνου που γεννήθηκε την 9.9.1993 και σπουδάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και από Β γάμο δύο 2 τέκνων που γεννήθηκαν την 11.8.2012 και 11.2.2014. Εργάστηκα και έχω ένσημα 15 περίπου για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1982 στον ιδιωτικό τομέα Κατόπιν υπηρέτησα 28 μήνες στον Ελληνικό Στρατο Δεκέμβριος 1983-Απρίλιος 1986 και για κάποιους μήνες σε παραμεθόριο περιοχή που ίσως να αναγνωρίζονται διπλοί σε περίπτωση που χρειάζεται αναγνώριση στρατού. Στη συνέχεια εργάστηκα ξανά στον ιδιωτικό τομέα 1986-1987 Στις 15.1.987 προσλήφθηκα σε ΟΤΑ με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μετά απο 1 χρόνο που έγινε αορίστου και εν συνεχεία μονιμοποιήθηκα 15.1.990 και εργάζομαι μέχρι σήμερα.

Ερωτήματα

 1. Θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανήλικο το 2011 ή με τρία 3 τέκνα δεδομένου ότι τα 2 τελευταία γεννήθηκαν το 2012 και 2013 και αν όχι πότε;

 2. Μπορώ να αναγνωρίσω τη στρατιωτική θητεία πρέπει να υποβάλλω αίτηση εξαγοράς τώρα ή όταν υποβάλλω αίτηση για σύνταξη πότε με συμφέρει να το κάνω και πόσο περίπου είναι το ποσό εξαγοράς;

 3. Μπορώ με συμφέρει να αναγνωρίσω τον χρόνο των τέκνων ως συντάξιμο ή μόνο για θεμελίωση;

 4. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και πότε πρέπει να υποβάλω τα δικαιολογητικά καθώς και πόσο θα είναι με τα σημερινά δεδομένα το ποσό της σύνταξης κύριας και επικουρικής;

 5. Πόσο θα είναι το ποσό του εφάπαξ;

 

 

Απάντηση:Μόνο ως πατέρας ανηλίκου στα 52. Από εξαγορές τέκνων-στρατού το πολύ 1 έτος, γιατί αυτές γυρνούν στο 2010 και μπορεί να μας μπλοκάρουν (οι άνδρες που έχουν 25ετία στις 31-12-2010 δεν μπορούν να φύγουν με ανήλικο). Για ποσά σύνταξης και εφάπαξ δεν μπορεί να γίνει εδώ λόγος.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Σπυρ***** ****
14:50 Πέμπτη 22/06/2017
Είμαι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός μέλος ΤΕΕ απο το 1992 25 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ και φορολογικός κάτοικος εξωτερικού από το 2010 Βέλγιο όπου πληρώνω και ασφάλιστρα σύνταξηςυγείας Παράλληλα συνεχίζω να πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ τώρα ΕΦΚΑ όπου θεωρούμαι ελεύθερος επαγγελματίας αλλά χωρίς δραστηριότητα αφού έχω καταθέσει το μπλοκάκι εδώ και πολλά χρόνια Γνωρίζω πως θα μπορούσα να ζητήσω από τις Βελγικές Αρχές το Α1 πιστοποιητικό ώστε να εξαιρεθώ από τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα αλλά συνεχίζω να πληρώνω γιατί θεωρώ πως τα χρόνια της παράλληλης ασφάλισης στην Ελλάδα δεν θα χαθούν και έτσι θα μπορούσα να πάρω μεν μια σύνταξη από Βέλγιο αλλά με το ελληνικό ποσοστό στο σύνολο του Είναι σωστή η σκέψη μου ή τα χρόνια παράλληλης ασφάλισης δεν προσμετρώνται Ευχαριστώ
Γιαν***** ****
19:02 Τετάρτη 10/05/2017
Γεια σας Οταν παρακαλω στο 14μηνο για ταμειο ανεργιας δεν υπολογιζονται οι 2τελευταιοι μηνες υπολογιζεται ημερολογιακα το 2μηνο Για παραδειγμα 220 ενσημα το 2016 και απολυση στις 17022017 με 40 ενσημα για το 2017 υπολογιζονται οι δυο τελευταιοι μηνες ως Ιανουαριος Φεβρουαριος η αφαιρουνται ως ενσημα απο Δεκεμβριο 2016 Ευχαριστω πολυ
ΖΗΣΗ***** ****
13:15 Τετάρτη 5/04/2017
καλημέρα σας είμαι 50 χρονών και μέσα στο 2017 συμπλήρωσα 7500 ένσημα ΙΚΑ Έχω ανάπηρο αδελφό ο οποίος συνοικεί μαζί μου τα τελευταια 10 χρονια κι έχω την δικαστική συμπαράσταση τα τελευταια 6 χρόνιαΟι γονείς μας δεν είναι εν ζωή Με βάση το νέο ασφαλιστικό μπορώ να βγώ στη σύνταξη στα 578 Μπορώ να κάνω κάτι για να κατοχυρώσω το δικαίωμα η απλά να περιμένω δεν εργάζομαι πια και είναι δύσκολο να εργαστώ λόγω βαριάς αναπηρίας του αδερφού μου πρέπει να έχω ένσημα μέχρι να βγώ στη σύνταξη και τέλος τι θα συμβεί αν πριν συμπληρώσω την ηλικία των 578 ο αδερφός μου φύγει από τη ζωή χάνω τη σύνταξη ή ισχύει η κατοχύρωση από το 2017 που συμπληρωσα τα 7500 ένσημα και είχα όλες τις άλλες προυποθέσεις ευχαριστώ πολύ
ΖΗΣΗ***** ****
13:09 Τετάρτη 5/04/2017
καλημέρα σας είμαι 50 χρονών και μέσα στο 2017 συμπλήρωσα 7500 ένσημα ΙΚΑ Έχω ανάπηρο αδελφό ο οποίος συνοικεί μαζί μου τα τελευταια 10 χρονια κι έχω την δικαστική συμπαράσταση τα τελευταια 6 χρόνιαΟι γονείς μας δεν είναι εν ζωή Με βάση το νέο ασφαλιστικό μπορώ να βγώ στη σύνταξη στα 578 Μπορώ να κάνω κάτι για να κατοχυρώσω το δικαίωμα η απλά να περιμένω δεν εργάζομαι πια και είναι δύσκολο να εργαστώ λόγω βαριάς αναπηρίας του αδερφού μου πρέπει να έχω ένσημα μέχρι να βγώ στη σύνταξη και τέλος τι θα συμβεί αν πριν συμπληρώσω την ηλικία των 578 ο αδερφός μου φύγει από τη ζωή χάνω τη σύνταξη ή ισχύει η κατοχύρωση από το 2017 που συμπληρωσα τα 7500 ένσημα και είχα όλες τις άλλες προυποθέσεις ευχαριστώ πολύ
Κων/***** ****
13:37 Πέμπτη 9/03/2017
Ως πρώην στρατιωτικός είχα 15 χρόνια υπηρεσίας Σε περίπτωση διορισμού μου στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ τα παραπάνω χρόνια προσμετρούνται στη βαθμολογική κλίμακα του δημοσίου ή ξεκινώ από τη βάση της κλίμακας Ευχαριστώ πολύ
ΔΙΚΑ***** ****
15:56 Τετάρτη 1/03/2017
Καλησπέρα σας η αδελφήμου γεννήθηκε 2521962 και έμεινε χήρα την 1122017 της είπαν οτι θα πάρει σύνταξη για 3 χρόνια και στα 67 θα την ξαναπάρειΓια 15 ημέρες χάνει το δικαίωμα συνεχούς συνταξιοδότησηςΜπορεί να κάνει κάτι η δεν υπάρχει περίπτωση να συνταξιοδοτηθεί κανονικά
ΔΕΣΠ***** ****
12:01 Τρίτη 17/01/2017
καλησπερα ο πατερας μου γεννηθηκε 1954 θα εβγαινε στην συνταξη τον οκτωμβριο του 2016 με 3600βαρεα αν και 3 εργατολογοι μετρησαν τα ενσημα κανενας δεν προσεξε οτι σε μια επιχειρηση που δουλευε ως οδηγος το 1984 τα μισα ενσημα 630 του τα κολλησαν απλα αντι για βαρεα που επρεπε με αποτελεσμα να να ανακαλυψουμε ξαφνικα οτι δεν θα βγει στη συνταξη και το χειροτερο το εργοστασιο αυτο κυρηξε πτωχευση και εκλεισε πριν χρονια υπαρχει συνδικος αλλα μου λεει οτι δεν μπορω να κανω κατι τι κανω σαυτην την περιπτωση σε ποιον να απευθηνθω
ΛΑΠΠ***** ****
13:16 Δευτέρα 2/01/2017
Καλημέρα σας χρόνια πολλά και καλή χρονιά κ Παππά Λέγομαι Λαππα Μαρία εργάζομαι σε Δημόσιο Νοσοκομείο είμαι νοσηλευτρια ΔΕ και μητέρα δυο ανηλικων τεκνων 31122010 είχα 25 χρόνια μαζί με τρια ετη πλαματικα ανηλικων τέκνων 13112015 συμπλήρωσα τα 50 και δεν πρόλαβα να καταθέσω αίτηση συνταξιοδοτησης Σκέφτομαι να καταθέσω αίτηση συνταξιοδοτησης αρχές 22017 Δικαιούμαι μειωμένη σύνταξη Αν ναι η μείωση θα είναι 45 για κάθε έτοςθεμελιωση 31122010 συν 10 μέχρι τα 55 Η αίτηση αναγν πλσμ που κατεθεσα το 2011και δεν έχει εκδοθεί ακόμη δικαιουμαι προσωρινή έχω και κάποιο πρόβλημα υγείας είναι και για θεμελιωση και για προσαυξηση Μετά τον τελευταίο νόμο ποιο περίπου θα είναι το ποσό της σύνταξης μου Σας Ευχαριστώ πολύ
Νικο***** ****
13:06 Δευτέρα 26/12/2016
Χρόνια πολλά και με υγεία Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός στη Δθμια διορισμένη από 31082004 Παρατηρώ μια κινητοποίηση από συναδέλφους μου να προλάβουν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια σπουδών στρατού κλπ με αριθμό πρωτοκόλλου του 2016 Εγώ έχω λίγα ένσημα από ΙΚΑ και 25 ετών περίπου ένσημα στον ΟΑΕΕ Με βάση τα ισχύοντα δεν μπορώ να πάρω σύνταξη πριν γίνω 67 ετών Αν προβώ κι εγώ σε εξαγορά των 4 ετών σπουδών μου θα έχω δικαίωμα να φύγω νωρίτερα ή το μόνο που θα πετύχω είναι λίγα χρήματα παραπάνω στη σύνταξη Έχω τα δικαιολογητικά έτοιμα να τα στείλω κι εγώ πριν λήξει το 2016 Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
ΘΕΟΔ***** ****
14:24 Πέμπτη 15/12/2016
Κύριε Παπά χαίρετεΕργάζομαι σε μία εκκλησία ως ψάλτης από 1252002 μέχρι και σήμεραΑπό 112017 θα διοριστώ επίσημα από την Μητρόπολη και θα ασφαλιστώΑπό ότι γνωρίζω σε άλλους ναούς δίνουν 8 ένσημα το μήνα ή 16 ένσημα και ίσως 25 ένσημα το μήναΤι ακριβώς μπορώ να κάνω για να εχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμαΤι ακριβώς μπορώ να κάνω για να μη χαθούν όλα αυτά που δικαιούμαι και από όλα τα προηγούμενα χρόνια Ή αν μπορώ να πάρω κάποια αποζημίωσηΌταν υπογράψω για τον διορισμό μου θα μπορω μετα να διεκδικήσω όλα τα προηγούμενα Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
Βασι***** ****
12:24 Παρασκευή 4/11/2016
Εργάστηκα σε συγκεκριμένη υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχοντας πλήρες ωράριο με συνεχόμενες συμβάσεις αρχικά 17 μήνες μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών με ΙΚΑ και το υπόλοιπο διάστημα με εξάμηνες συμβάσειςαποφάσεις ΔΣ του Οργανισμού με μποκάκι ΟΑΕΕ Σύνολο 5 και 12 χρόνια Όταν έληξε η τελευταία σύμβαση ήταν 3162014 και δεν δέχτηκαν νέα ανανέωση λόγω περικοπών κλπ Δεν πήρα φυσικά αποζημίωση αλλά ούτε είχα δικαίωμα επιδόματος ανεργίας Σύμφωνα με τη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί αποζημιώσεων εργαζομένων με διάφορες είδους συμβάσεις εκτός αορίστου χρόνου μπορώ να διεκδικήσω δικαστικά κι εγώ αποζημίωση ή λόγω της διετούς παρελεύσεως παραγράφεται η όποια αξίωση Είμαι 44 ετών και εξακολουθώ έκτοτε άνεργη Ευχαριστώ
Στυλ***** ****
14:13 Δευτέρα 17/10/2016
Έζησα στην Αμερική για 45 χρόνια Στα εξήντα εννέα μου με απέλασαν για φοροδιαφυγή Στα εβδομήντα μου το 2014 υπέβαλα αίτηση στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση Βάση με την συνθήκη Αμερικής και ΙΚΑ έλαβα σύνταξη 2225 ευρώ το μήνα απ την Ελλάδα αλλά μηδέν απ την Αμερική Υπάρχει καμία πρωτοβουλία να γίνει κάτι να υποχρεώσουμε την Αμερική να μου δώσει την σύνταξή μου Μετά εάν δεν είχα πάει στο ΙΚΑ και είχα απευθυνθεί στον ΟΓΑ η σύνταξη που θα έπαιρνα θα ήταν πολύ περισσότερα διότι πριν φύγω απ την Ελλάδα είχα εργασθεί σαν αγρότης για δέκα χρόνια Μπορεί να γίνει κάτι εδώ για να ακυρωθεί η σύνταξη του ΙΚΑ και να πάω στον ΟΓΑ Στυλιανός Μαυρούλης
Γεωρ***** ****
10:23 Δευτέρα 10/10/2016
Είμαι 18 ετών και εδώ και 6 χρόνια λόγω θανάτου του πατέρα μου παίρνουμε τη σύνταξη του εγώ και τα 2 μου αδέρφια την οποία δικαιούμαστε μέχρι να τελειώσουν τα έτη των σπουδών μας 1 ετος ακόμα Υπάρχει περίπτωση αν βγάλω ΑΜΙΚΑ και δουλέψω να μου την κόψουν από τώρα επειδή θα φανεί ότι μου κόλλησε ο εργοδότης μου ένσημα
Σταθ***** ****
21:53 Δευτέρα 26/09/2016
Καλησπέρα Προέκυψε ένα θέμα με την εργασία μου Η εταιρία μου θέλει να με Μεταθέσει σε άλλο Κατάστημα και εγώ αρνούμαι Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να με διώξει χωρίς αποζημίωση και πως να το χειριστώ όλο αυτό το θέμα Σημειωτέον η σύμβαση μου λέει ότι η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα της μετάθεσης Να πάω στο άλλο κατάστημα και να μην κάνω τίποτα Πρέπει να πάω
ΓΕΩΡ***** ****
08:29 Δευτέρα 19/09/2016
Καλημέρα Έχω περίπου είκοσι χρόνια συντάξιμα ΙΚΑ και ΤΕΒΕ στα οποία συμπεριλαμβάνεται ένας χρόνος στο Ταμείο Ανεργίας και έχω σταματήσει προ δεκαετίας και πλέον να εργάζομαι Πώς θα μπορούσα να συνεχίσω μόνη την ασφάλισή μου προκειμένου να συμπληρώσω τα συντάξιμα χρόνια και πότε περίπου μπορώ να πάρω σύνταξη Σήμερα είμαι 56 ετών Σας ευχαριστώ
ΓΙΩΡ***** ****
22:19 Πέμπτη 15/09/2016
μετα απο ποσα ετη στο ιδιο ποστο μπορει να διεκδικηση καποιος την ειδικοτητα του πχ σε ενα εργοστασιο τυροκομικων απο βοηθος τυροκομου να γινει τυροκομος θα αυξηθουν οι αποδοχες του βαση της ειδικοτητας ευχαριστω
ΕΛΕΝ***** ****
20:35 Πέμπτη 8/09/2016
EIMAI 64 ETΩΝ KAI ΠΛΗΡΩΝΩ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65 ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ
Γεωρ***** ****
17:33 Πέμπτη 8/09/2016
Γειά σας Είμαι εκπαιδευτικός δημοσίου από το 1997 ως σήμερα επί 19 έτη Γεννήθηκα 621958Εργάστηκα αρχικά στον ΟΤΕ από το 1979 ως το 1997 185 έτη και συνταξιοδοτήθηκα λόγω ανηλίκου χωρίς όριο ηλικίας Αποδέχθηκα το 30 της σύνταξης σύμφωνα με το νόμο για συνταξιούχους εργαζόμενους από το 2001 ως σήμερα δηλ δεν έκανα διαδοχική ασφάλιση Σύνολο εργασίας περίπου 38 χρόνια πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ από το δημόσιο Ειμαι 58 ετών Ισχύει το 40 χρόνια υπηρεσίας και 62 ετών θα έχω 43 χρ υπηρ ή χρειάζεται υπηρεσία από ένα φορέα Ισχύουν οι δύο συντάξεις ή θα ενοποιηθούν σε ενα ταμείο
ΑΠΟΣ***** ****
13:33 Τετάρτη 7/09/2016
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟ κ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΠΑ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Ειδικότητα ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΕ70 Ημερ Γέννησης 741962 Οικογ Κατάσταση ΕΓΓΑΜΟΣ Αρ παιδιών 2 Ημ Γέννησης 1ου τέκνου 16121999 Ημ Γέννησης 2ου τέκνου 3112004 ΦΕΚ διορισμού 187 ΦΕΚ τΓ΄3081989 Ημερομηνία και είδος πρώτης ασφάλισης 9919872061988 ασφάλεια με ένσημα ΙΚΑ λόγω εργασίας Αναπληρωτή Δάσκαλου σε Δημόσιο Σχολείο Προϋπηρεσία ως αναπληρωτήςτρια 0 έτη 9 μήνες 12 ήμερες Προϋπηρεσία στο δημόσιοιδιωτικό τομέα χρόνοςείδος Αναγνωρισμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο σαν αναπληρωτής δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο 0 έτη 9 μήνες 12 ήμερες Πτυχία 2ετής ΠαιδΑκαδημία Πτυχίο Φυσικομαθηματικής Δίπλωμα Μετεκπαίδευσης Μαρασλείου Εξομοίωση ΠΤΔΕ Στρατός διάρκεια 12 μήνες λόγω προστάτης οικογένειας Ερώτημα 1 Ποιά χρονιά σε ποιά ηλικία μπορώ να βγω στη σύνταξη και με πόσα έτη ασφάλισης 2 Πρέπει να κάνω κάποια εξαγορά ετών Πόση Ήδη έχω κάνει αίτηση από τις 772010 για αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου στρατιωτικής θητείας1 έτος ως προστάτης χωρίς να με έχουν ειδοποιήσει ακόμη για να πληρώσω Προκαταβολικά σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για το χρόνο σας και την απάντησή σας Γράψτε μου το τηλέφωνό σας για να έρθουμε σε επαφή ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ ΣΑΚΕΛΛΙΟΣ 6979882980 2107752380
ΧΡΙΣ***** ****
12:43 Πέμπτη 1/09/2016
EIMAI ΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑ ΩΣ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Pana***** ****
13:41 Τετάρτη 31/08/2016
Γεια σας Θα σας παρακαλούσα αν είναι δυνατόν να με βοηθήσετε Ήμουν εκπαιδευτικός και συνταξιοδοτήθηκα τον Ιούλιο του 2014 Τότε ο νόμος έδινε στους συνταξιούχους τη δυνατότητα απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δηλώνοντάς το και είχε και για τους πολύτεκνους στους οποίους ανήκω κάποιες ευεργετικές διατάξεις Ο νέος νόμος παρακρατεί το 60 της σύνταξης για όλους από την ημέρα της ψήφισής του τον Μάη του 2016 και μετά ενώ σε αυτούς που δήλωσαν απασχόληση πριν την ψήφισή του ισχύει το προηγούμενο καθεστώς Εγώ την άνοιξη του 2014 είχα υπογράψει σύμβαση ιδιωτικού έργου με το δημόσιο για κάποιες επιμορφώσεις που έκανα η οποία έληγε τον Οκτώβριο του 2014 και πληρώθηκα από το δημόσιο για το μισό χρονικό διάστημα της σύμβασης έργου ως συνταξιούχος συμπληρώνοντας σχετική δήλωση που ανέφερε ότι ήμουν πλέον συνταξιούχος Δεν γνώριζα και δεν μου είπε κανείς για το αν έπρεπε να δηλώσω την απασχόληση αυτή του ιδιωτικού έργου στο γενικό λογιστήριο που άρχισε να με πληρώνει την προκαταβολή σύνταξης από τον Ιούλιο του 2014 Το ερώτημα είναι Μήπως αυτή η μικρή χρονικά απασχόληση ως συνταξιούχου θα μπορούσε να με κατατάξει στην κατηγορία αυτών των συνταξιούχων που θα μπορούσαν να εργαστούν με τις διατάξεις του παλιού νόμου
Αrg ***** ****
13:31 Δευτέρα 22/08/2016
Γειά σας Δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα απ το 1988 και έχω 1767 ημέρες ασφάλισης 5 χρόνια και 8 μήνες Απ το τέλος του 1995 μπήκα στο Δημόσιο όπου εργάζομαι μέχρι και σήμερα περίπου 21 χρόνια Έχω τρία ανήλικα παιδιά ηλικίες 55 105 και 125 χρονών και είμαι 46 χρονών Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη ισχύει το χωρίς όριο ηλικίας και τι ποσό περίπου θα πάρω ο μισθός μου είναι περίπου 1400 ευρώ μικτά
ΚΑΠΕ***** ****
13:11 Τετάρτη 10/08/2016
Καλημέρα σας Πρόσφατα απολύθηκα από την εργασία μου Εργαζόμουν για 10 χρόνια και το 2013 υπέγραψα αναγκαστικά και εκβιαστικά ατομική σύμβαση με μειωμένες αποδοχές Μπορώ να διεκδικήσω την διαφορά των αποδοχών μου για τα 4 τελευταία χρόνια Ευχαριστώ
Περρ***** ****
12:10 Δευτέρα 18/07/2016
Είμαι γραμμένος στο ΙΚΑαπό τον Μάρτιο του 83Θεμελίωσα δικαίωμα το 2010Το τελευταίο Ταμείο ΤΣΕΥΠ ΤύπουΠως και πότε θα πάρω σύνταξη από το ΙΚΑΓεννήθηκα 1771955
ΠΑΓΩ***** ****
11:18 Πέμπτη 26/05/2016
Καλημέρα σας έχω καταχυρώσει το δικαίωμα να βγω στη σύνταξη με ανήλικο τέκνο Θα ήθελα να συνεχίσω όμως στην εργασία μου στο ΝΠΙΔ και νομίζω πως μπορώ να το κάνω λαμβάνοντας το μισθό μου συν το 30 της σύνταξής μου Θα ήθελα να ρωτήσω Α Με ποιο καθεστώς με προσλαμβάνουν με μπλοκάκι ή ως έμμισθη όπως είμαι και Β έχω το δικαίωμα να διατηρήσω τη θέση μου γιατί είμαι προισταμένη τμήματοςΣας ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΣΠΥΡ***** ****
15:15 Δευτέρα 23/05/2016
ΓΕΙΑΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟΝ ΟΛΠ ΤΟ 1997 Τεθηκα αυτοδίκαια σε αργία ο οποίος στερήθηκε την προσωπικήμου ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης για 11 μηνες επένηλθα αυτοδίκαια μετα από αθωοσης μου με πλιοψιφια της εδρας στο προτοδικο δικαστηριο πιρα ολες της αποδοχες αυτό που δεν ξερω είναι αν προσμετράτε ο χρονος αυτος τον 11 μηνων στη συνταξηοδοτηση ευχαρηστω
ΚΥΠΑ***** ****
11:55 Παρασκευή 18/03/2016
Ο γιος μου Λεωνίδας υπέστη εγκεφαλικό και είμαστε στην αναζήτηση αναπηρικής σύνταξης Έχουμε συλλέξει το σύνολο των ενσήμων του τα οποία κατ εμάς ανέρχονται στα 4512 αντί των αιτουμένων από το ΙΚΑ 4500 Εκείνο που αιτούμεθα είναι το πως θα προβούμε στην επίσημη καταμέτρηση των ενσήμων μας Αναλαμβάνετε σχετική καταμέτρηση Τι να κάνουμε Θερμές ευχαριστίες
ΝΙΚΟ***** ****
02:10 Παρασκευή 11/03/2016
Εργαζόμουνα σε ξενοδοχείοΑπολύθηκα 3062015 Έχω ΟΕ και είχα απαλλαγή απο τον ΟΑΕΕ λόγω ΙΚΑ στο ξενοδοχείο Παίρνω επίδομα ανεργίαςΕκανα την αίτηση στον ΟΑΕΔ 272015 και εγκρίθηκε στις 872015 Από τον ΟΑΕΕ αρχικά μου είπανε ότι για ένα χρόνο που θα παίρνω επίδομα ανεργίας συνεχίζεται η απαλλαγή μου απο τις καταβολές ΟΑΕΕ τώρα μου λένε ότι αφού η αίτηση στον ΟΑΕΔ εγκρίθηκε στις 872015 δεν θα υπάρχουν 25 ένσημα τον μήνα Ιούλιο και επομένως θα πρέπει να πληρώνω κανονικά ΟΑΕΕ 1 Δικαιούμαι επίδομα ανεργίας 2 Στον ΟΑΕΔ μου είπανε ότι μέχρι να εγκριθεί η αιτησή το δίαστημα αυτό το αποκαλούνε εβδομάδα αναμονής αλλά στον ΟΑΕΕ δεν το δέχονται Τι ισχύει και τι μπορώ να κάνω
Κυπα***** ****
18:17 Πέμπτη 25/02/2016
Ο γιος μου έπαθε εγκεφαλικό στις 16122016 στο Μόναχο της Γερμανίας στις 16122016 Νοσηλεύτηκε 35 μέρες σε κέντρο αποκατάστασης στο Μόναχο και 30 μέρες στην Αθήνα Κέντρο Αποκατάστασης η Ανάπλαση Ο γιος μου εργάσθηκε 13 χρόνια στην ΕΑΒ αε και 3 χρόνια στην Ευρώπη τελευταία εργασία στο Μόναχο όπου και το συμβάν Ποια η διαδικασία για Σύνταξη Ανα πηρίας Τι με συμβουλεύετε
ΚΩΝ/***** ****
12:25 Τετάρτη 11/11/2015
Εχω συνταξιοδοτηθει πρόσφατα απο το Δημόσιο 23122014 Συνταξιοδοτήθηκα με τισ διατάξεις περί ανήλικου τέκνου Είμαι 53 ετών και έχω υπηρετήσει στο Δημόσιο 28 έτη χωρίς να έχω κάνει καποια αναγνωριση Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές ανατρέπονται τα πάντα σε αυτά που είχα υπολογίσει Ερώτηση Μπορώ να ακυρώσω την πράξη συνταξιοδότησηςτην επαναπροσληψή μου στην Υπηρεσία απο οπου συνταξιοδοτήθηκα
Νικο***** ****
23:45 Κυριακή 1/11/2015
Kύριε Παπά καλησπέραεχω γενηθή 28061955 εχω 7617 ένσυμα βαρέα καιτέβε απο28061997 εως08012002 εργάζομαι εως και σήμερα πότε βγαίνω στη σύνταξη ευχαριστώ πολύ
Νικο***** ****
23:43 Κυριακή 1/11/2015
Kύριε Παπά καλησπέραεχω γενηθή 28061955 εχω 7617 ένσυμα βαρέα καιτέβε απο28061997 εως08012002 εργάζομαι εως και σήμερα πότε βγαίνω στη σύνταξη ευχαριστώ πολύ
ΕΥΓΕ***** ****
12:56 Κυριακή 1/11/2015
Καλημέρα σας Είμαι αρχιτέκτων μηχανικός γεννημένη την 221957 και ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ από 2461983 Έχω δύο τέκνα ενήλικα Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα πότε μπορώ να βγώ σε πλήρη και πότε σε μειωμένη σύνταξηΕυχαριστώ
ΕΥΓΕ***** ****
12:55 Κυριακή 1/11/2015
Καλημέρα σας Είμαι αρχιτέκτων μηχανικός γεννημένη την 221957 και ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ από 2461983 Έχω δύο τέκνα ενήλικα Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα πότε μπορώ να βγώ σε πλήρη και πότε σε μειωμένη σύνταξηΕυχαριστώ
KOTS***** ****
23:53 Τετάρτη 2/09/2015
ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΠΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2004ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015 ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ 67 ΕΤΗ ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΤΙΣ 12121948 ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ