Οι 8 λόγοι που ο άνδρας σου δεν θέλει να κάνετε σεξ

Ένας άνδρας που δεν έχει σεξουαλική επιθυμία είναι δύσκολο να νιώσει διέγερση. Τι μπορεί να συμβαίνει; Η υποτονική σεξουαλική επιθυμία αρχίζει στην εφηβεία και προέρχεται από βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, όπως ενοχές και χαμηλή αυτοεκτίμηση και όχι αποκλειστικά από ορόσημα της ζωής.

Γράφει η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου

Στην επίκτητη μορφή της εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή και εκλύεται ύστερα από στρεσογόνες περιόδους, όπως είναι οι έντονοι διαπληκτισμοί με τη σύντροφο, η εργασιακή πίεση ή η αποχή από τη σεξουαλική πράξη.

Ψυχολογικοί παράγοντες που συντελούν στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι οι ηθικές αναστολές, η ντροπή και το άγχος για τη σεξουαλική πράξη, η βαθύτερη δυσκολία στη συναισθηματική έκφραση, η ταύτιση της σεξουαλικής πράξης με την επιτυχία ή την αποτυχία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι δυσεπίλυτες διαπροσωπικές δυσκολίες με τη σύντροφο.

Επίσης, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις (όπως νευρολογικές, ουρογενετικές, ενδοκρινικές διαταραχές κ.α.) μπορεί επιπροσθέτως να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και δυσκολίες με τη σωματική εικόνα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η κατάθλιψη έχει βρεθεί ότι συνδέεται με την υποτονική σεξουαλική επιθυμία ενώ συχνά αποτελεί παρενέργειά της. Οι άντρες με υποτονική σεξουαλική επιθυμία τείνουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να διατηρήσουν σταθερές σεξουαλικές σχέσεις και μπορεί να έχουν έντονα προβλήματα στον γάμο τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η επίσκεψη σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο που να ειδικεύεται στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών, για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας και την εξισορρόπηση της ποιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων του ατόμου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλήθεια ή ψέματα: Οι στάσεις στο σεξ επηρεάζουν τη γονιμότητα;

Σεξ για πρώτη φορά και χωρίς προφύλαξη: Όλα όσα θα σε ανησυχήσουν

Σεξ: Οι κατάλληλες στάσεις αν έχεις πόνο στη μέση

Σχετικά άρθρα