Ο γρίφος της άμυνας για το Γεντί Κουλέ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος κι ενώ έπονται τέσσερις εξαιρετικά δύσκολοι αγώνες (ΟΦΗ εκτός, Ολυμπιακός εντός, Ατρόμητος εκτός, ΠΑΟΚ εντός), ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προβλήματα.

Οι Πράσινοι θα στερηθούν (λόγω καρτών) στο ματς με τους Κρητικούς τις υπηρεσίες του Στάθη Ταυλαρίδη και του Χρήστου Μπούρμπου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αποτελούν βασικά στελέχη της αμυντικής τετράδας που έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ σε εφτά αγώνες πρωταθλήματος!

Οι δυο αμυντικοί που κατά το παρελθόν έχουν φορέσει (και) τη φανέλα του ΟΦΗ , μαζί με τον Χουχούμη και τον Σίλντενφελντ , έχουν τραβήξει το περισσότερο κουπί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οπότε το Τριφύλλι παρουσιάζει σημαντική αμυντική βελτίωση και τις καλύτερες επιδόσεις επί των ημερών του προπονητή Γιάννη Αναστασίου .

Το ζητούμενο πια για τον κόουτς του Τριφυλλιού είναι βρει την καλύτερη δυνατή λύση για το ματς στο Γεντί Κουλέ προκειμένου να μην χαλάσει η δυνατή χημεία που φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στην «πράσινη» άμυνα κυρίως μετά την έλευση του Ταυλαρίδη.

Ωστόσο είναι δεδομένο πως ουδείς άλλος αμυντικογενής παίκτης του Παναθηναϊκού διαθέτει τα στοιχεία του Ταυλαρίδη. Αρα εκ των πραγμάτων η άμυνα των Πρασίνων θα είναι αλλαγμένη στο Ηράκλειο και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τα χαρακτηριστικά αλλά και ως προς τη φιλοσοφία.

Το θετικό για τον προπονητή του Τριφυλλιού είναι ότι έχει πολλές ημέρες μπροστά του μέχρι το κυριακάτικο ματς προκειμένου να δουλέψει αρκετά με τους παίκτες του και κυρίως να τεστάρει σχήματα και δίδυμα. Προφανώς ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για τους αντικαταστάτες των δύο απόντων, ωστόσο οι λύσεις που υπάρχουν στο ρόστερ είναι δεδομένες…

Στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Σίλντενφελντ θέση διεκδικεί είτε ο Τριανταφυλλόπουλος , ο οποίος από τις αρχές Ιανουαρίου δεν είναι μεν βασικός αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στο ροτέισον της ομάδας (άλλες φορές ως στόπερ κι άλλες ως δεξιός μπακ), είτε ο Κουτρουμπής , ο οποίος όμως από τη μέρα που αποκτήθηκε ο Ταυλαρίδης έχει παίξει μόλις 12 λεπτά στο πρωτάθλημα καθώς βλέπει τα ματς από την εξέδρα, είτε ο Νταβίντ Μέντες που, αν και αμυντικός μέσος, κατά το παρελθόν έχει κληθεί να δώσει λύσεις ως στόπερ αλλά εδώ και μήνες είναι ντεφορμέ.

Ο Τριανταφυλλόπουλος διαθέτει το πάθος, την ένταση και τον δυναμισμό που βγάζει στο παιχνίδι του ο Ταυλαρίδης, αλλά δεν έχει την εμπειρία του Μέντες, ο οποίος όμως είναι πολύ πιο… σοφτ ποδοσφαιριστής .

Και για το δεξί άκρο της άμυνας πάντως όλα είναι ανοιχτά καθώς στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν -εξαιρουμένου του Μπούρμπου- τέσσερις εν δυνάμει δεξιοί οπισθοφύλακες (Τριανταφυλλόπουλος, Ζέκα , Σπυρόπουλος, Μαρινάκης). Οι δύο τελευταίοι ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αγωνιστούν  στο ματς με τον ΟΦΗ δεδομένου ότι δεν έχουν πάρει παιχνίδια εδώ και αρκετό καιρό, ενώ όσον αφορά την περίπτωση του Ζέκα, μολονότι διαθέτει όλο το πακέτο που απαιτείται για τη θέση (τα πήγε εξαιρετικά για ένα ημίχρονο απέναντι στον Παναιτωλικό), εφόσον παίξει ως μπακ, η ομάδα θα στερηθεί στα χαφ τα τρεξίματα, το πρέσινγκ και την ενέργεια που βγάζει στο παιχνίδι του.

Προφανώς ο Τριανταφυλλόπουλος -που την τελευταία διετία δουλεύεται γι’ αυτή τη θέση και έχει κληθεί πολλές φορές να παίξει στα δεξιά- θα έμοιαζε ως η πιο συμβατική επιλογή, ωστόσο επειδή διεκδικεί ρόλο και ως στόπερ δεν μπορεί να θεωρηθεί φαβορί για το δεξί άκρο της άμυνας.

Οπως και να’ χει κάθε άλλο παρά εύκολος είναι ο αμυντικός γρίφος που έχει να λύσει ο Γιάννης Αναστασίου ενόψει Γεντί Κουλέ προκειμένου να περάσει αλώβητος ο Παναθηναϊκός…

Σχετικά άρθρα