Φύσσας-Βόκολος: Του χρόνου… σαν Παναθηναϊκός

12 Φεβρουαρίου 2015

Πεπεισμένοι ότι ο Παναθηναϊκός του χρόνου θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικός παρουσιάστηκαν ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Τάκης Φύσσας και ο τεχνικός διευθυντής Λεωνίδας Βόκολος στο περιθώριο της παρουσίασης του Στάθη Ταυλαρίδη, του Σωτήρη Νίνη και του Χάρη Μαυρία. Οι δυο παλαίμαχοι άσοι του Τριφυλλιού αναφέρθηκαν στη φιλοσοφία που ακολουθεί ο σύλλογος, στο παρόν αλλά και στο μέλλον του Παναθηναϊκού, ενώ τόνισαν ότι οι μεταγραφές που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι με γνώμονα την ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ προκειμένου να γίνει πλήρως ανταγωνιστικό.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τους Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολο:

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Λεωνίδας Βόκολος δήλωσε:

«Προσωπικά θα κάνω μια πολύ μικρή εισαγωγή καθώς είναι η πρώτη επίσημη συνάντησή μας. Θέλω να ευχαριστήσω το ΔΣ του Παναθηναϊκού και τον κ. Αλαφούζο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ.  Θέλω να πω πως ένα κομμάτι που με χαρακτηρίζει στη ζωή μου είναι η δουλειά. Έχω μάθει μιλάω μέσα από τη δουλειά μου, δεν θέλω να μιλάω εκτός δουλειάς. Ένα ακόμα στοιχείο και πεποίθησή μου είναι ότι πως μεγάλες επιτυχίες σημειώνονται από τη συλλογικότητα κι όχι από την ατομικότητα. Πολλοί ικανοί άνθρωποι μαζί μπορούν να πετύχουν μεγάλα πράγματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαι εδώ και που είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ.

Το κομμάτι της συνεργασίας είναι αυξημένο, ο καθένας από το πόστο και το ρόλο που έχει δουλεύει για το καλό του Παναθηναϊκού κι όλοι μαζί συνεργαζόμαστε έτσι ώστε ο Παναθηναϊκός, μια πολύ μεγάλη ομάδα, ένας πολύ μεγάλος σύλλογος, που εμείς τον γνωρίσαμε και σαν ποδοσφαιριστές, είναι να φτάσει όσο γίνεται πιο ψηλά. Ερχόμενος στον  Παναθηναϊκό σε συνεργασία με τον κ. Φύσσα, τον κ. Αναστασίου, τον κ. Σαραβάκο και τον πρόεδρο, βάλαμε προτεραιότητες. Αυτές είχαν να κάνουν με τις αναπροσαρμογές. Έχουν γίνει επτά με τον Δώνη που τελείωνε το συμβόλαιό του, για να φτιάξουμε έναν κορμό στον οποίο θα επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια. Το δεύτερο κομμάτι ήταν η ενίσχυση.  Ένα αδύναμο σημείο ήταν η άμυνά μας, έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να βελτιώσουμε το κομμάτι αυτό. Προστέθηκαν ακόμα δυο παιδιά, που θα δώσουν στην ομάδα κάποια στοιχεία που της έλειπαν. Μέσα σε όλα αυτά, γιατί εγώ κι ο Τάκης έχουμε συνεργαστεί στην Εθνική  και ξέρουμε καλά το κομμάτι των ακαδημιών, είναι στη φιλοσοφία μας να προσφέρουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε να μας παράγουν ποδοσφαιριστές μέσα στη φιλοσοφία και το πλάνο της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, η δουλειά δεν σταματάει παρότι τελείωσε η μεταγραφική περίοδος. Υπάρχει δυο χρόνια τώρα ένα πλάνο που λέει πως την τρίτη χρονιά, αυτή που θα έρθει, η ομάδα θα είναι πιο ανταγωνιστική. Το καλοκαίρι θα πρέπει να το δούμε αυτό και να το βελτιώσουμε, για να είμαστε έτοιμοι. Βέβαια, δεν αφήνουμε τη φετινή χρονιά, κοιτάμε τα ματς ξεχωριστά, υπάρχουν έντεκα ματς και δεν έχει κριθεί τίποτα απολύτως. Προσπαθούμε, δίνουμε τα πάντα και θέλουμε το καλοκαίρι να μπούμε πιο ενισχυμένοι στη νέα χρονιά».

Για το αν υπάρχει σχεδιασμός για το καλοκαίρι και κατά πόσο έχει υλοποιηθεί: «Έχουν γίνει συζητήσεις με τον προπονητή στα μίτινγκ που κάνουμε οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Εχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα και κάποιες προτεραιότητες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε από τώρα τι θέλουμε και τι όχι. Έχουμε ένα πλάνο, το δουλεύουμε, αλλά στην πορεία μπορεί να προκύψουν άλλες ανάγκες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Έχουμε στην πλάτη  μας έναν μεγάλο σύλλογο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε κίνηση».

Στο ίδιο ερώτημα απάντησε και ο Τάκης Φύσσας ο οποίος είπε: «Μην ξεχνάτε πως έχουμε ήδη πάρει τον Νίκο Καλτσά. Έναν παίκτη που παρακολουθούσαμε όταν ήμασταν ακόμα στην ΕΘνική. Μας ευχαρίστησε το πάθος που έδειξε για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό. Τέτοιους παίκτες θέλουμε, ακούσατε και τον Ταυλαρίδη τι είπε. Εμείς έχουμε ένα τιμ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό,  ότι βλέπουν κι οι παίκτες πως είμαστε όλοι μαζί. Ξέρουμε τι λένε και πως μας βλέπουν, γιατί έχουμε έρθει από τη δική τους πλευρά. Θέλουμε να βλέπουν πως αγωνιζόμαστε καθημερινά για αυτούς και είμαστε ένα, είμαστε όλοι μαζί. Έχει γίνει  η κίνηση για τον Καλτσά, έχει γίνει κίνηση για τον Γκαλίτσιο είναι αλήθεια αυτό. Αλλά δεν περιμένουμε κανέναν παίκτη. Τον εκτιμάμε, αλλά  κοιταμε κι άλλες περιπτωσεις. Δεν θα πάμε σε λύσεις με ρίσκο, όσο γίνεται αυτό στο ποδόσφαιρο.  Μπορεί να πάρεις ένα πασίγνωστο παίκτη και να μην ταιριάξει στην ομάδα. Θα πάρουμε το μικρότερο ρίσκο, για να είναι κατάλληλες οι κινήσεις για την ομάδα».

Για τα συμβόλαια των Πέτριτς και Σίλντενφελντ κι αν υπάρχει κάτι νεότερο γι' αυτές τις δύο περιπτώσεις: «Θα συμφωνήσω πως ο Σίλντενφελντ αλληλοσυμπληρώθηκε με τον Ταυλαρίδη. Έχουν καλή χημεία.  Αυτό βοήθησε τον Γκόρντον να αλλάξει  την εικόνα  του να είναι καλύτερος από ότι ήταν. Αυτό ισχύει και με τον Μλάντεν. Είναι δυο ποδοσφαιριστές που τους έχουμε στην ομάδα και έχουμε στο μυαλό μας να τους κρατήσουμε, περιμένω την τελική εισήγηση του Γιάννη (σ.σ. Αναστασίου), πριν προχωρήσουμε σε συζητήσεις με τους ίδιους και τους εκπροσώπους τους».

Για τον Μπαϊράμι και το πόσες μεταγραφές θα κάνει ο Παναθηναϊκός: «Ο Μπαϊράμι έχει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει μια άδεια γιατί έχει σοβαρό πρόβλημα στη μέση του και θα πρέπει να τον δει ένας γιατρός ειδικός, η ομάδα του έδωσε αυτή την άδεια. Δεν μπορώ να πω αριθμό μεταγραφών αυτή τη στιγμή. Όμως όλοι κρινόμαστε, και οι παίκτες, και το διάστημα ως το καλοκαίρι είναι αρκετά μεγάλο. Για εμάς είναι σημαντικό, επειδή ο Παναθηναϊκός σαν ομάδα και σαν φανέλα έχει πίεση, το καλοκαίρι θα γίνουν προσθήκες προς αυτή την κατεύθυνση ανά θέση. Αριθμό δεν μπορώ να πω».

Από την πλευρά του ο Τάκης Φύσσας σχολίασε: «Κινούμαστε ανάλογα με την εποχή, με τον καιρό και τις ανάγκες της ομάδας. Η ομάδα είναι νέα και έχει καταφέρει πάρα πολλά τα τελευταία δυο χρόνια. Έχουν μπει  πολλοί νέοι παίκτες που πιστεύω σύντομα θα παίζουν στην Εθνική  ομάδα. Έγινε η αρχή, μπήκαν οι βάσεις, τα θεμέλια με μια μεγάλη προσπάθεια του προέδρου, του προπονητή και του Νίκου Νταμπίζα. Εμείς ήρθαμε να συμπληρώσουμε το παζλ, για να γίνει η ομάδα πιο ανταγωνιστική. Υπάρχει θέληση και δίψα στην ομάδα, πρέπει να της δώσουμε αυτό που της λείπει. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν πέντε - έξι πρωταθλήματα στην πλάτη για να καταλάβουν τι γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα πάμε σε παίκτες με ειδικό βάρος, για να αξιοποιούν τα θέλω όλο του τιμ».

Για το αν υπάρχουν κλεισμένοι παίκτες και για το αν θα κοιτάξουν Λατινική Αμερική:

Λεωνίδας Βόκολος: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι κλεισμένο. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά της Λατινικής Αμερικής, ο Παναθηναϊκός ψάχνει τους παίκτες που θέλει και που πρέπει να είναι εδώ. Το αν θα είναι από τη Λατινική Αμερική ή τη Δανία ή οπουδήποτε δεν το εξετάζω. Κινούμαστε γενικά στις αγορές και για παίκτες που θα καλύπτουν τα θέλω μας».

Τάκης Φύσσας: «Με κάλυψε ο Λεωνίδας, αν και τον Ιανουάριο προσπαθήσαμε και για ξένους παίκτες.  Δεν εξετάζουμε λοιπον αυτό. Στόχος είναι η ομάδα να παρουσιαστεί στην έναρξη της προετοιμασίας με όλα τα μεταγραφικά της αποκτήματα. Για αυτό προσπαθούμε, αλλά ποδόσφαιρο είναι  κάποιοι μπορεί να έρθουν και μετά. Εμείς θέλουμε η ομάδα να είναι πανέτοιμη να αντεπεξέλθει σε μια ακόμα πιο πιεστική χρονιά που έρχεται».

Για το πιθανό μπάτζετ και για το αν υπάρχουν αποφάσεις για παίκτες που θα φύγουν:

Λεωνίδας Βόκολος: «Δεν υπάρχει απόφαση για κάποιον από τους ποδοσφαιριστές μας. Όλοι κρίνονται όπως είπα, από τον προπονητή και από εμάς. Σίγουρα θα υπάρξει μπάτζετ. Είναι νωρίς να οριστεί ακόμα, υπάρχει ένα  πλάνο, έχουμε κάνει μια συζήτηση με τον οικονομικό μας διευθυντή αλλά είναι πολύ νωρίς. Αυτό θα έρθει σε συνάρτηση με άλλα  πράγματα, με παίκτες που μπορεί να μην είναι μαζί μας, με λιγότερα συμβόλαια. Έχουμε κάνει μια προεργασία, για να ξέρουμε πως θα κινηθούμε το καλοκαίρι».

Τάκης Φύσσας: «Η οδηγία από τον πρόεδρο είναι να πάμε δυναμικά, για να έρθει η νέα χρονιά  η οποία θα είναι αυτή  που ο Παναθηναϊκός πρέπει να δείξει τα κότσια του και να πάει όπως πρέπει σαν Παναθηναϊκός. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα βέβαια στην Ελλάδα, αλλά ελπίζουμε πως θα αλλάξουν. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν  κι άλλα πράγματα όπως είπε ο Λεωνίδας, με πιθανές αποχωρήσεις.  Αλλά εμείς μιλάμε με τα παιδιά και μας αρέσει αυτό που παίζει η ομάδα. Γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά με την ομάδα, όλοι οι παίκτες θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Το πάθος, το πως θα παίξεις αν υπάρχουν παράγοντες που δεν σε αφήνουν να παίξεις ποδόσφαιρο, δεν μαθαίνεται σε σεμινάριο και σε ομιλίες. Αλλά, αυτό προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά.  Το βλέπουμε στην άμυνά μας, που στην αρχή είχε πρόβλημα και τώρα έχει δέσει αρκετά. Είναι πράγματα που δουλεύονται στον αγωνιστικό χώρο, ο τεχνικός διευθυντής μας είναι από πάνω συνέχεια με τον προπονητή μας. Προσπαθούμε καθημερινά και με τα λάθη που κάνουμε εμείς, να βελτιωνόμαστε».

Για το κομμάτι των ακαδημιών και το αν υπάρχουν προβλήματα στις εγκαταστάσεις:

Τάκης Φύσσας: «Αν δείτε το Καλαφάτειο σε σχέση με τον Αύγουστο, θα δείτε πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Αρχίζει να έχει τη μορφή που πρέπει να έχει ένα προπονητικό κέντρο αντάξιο ενός μεγάλου συλλόγου όπως ο Παναθηναϊκός. Αρμόδιος είναι ο Λεωνίδας που έχει δουλέψει περισσότερο και στο παρελθόν στις υποδομές. Αλλά έχουν γίνει τρομερές βελτιώσεις στο Καλαφάτειο».

Λεωνίδας Βόκολος: «Είχαμε θέσει εξαρχής προτεραιότητες για την ακαδημία μας, σε συνεργασία με τον Γιάννη Σαμαρά που είναι εξαιρετικός στη δουλειά του στην ακαδημία. Ένα θέμα είναι και αυτό των εγκαταστάσεων αλλά  και αυτό της ακαδημίας. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στην ακαδημία που χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να το αναφέρουμε, όπως για παράδειγμα η database που  έλειπε. Έχουν μπει πράγματα και στον σχεδιασμό για το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, η προσθήκη παιδιών και όχι μάζας. Θέλουμε να έρθουν παιδιά ποιοτικά για να βοηθήσουν στην παραγωγή παικτών για την πρώτη ομάδα».

Για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός στις μεταγραφές:

Τάκης Φύσσας: «Υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που μπορεί να τους περιμένουμε. Μπορεί να έρθουν τον Αύγουστο. Ευχόμαστε οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν σύντομα να είναι οι απαραίτητοι. Πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε τους στόχους μας σαν τιμ, να δούμε τι παίκτες θέλουμε για αυτούς τους στόχους και στη συνέχεια ποιοι από αυτούς μπορούν να έρθουν. Τώρα είμαστε στο κομμάτι της ανάλυσης. Να δούμε ποιοι είναι οι στόχοι. Στη συνέχεια έρχεται το σκάουτινγκ, να τους δει από κοντά  ο Λεωνίδας. Αλλά μπορεί να χρειαστεί και να περιμένουμε. Δεν καλυπτόμαστε με το να λέμε πως δεν έχουμε μπάτζετ. Αν είχαμε απεριόριστο μπάτζετ, θα είχαμε κλείσει  ήδη παίκτες. Με το μπάτζετ που έχουμε,  προσπαθούμε να φέρουμε αξιολογότατους παίκτες στον Παναθηναϊκό και να βοηθήσουμε την ομάδα. Ο Ταυλαρίδης είναι ένα παράδειγμα αυτού που σας λέω».

Για το αν θα χρειαστούν πωλήσεις:

Τάκης Φύσσας: «Αυτό που ξέρω είναι πως ο κ. Αλαφούζος δεν θέλει να πουληθεί κανένας παίκτης, είναι δεμένος με την ομάδα. Αλλά έχουμε να κάνουμε και με έναν πανέξυπνο άνθρωπο και το σύγχρονο ποδόσφαιρο έτσι είναι, μπορεί να έρθουν προτάσεις. Εμείς δεν θα βγάλουμε κανέναν  στο σφυρί, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Δεν σημαίνει πως όσες προτάσεις έρθουν εμείς θα πουλήσουμε. Θα κρίνουμε πρώτα. Δεν υπάρχει καμία μαύρη  λίστα. Όλοι κρίνονται καθημερινά κι εμείς και τα παιδιά. Είμαστε όλοι εδώ για να αποδεικνύουμε καθημερινά πως αξίζουμε να παίζουμε ή να εκπροσωπούμε τον Παναθηναϊκό, τι εστί να εκπροσωπούμε τον τεράστιο αυτό σύλλογο. Δεν το λέω για να το παίξω καλός, πέρασαν τα χρόνια, εμείς παίξαμε δεν ξαναπαίζουμε. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά  πως πρέπει να υπάρχει πάθος και τρέλα, για να κάνουμε αυτό που πρέπει για τον Παναθηναϊκό».

Για το αν υπάρχει θέμα ανανέωσης του Αναστασίου:

Λεωνίδας Βόκολος: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά του, και κάποια  στιγμή θα μπούμε σε συζήτηση για ανανέωση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι νεότερο».

Για Μαρκαριάν κι Εθνική:

Λεωνίδας Βόκολος: «Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε συνεργαστεί μαζί του και που θα αναλάβει σε μια δύσκολη στιγμή για την Εθνική. Πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μας».

Τάκης Φύσσας: «Και στον Παναθηναϊκό είχε έρθει σε δύσκολη περίοδο ο κ. Μαρκαριάν. Είναι ιδανικός για εμένα κι εύχομαι να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του».

Για τη θέση του δεξιού μπακ κι αν υπολογίζεται ο Μαρινάκης:

Λεωνίδας Βόκολος: «Ο Νίκος είναι ο μόνος από τους δανεικούς που επέστρεψαν κι έμεινε, αυτό κάτι δείχνει.  Θέλουμε να είναι κοντά στην ομάδα και να δουλέψει.  Όσον αφορά τη θέση του μπακ, εμείς κοιτάμε τις γραμμές. Την άμυνα, τη μεσαία γραμμή. Δεν θα αναφέρω θέσεις, γιατί εκεί υπάρχουν ποδοσφαιριστές μας. Έχω υπάρξει ποδοσφαιριστής και τους σέβομαι δε θα αφήσω κανένα υπονοούμενο για καμία θέση».

Τέλος σε ερώτηση που έγινε για το ποιος από τους παίκτες δεν πωλείται απάντησαν και οι δύο: «Ο Μπεργκ»

Πηγή: www.pamesports.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ