Βαρουφάκης στο Spiegel: Η δράση της Τρόικα θυμίζει βασανιστήρια της CIA

13 Φεβρουαρίου 2015

Χρησιμοποιώντας ως (ακραίο) παράδειγμα τα βασανιστήρια που πραγματοποιούσε η CIA, ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να εξηγήσει τον τρόπο δράσης της Τρόικας στην Ελλάδας.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η βασική μέθοδος της Τρόικας ήταν ο «εικονικός πνιγμός. Λίγο πριν από την καρδιακή ανακοπή σε σηκώνει από το νερό για να πάρεις ανάσα και μετά και ωθεί ξανά μέσα στο νερό και όλα πάνε στραβά από την αρχή». Αν και αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της Τρόικας είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι, εντούτοις όπως σημειώνει και στη CIA υπήρχαν καλοί άνθρωποι που παρά τη θέλησή τους «έκαναν waterboarding -δηλαδή εικονικούς πνιγμούς. Υπήρχε και γι' αυτούς ηθικό δίλημμα».

Όσον αφορά στο χρέος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε πως όλοι γνωρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο, τόνισε πως καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη λέξη «κούρεμα». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «στην ουσία το "κούρεμα" θα ήταν η καλύτερη λύση και για τους δανειστές, σίγουρα πιο φτηνή από την παράταση».

axortagos


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ