Θέμα ωρών η ανακοίνωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τον «εκλεκτό» του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επικρατέστερος θεωρείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, ενώ χθες και πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες είδε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. 

Ωστόσο, και μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα από τον Αλέξη Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου και μια μέρα νωρίτερα, το αργότερο, θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο διάδοχός του. 

Στην περίπτωση που τελικά υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι ο Έλληνας Επίτροπος, τότε αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία που απαιτούνται, σύμφωνα με το Σύνταγμα 180 ψήφοι, καθώς με τη στήριξη της συγκυβέρνησης και της ΝΔ θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους, καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. 

Η ονοματολογία

Ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δηλώσει θα αποδεχόταν ευχαρίστως την πρόταση, καθώς το γεγονός της θητείας του στην Κομισιόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο να αποδεχθεί την τιμή να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου είχε κυκλοφορήσει από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και πολλά σενάρια τον έφεραν ως την επικρατέστερη υποψηφιότητα, παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, δεν ήταν το μόνο όνομα που έπεσε στο τραπέζι, καθώς η φημολογία έφερε ως υποψηφίους και τον Προκόπη Παυλόπουλο και πάλι από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως και πρόσωπα από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της αριστεράς, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αλλά και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη. 

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες και ένα πιθανώς θετικό αποτέλεσμα, θα περιορίσει ή και θα εξαλείψει πλήρως τις όποιες πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις και θα ενισχύσει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να εκλεγεί με σημαντικό αριθμό ψήφων.

Ο διάδοχος του Αβραμόπουλου στην Κομισιόν

Εφόσον τελικά ισχύσουν οι πληροφορίες ότι ο νέος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τότε η θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν θα «χηρεύσει» και θα πρέπει να βρεθεί ο διάδοχός του και όπως όλα δείχνουν οι δυο επικρατέστεροι για τη θέση του Επιτρόπου θα είναι οι Γιάννης Μηλιός και Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Η ενδεχόμενη μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα θα μεταβάλλει την ισορροπία στο εσωτερικό της Κομισιόν και ο διάδοχος του Έλληνα Επιτρόπου θα αναλάβει μόνο το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, καθώς το σκέλος των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ θα μεταβιβαστεί σε άλλο μέλος του κολλεγίου των Επιτρόπων. 

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα