Σάκοτα: «Δύο πολύ δυνατά τεστ»

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα, παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας και μίλησε για τους αγώνες με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ακόμα μίλησε για τον κόσμο της Ένωσης ενώ εξήγησε πως αυτοί οι δύο αγώνες είναι μία πρόβα τζεναράρε για τα πλέι οφ. 

Αναλυτικά:

-Η ΑΕΚ προετοιμάζεται για τους αγώνες με τους παραδοσιακούς της αντιπάλους, με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, αφού προέρχεται από τρεις σερί νίκες. Είναι ευκαιρία να τεστάρετε το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας σας κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό;

«Πράγματι, πρόκειται να δώσουμε δύο πολύ δυνατά τεστ με δύο ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας. Παίζουμε απέναντι σε δύο καλύτερες ομάδες, με τους αγώνες να γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη, δηλαδή με διαφορά τριών ημερών. Και σίγουρα, σε αυτούς τους αγώνες που γίνονται μέσα σε τρεις μέρες, το πλεονέκτημα το έχουν οι ομάδες που έχουν συνηθίσει σε αυτούς τους ρυθμούς. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αγωνίζονται δύο φορές την εβδομάδα σχεδόν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, ενώ εμείς είχαμε περιόδους που περιμέναμε δύο εβδομάδες για να παίξουμε ένα παιχνίδι.

Άρα, δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε δίνοντας δύο αγώνες σε τρεις μέρες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δύο τόσο δύσκολα παιχνίδια. Όμως, από την άλλη, δεν πρέπει να νιώθουμε καμία πίεση, πρέπει να χαρούμε αυτούς τους δύο αγώνες, ειδικά τον πρώτο που γίνεται στην έδρα μας. Πρέπει με την προσπάθειά μας στο γήπεδο να ευχαριστήσουμε τον κόσμο μας. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει την προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή».

-Μιας και αναφερθήκατε στον κόσμο, έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες σε σχέση με την αρχή της χρονιάς. Πιστεύετε ότι αυτό το γεγονός δημιουργεί έξτρα πίεση στην ομάδα;

«Ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει προσδοκίες από την ομάδα, εμείς από την πλευρά μας είμαστε ρεαλιστές και ξέρουμε που βρισκόμαστε αυτή την περίοδο. Εννοείται πως είμαστε αισιόδοξοι και πάντα πάμε για τη νίκη. Όμως, από την άλλη, όταν μελετάς τον αντίπαλό σου πριν από το παιχνίδι, τότε καταλαβαίνεις τα πλεονεκτήματα που έχει ως ομάδα και προσπαθείς να χτυπήσεις στα αδύνατα σημεία του. Πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Θέλουμε η ομάδα να διατηρείται σε μία καλή κατάσταση, όσο δύσκολο και να είναι αυτό έχοντας σχεδόν κάθε μήνα ένα «διάλειμμα» από αγωνιστικούς υποχρεώσεις. Καλώς ή κακώς, έτσι βγαίνεις εκτός ρυθμού».

-Στο αγωνιστικό κομμάτι, τι περιμένετε από τους παίκτες σας στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό;

«Αυτό που περιμένω από τους παίκτες μου είναι να μην φοβηθούν τον αντίπαλο. Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη στο αμυντικό κομμάτι, ειδικά στην περιφέρεια όταν πιέζει τη μπάλα. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να κυκλοφορήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη μπάλα και να μην υπάρχει αυτός ο φόβος στους παίκτες μας. Πρέπει να παίξουμε ελεύθερα και όχι όπως συνέβη για παράδειγμα με τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος μπήκε με φόβο στο ματς με τον Παναθηναϊκό, κάτι που αποτυπώθηκε και στο σκορ της πρώτης περιόδου».

-Από την εμπειρία σας, οι παίκτες έχουν διαφορετικό κίνητρο σε αυτούς τους αγώνες; Η εξέλιξη του αγώνα του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκού και η ήττα με μεγάλη διαφορά, θεωρείτε ότι θα έχει επηρεάσει ψυχολογικά τους παίκτες;

«Σίγουρα οι παίκτες έχουν διαφορετικό κίνητρο σε αυτούς τους αγώνες. Βέβαια, η ομάδα δεν είναι η ίδια σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, όπου έχασε με μεγάλη διαφορά στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν μπορούν να συγκριθούν αυτές οι καταστάσεις. Και τότε οι παίκτες ήθελαν να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Όμως σε εκείνο το παιχνίδι όλα πήγαν στραβά από το πρώτο δεκάλεπτο, γεγονός που αποτέλεσε μία εμπειρία για μας και είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε σε αυτό τον αγώνα. Σίγουρα το κίνητρο μας είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τον αντίπαλο και να ξέρουμε που βρισκόμαστε».

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον Παναθηναϊκό; Στηρίζεται στην περιφέρεια ή στην φροντ λάιν;

«Ο Παναθηναϊκός έχει υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού εδώ και πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ο κόουτς Ιβάνοβιτς προσπαθεί να κάνει τους παίκτες του να τρέξουν λίγο παραπάνω, αλλά θεωρώ ότι το σετ παιχνίδι ταιριάζει περισσότερο στον Παναθηναϊκό. Τόσο η ατομική όσο και η ομαδική άμυνα του Παναθηναϊκού είναι σε υψηλό επίπεδο, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει τον αντίπαλο. Οπότε, ο Παναθηναϊκός στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην άμυνα.

Όμως, από την άλλη, αν αφήνεις αμαρκάριστο για παράδειγμα τον Σλότερ, ή επιτρέπεις να βγαίνουν συνέχεια ελεύθερα σουτ στις γωνίες, τότε ξέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα σε «τιμωρήσει», καθώς είναι και μία πολύ καλή ομάδα στο επιθετικό κομμάτι, κάτι που έδειξε σε κάποιους αγώνες στην Ευρωλίγκα, όπως με την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο ΟΑΚΑ, αλλά και σε πολλά ματς στο Πρωτάθλημα».

-Σε προσωπικό επίπεδο, έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε ξανά σε τέτοιους αγώνες μετά από αρκετά χρόνια. Από την δική σας σκοπιά, πώς προετοιμάζετε τους παίκτες;

«Στα μεγάλα παιχνίδια προσπαθείς να μην αγχώσεις τους παίκτες σου περισσότερο από όσο χρειάζεται. Εννοείται πως όλοι δουλεύουμε γι’ αυτούς τους αγώνες. Θέλουμε να παίζουμε σε τελικές φάσεις, σε πλέι οφ, σε τέτοια παιχνίδια. Αυτά είναι στο «αίμα» του κάθε παίκτη και του κάθε προπονητή».

-Οι αγώνες με αντίπαλους τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό μπορούν να θεωρηθούν και ως μία «πρόβα» για τα πλέι οφ; Ή είναι ακόμα νωρίς…;

«Καταρχήν, πρέπει να δούμε πως θα πάμε στη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε μία θέση στα πλέι οφ. Έχουμε το μειονέκτημα ότι ξεκινήσαμε τη σεζόν με κάποια αρνητικά αποτελέσματα, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα τερματίσουμε σε μία πολύ υψηλή θέση. Όμως, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την χρονιά όσο πιο ψηλά γίνεται, για να κοιτάξουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον».

Σχετικά άρθρα