Eurogroup: Οι όροι για τη συμφωνία

Πιο κοντά στη λύση του ελληνικού προβλήματος επί της αρχής μιας επέκτασης του χρηματοδοτικού σκέλους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για τέσσερις ως έξι μήνες βρέθηκαν χθες (16/02) εταίροι και ελληνικές αρχές, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup. 

Οι ελληνικές αρχές δέχονται την παράταση – επέκταση ως έννοια και ως γέφυρα για την μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής μέσα στο καλοκαίρι.

Μένουν ωστόσο οι λεπτομέρειες σε σχέση με:

• τον ορισμό του “τι παρατείνεται” και 

• το ποια είναι τα συνοδευτικά μέτρα και οι όροι που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα το επόμενο εξάμηνο. 

Η μεν Αθήνα θέλει να είναι σαφές από την όποια φράση ότι παρατείνεται η χρηματοδότηση και όχι οι υποχρεώσεις σε σχέση με τα παλιά μέτρα. Οι δε εταίροι μέχρι στιγμής εμμένουν στην νομική διατύπωση περί παράτασης του 2ου ελληνικού προγράμματος. 

Το μήνυμα του Eurogroup είναι:

• η Ελλάδα ζητά επέκταση, 

• αρχίζουν οι συζητήσεις για αντικατάσταση μέτρων 

• αρχίζει η συζήτηση για νέο πρόγραμμα. 

Ο χρόνος για το αίτημα είναι εκ των πραγμάτων και όχι ως τελεσίγραφο η Παρασκευή, οπότε και θα μπορούσε να συγκληθεί το Eurogroup και στη συνέχεια να ακολουθήσουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αλλιώς την 1η Μαρτίου η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει τα 11 δισ. του ΤΧΣ και να ξεχάσει τα χρήματα από SMPs και δόσεις. 

Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι προς το παρόν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αλλάζουν – ίσως τροποποιηθούν στο μέλλον – και αν η Αθήνα θέλει πέραν της παράτασης να λάβει και χρήματα δόσης, θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς. 

Είναι σαφές από τους κανόνες του ελληνικού δανείου, τους κανόνες δανεισμού του ESM/EFSF και τις διευκρινιστικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι όποια διατύπωση και αν επιλεγεί η Αθήνα θα έχει υποχρεώσεις, κάτι που δεν αρνήθηκε ο υπουργός οικονομικών. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες στο real.gr

Σχετικά άρθρα