Η Ντνίπρο της Ευρώπης

Για την Ντνίπρο θα αποτελέσει υπέρβαση εάν καταφέρει να αποκλείσει τον Ολυμπιακό καθώς στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της στο Europa League έφτασε μέχρι τη φάση των «32». Κι εκεί, στα νοκ άουτ, αποκλείστηκε πρόπερσι από τη Νάπολι και πέρσι από την Τότεναμ.

Αναλυτικά η ευρωπαϊκή πορεία της ουκρανικής ομάδας την τελευταία πενταετία:

Τη σεζόν 2010/2011 οι Ουκρανοί έπαιξαν στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση νικώντας την Σπαρτάκ Σουμπότιτσα (Σερβία) με συνολικό σκορ 3-2 έπειτα από δύο ματς (2-0 εντός έδρας, ήττα με 2-1 εκτός). Στη φάση των play-offs αντιμετώπισαν την Λεχ Πόζναν, όμως οι Πολωνοί τους απέκλεισαν νικώντας τους με 1-0 εκτός έδρας, ενώ στον επαναληπτικό, οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα. Κάπως έτσι, τελείωσε η ευρωπαϊκή… περιπέτεια των Ουκρανών εκείνη τη σεζόν.

Την επόμενη χρονιά, το ταξίδι ήταν πιο… σύντομο. Η Ντνίπρο συμμετείχε στα play-offs του UEFA Europa League. Εκεί, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Φούλαμ (Αγγλία), στην οποία τότε αγωνιζόταν ο Παϊτίμ Κασάμι. Οι Άγγλοι άφησαν εκτός συνέχειας τους Ουκρανούς αποκλείοντάς τους με συνολικό σκορ 3-1 (3-0 στο «Κρέιβεν Κότατζ», 1-0 στο «Ντνίπρο Αρένα»).

Οι υποχρεώσεις της ομάδας στο Europa League της σεζόν 2012/2013, ξεκίνησαν από τον γύρο των play-offs. Αντίπαλός της εκεί ήταν η Σλόβαν Λίμπερετς. Σε τσεχικό έδαφος, οι δύο ομάδες έμειναν στο 2-2, ενώ στον επαναληπτικό η Ντνίπρο επικράτησε με 4-2 και προκρίθηκε (συνολικό σκορ 6-4) στους ομίλους. Στο Group F αντιμετώπισε πολύ ισχυρές ομάδες (Αϊντχόφεν, Νάπολι και ΑΪΚ Στοκχόλμης). Οι Ουκρανοί τερμάτισαν πρώτοι με 15 βαθμούς σημειώνοντας 5 νίκες (3 εντός έδρας και 2 εκτός), ενώ γνώρισαν μόλις μια φορά την ήττα (στο «Σαν Πάολο» από τη Νάπολι με 4-2). Στη φάση των «32» αντιμετώπισαν την πάντα επικίνδυνη Βασιλεία, η οποία τους απέκλεισε με συνολικό σκορ 3-1 (2-0 στο «St. Jakob-Park» και 1-1 στο Ντνιπροπετρόφσκ).

Τη σεζόν 2013/2014, η Ντνίπρο ξεκίνησε και πάλι τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση από τον γύρο των play-offs. Αφού πέρασε εύκολα με συνολικό σκορ 5-1 την Καλτζού από την Εσθονία, βρέθηκε στους ομίλους. Στο Group E βρήκε απέναντί της την Φιορεντίνα (Ιταλία), την Πάσος Φερέιρα (Πορτογαλία) και την Παντούρι (Ρουμανία) και πέρασε ως δεύτερη, έχοντας 4 νίκες και 2 ήττες (12 βαθμοί). Στους «32» είχε δύσκολο έργο… Αντίπαλος ήταν η Τότεναμ (Αγγλία), την οποία νίκησε εντός έδρας με 1-0, ενώ στη ρεβάνς του «Ουάιτ Χαρτ Λέιν», ηττήθηκε με 3-1 και αποκλείστηκε (συνολικό σκορ 3-2).

Φέτος, οι Ουκρανοί ξεκίνησαν και πάλι από τη φάση των play-offs. Αντίπαλός τους ήταν η Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία), της οποίας επικράτησαν με 2-1 με ανατροπή, με τα γκολ των Κάλινιτς και Σακχόφ στο 50’ και στο 88’, στο «National Sports Complex “Olimpiyskiy”», ενώ εκτός έδρας, αναδείχτηκαν ισόπαλοι με 0-0. Η κληρωτίδα έβγαλε τις Ίντερ (Ιταλία), Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν) και Σεντ Ετιέν (Γαλλία). Η αντίπαλος του Θρύλου πέρασε εκ νέου ως δεύτερη από το Group F με 7 βαθμούς έπειτα από 2 νίκες, 1 ισοπαλία και τρεις ήττες (Ντνίπρο-Ίντερ 0-1, Σεντ Ετιέν-Ντνίπρο 0-0, Ντνίπρο-Καραμπάγκ 0-1, Καραμπάγκ-Ντνίπρο 1-2, Ίντερ-Ντνίπρο 2-1 και Ντνίπρο-Σεντ Ετιέν 1-0). Πρώτος σκόρερ των Ουκρανών μέχρι στιγμής είναι ο Κάλινιτς που έχει 3 τέρματα, ενώ από ένα τέρμα έχουν ως τώρα στη διοργάνωση οι Σακχόφ, Ρόταν και Φεντέτσκι.

Σχετικά άρθρα