Μαύρα στίγματα στο πρόσωπο - Θεραπεία με laser

18 Φεβρουαρίου 2015
Θανάσης, 26 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Έχω πάει στον δερματολόγο καθώς είχα κατι μικρές τρύπες στη μύτη, κάπως σαν μαύρα στίγματα και μου πρότεινε ο δερματολόγος να κάνουμε laser. Δυστυχώς όμως το laser με έκαψε και μου άφησε τρύπες. Έχει τώρα τρεις μήνες και δεν φεύγουν. Τι πρέπει να κάνω;

Στο ερώτημα απάντησε η Μαργαρίτα Βεργολιά, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή/έ αναγνώστη/στρια,

Η αντιμετώπιση των ανοιχτών πόρων και των μαύρων στιγμάτων επιτυγχάνεται ΚΑΙ με laser όμως εξαρτάται από ΠΟΙΟ laser.
Έγινε Fractional CO2, Fractional 1540 ή Fractional Erbium Yag;  Πόσο επιφανειακά; Είμαι σίγουρη πως η εικόνα μπορεί να διορθωθεί. Απευθυνθείτε σε δερματολόγο εξειδικευμένο σε laser επεμβατικής δερματολογίας.

Με εκτίμηση,
Βεργολιά Μαργαρίτα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
www.dermavita.gr

 

 

 


Διαβάστε επίσης - Από τι δημιουργούνται τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο;

Τα μαύρα στίγματα είναι μία από της εκδηλώσεις της ακμής, που είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα. Η ακμή οφείλεται σε μεγέθυνση και έντονη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που παράγουν το σμήγμα, δηλαδή την φυσική ενυδατική ουσία του δέρματος.

Το σμήγμα «μπλοκάρεται» μέσα στο δέρμα.

Έτσι δημιουργούνται τα μαύρα και άσπρα στίγματα που λέγονται φαγέσωρες και είναι μικρές κύστεις με εγκλωβισμένο σμήγμα. Συχνά είναι επίσης τα μαύρα στίγματα στην μύτη που αντιστοιχούν σε πόρους του δέρματος με υπερβολικό σμήγμα. Η τάση δημιουργίας τους επιδεινώνεται με λανθασμένα προϊόντα ενυδάτωσης, αντι-ηλιακής προστασίας και μακιγιάζ. Συχνά στα σημεία αυτά αναπτύσσεται φλεγμονή (κοκκινίλα - πύο) με την συμμετοχή μικροβίων. Δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα στην εφηβεία αλλά ταλαιπωρούν και μεγαλύτερα άτομα και ιδίως γυναίκες. Τα σπυράκια της ακμής επιδεινώνονται από το stress, την έμμηνο ρύση και άλλους παράγοντες ενώ μερικές φορές οδηγούν στην δημιουργία ουλών.

Τι κινδύνους έχει η προσπάθεια να καθαρίσουμε τα μαύρα στίγματα συνθλίβοντας τα (σπάζοντας τα);

Όχι σπάνια, το γνωστό «σπάσιμο» των σπυριών και των στιγμάτων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες. Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν σκούρες κηλίδες που επιμένουν ή ακόμα και ουλές.
Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται και να αναζητούμε αντιμετώπιση από τον ειδικό Δερματολόγο.

Πώς αντιμετωπίζονται τα μαύρα στίγματα;

Η θεραπεία της ακμής εξατομικεύεται από τον Δερματολόγο.

Ανάλογα με το πρόβλημα χορηγούνται διάφορα φάρμακα, καλλυντικά ή γίνεται εφαρμογή LASER.

Για να εξαφανιστούν τα μαύρα στίγματα, γίνεται ιατρικός καθαρισμός («φαγεσωροεξαγωγή»). Είναι μία διαδικασία σχεδόν ανώδυνη που δεν αφήνει ερεθισμό ή σημάδια, πρέπει όμως να την αναλάβει ο ειδικός Δερματολόγος. Για να περιοριστεί η τάση του δέρματος να εμφανίζει μαύρα στίγματα, εφαρμόζονται διάφορα τοπικά καλλυντικά ή φάρμακα. Επίσης βοηθάνε τα Ιατρικά Peeling που ανανεώνουν το δέρμα και ελευθερώνουν το εγκλωβισμένο σμήγμα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ