Επιθετικό παιδί: 4 τρόποι να το ηρεμείς

20 Φεβρουαρίου 2015

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η επιθετικότητα αποτελεί φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού. Συχνά, τραβάνε τα παιχνίδια των φίλων τους, χτυπούν, κλοτσούν ή ουρλιάζουν. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για απλό φόβο, για πρόκληση προσοχής, για ζήλεια ή για αντίδραση σε νέες, άγνωστες καταστάσεις. 

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, για να μπορέσετε να τα βάλετε… στον ίσιο δρόμο μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

-Άμεση αντίδραση. Μην περιμένετε να χτυπήσει για τρίτη φορά το άλλο παιδάκι για να επέμβετε. Πάρτε το από το χέρι και εξηγήστε του ήρεμα ότι για την κακή του συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ότι κάθε φορά που φέρεται έτσι θα στερείται τη χαρά του παιχνιδιού. Δώστε του το καλό παράδειγμα συγκρατώντας το θυμό σας.

-Ενθάρρυνση υπευθυνότητας. Αν έσπασε ή χάλασε ένα αντικείμενο που άνηκε σε κάποιο άλλο παιδάκι, τότε θα πρέπει να φροντίσει να το φτιάξει και να ζητήσει συγγνώμη. Μάθετέ του ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τιμωρία αλλά φυσική συνέπεια της πράξης του. 

-Επιβράβευση. Αντί να το επιπλήττετε μόνο για τις αταξίες, φροντίστε να το επιβραβεύετε για τη σωστή του συμπεριφορά. Κρατήστε ημερολόγιο στο ψυγείο, όπου θα καταγράφετε τις φορές που συμπεριφέρθηκε άψογα. Ένα παγωτό ή το αγαπημένο του φαγητό θα είναι η ανταμοιβή του.

-Βοήθεια ειδικού. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι συχνά υπερβολικά βίαιη και απότομη. 

Διαβάστε περισσότερα για τη διαπεδαγώγηση του παιδιού σας εδώ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...