Ντέρμπι ψυχολογίας

Ο Ολυμπιακός που επέστρεψε από την Ουκρανία με το βαρύ 0-2 στην πλάτη, από την όχι ιδιαίτερα υπολογίσιμη στο διεθνές ποδόσφαιρο Ντνίπρο, μπαίνει περισσότερο υποψιασμένος αύριο στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Συνθήκη την οποία ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε ασφαλώς, καθώς οι «πράσινοι» θα προτιμούσαν να δουν τους «ερυθρόλευκους» να πηγαίνουν στο εκτός έδρας ντέρμπι με τη διάθεση της, «λανθάνουσας» για τόσο σημαντικό αγώνα, ανωτερότητας.
Η τελευταία ευρωπαϊκή -πολύ κακή από όλες τις απόψεις- βόλτα  επεσήμανε επίσης στην ομάδα του Περέϊρα συγκεκριμένες αδυναμίες της, τις οποίες λογικά θα προσπαθήσει κα μπορεί να προσέξει περισσότερο αυτή την ώρα. Πρώτη και πολύ σημαντική η έλλειψη ρυθμού σε συνδυασμό και με τις γρήγορες κούρσες που επιβάλλουν τα δύσκολα σημεία του αγώνα, σημείο στο οποίο ο Γιάννης Αναστασίου έχει δουλέψει όλη την εβδομάδα, προκειμένου να «τρέξει» τους φιλοξενούμενους, για να τους αιφνιδιάσει. Υποχρεώνοντάς τους να υποπέσουν στο λάθος των αργών ή άστοχων επιστροφών. Μία φορά μπήκε ο Ομάρ περιοχή από ατομική γρήγορα ενέργεια την Πέμπτη και υποχρέωσε τον αντίπαλο να του κάνει πέναλτι, το οποίο δεν καταλογίστηκε.
Άλλο τόσο καθοριστικό σημείο, στο οποίο ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να επιλέξει ως στοιχείο υπεροχής, δεν θα υπήρχε καθώς ο Ολυμπιακός είναι αποτελεσματικότερος στα στημένα, ενώ διαθέτει μονάδες υψηλότερης ποιότητας στις περισσότερες θέσεις της ενδεκάδας.Παρ όλα αυτά στη μπάλα δεν μετράνε μόνο οι συγκεκριμένοι αντικειμενικοί παράγοντες αλλά και εκείνοι που διαχωρίζουν τους ανθρώπους από τα ρομπότ.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία καθοριστικό ρόλο θα παίξει επίσης και η ψυχολογία των δύο ομάδων, με αυτή να δείχνει πριν τη σέντρα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της ομάδας που διεκδικεί τη νίκη με τις λιγότερες πιθανότητες, σε σχέση με το status των δύο ρόστερ.
Ο Παναθηναϊκός περιμένει λοιπόν το ντέρμπι στην έδρα του κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, ο οποίος -την ίδια ώρα- δείχνει στα μεγάλα ματς λιγότερο δυνατός σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, σε όλες τις διοργανώσεις. Φάνηκε στην Τούμπα, φάνηκε και με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Αυτό το στοιχείο εκ των προτέρων δίνει ένα ενδεχομένως κρίσιμο αβαντάζ στους «πράσινους» οι οποίοι, είτε επειδή –κακώς- έχουν επιλέξει να φορτώνουν τις περισσότερες απώλειες στη διαιτησία κι όχι στον εαυτό τους, είτε επειδή γνωρίζουν πως ο κόσμος τους δεν περίμενε πρωτάθλημα από την εφετινή σεζόν, θα ριχτούν στη μάχη πιο αποφορτισμένοι. Περισσότερο δηλαδή από τους αντιπάλους τους, που επιδιώκουν κάποια στιγμή την αντικειμενική τους επιβεβαίωση, με ένα καλό σκορ και σοβαρή εμφάνιση. Για τον κόσμο και τους εαυτούς τους.  Τα τωρινά δεδομένα ωστόσο δείχνουν πως μπορεί να μην την καταφέρουν πάλι, συνέπεια η οποία (ασχέτως της κατάκτησης του τίτλου τελικά, τον οποίο δύσκολα θα χάσουν) θα θέσει τον Περέϊρα τόσο νωρίς σε αμφισβήτηση. Συνέπεια την οποία δεν θα μπορεί να αποφύγει, τουλάχιστον στη σκέψη των οπαδών, ούτε ο Αναστασίου εάν ηττηθεί.

Σχετικά άρθρα