Οι εννέα κρίσιμοι σταθμοί της διαπραγμάτευσης

Σήμερα ξεκινά η ουσιαστική διαπραγμάτευση, που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός μνημονίου, σε ένα νέο πιο βιώσιμο πρόγραμμα ή σε μια απομόνωση εντός της Ευρωζώνης, με τεράστιες υποχρεώσεις χρέους για τους επόμενους μήνες.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης που θα σταλεί σήμερα σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, έχει ως στόχο να αλλάξουν κάποια απαράδεκτα για την Ελλάδα μέτρα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος μνημονίου, όπως συμφωνήθηκε στο Eurorgroup της Παρασκευής.

Η απάντηση από τους τρεις θεσμούς, θα κρίνει και την συνέχεια αυτής της διαπραγμάτευσης. Αν η πρόταση θεωρηθεί ικανοποιητική βάση συζήτησης, θα υπάρξει μια τυπική επικύρωση της έναρξης των διαπραγματεύσεων -ίσως με άτυπο Eurogroup – για την επικύρωση της τετράμηνης παράτασης.

Τότε και μόνο τότε θα επικυρωθεί από τα κρατικά κοινοβούλια η τετράμηνη παράταση του Κεντρικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τέσσερις μήνες, που θα επιτρέψει την διαθεσιμότητα από τον EFSF των 10,9 δις ευρώ, που σήμερα βρίσκονται διαθέσιμα στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την δόση των 7,2 δις ευρώ από ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚT.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν 9 χρονικοί σταθμοί που θα κρίνουν – ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων – την τύχη της Ελλάδας στο ευρώ.

1. Στις 5 Μαρτίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση (QE), δηλαδή την αγορά κρατικού χρέους από τα κράτη μέλη του ευρώ. Οι ανακοινώσεις αυτές, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όχι τόσο λόγω ενός άμεσου κέρδους που θα έχει η Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση, αλλά από αν συμπεριληφθεί ή όχι στο πρόγραμμα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι η ΕΚΤ θεωρεί, πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός προγράμματος και άρα θα πρέπει σύντομα να αλλάξει την στάση της απέναντι μας σε ότι αφορά την παροχή ρευστότητας.

2. Στις 9 Μαρτίου θα έχουμε μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπου και πάλι θα συζητηθεί το θέμα του προγράμματος της Ελλάδας και η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Τάσου Δασόπουλου στο real.gr 

Σχετικά άρθρα