Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα και θεραπεία

25 Φεβρουαρίου 2015
Βάσια, 74 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα σας. Έχω κολπική μαρμαρυγή εδω και 5 - 6 χρόνια με περίπου ένα επεισόδιο κρίσης κάθε μήνα. Από το Νοέμβριο τα συμπτώματα είναι μόνιμα με 80 - 100 παλμούς καθημερινά. Δεν μπορώ να κοιμηθώ, έχω δύσπνοια και τρόμο απο τον οποίο ξυπνάω, παίρνω lopresorangoron lasix και eliquis. Ο γιατρός από τον υπέρηχο διαπίστωσε διάταση αρ κόλπου πάχυνση και περίσσεια προσθ γλωχινα με πρόπτωση και μέτρια προς σοβαρή εκκεντρη ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας και σημαντική ανεπάρκεια τριγλωχινας βαλβίδας. Με το angoron προσπαθεί να με ανατάξει και δρομολόγησε ενδοεισοφαγική εξέταση για να διαπιστωθεί η κατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας. Πρέπει να χειρουργηθώ αν διαπιστωθεί μεγάλη βλάβη και με τι ποσοστά κινδύνου δεδομένου ότι είμαι 74 ετών; Παρακαλώ, απαντήστε μου

Στο ερώτημα απάντησε ο Γιώργος Λάζαρος, Καρδιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο χειρισμός της περίπτωσης σας και τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο προσωπικός σας ιατρός σας φαίνονται κατάλληλα για την πάθηση σας.

Ωστόσο, αν  οι διαστάσεις του αριστερού κόλπου είναι πολύ αυξημένες όπως φάνηκε στο ηχωκαρδιογράφημα, είναι μάλλον απίθανο να αναταχθεί η αρρυθμία και αν αυτό συμβεί, είναι δύσκολο το αποτέλεσμα να διαρκέσει σε βάθος χρόνου.

Για να μιλήσουμε για ποσοστά κινδύνου σε περίπτωση εγχείρησης  πρέπει να γνωρίζουμε σε τι είδους καρδιοχειρουργική επέμβαση αναφερόμαστε. Εφόσον τελικά διαπιστωθεί ότι απαιτείται επέμβαση για την αντιμετώπιση μόνο των βαλβιδοπαθειών, πρέπει πρώτα να γίνει στεφανιογραφία (δηλαδή απεικόνιση των αγγείων της καρδιάς με σκιαγραφικό) για να διαπιστωθεί αν συνυπάρχουν στενώματα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Διαφορετικός είναι είναι ο κίνδυνος από την  επέμβαση εάν στο χειρουργείο γίνει μόνο διόρθωση-αντικατάσταση των 'προβληματικών' καρδιακών βαλβίδων και άλλος ο κίνδυνος αν θα πρέπει ταυτόχρονα να τοποθετηθούν μοσχεύματα (bypass) σε μία ή περισσότερες στεφανιαίες αρτηρίες.

Επομένως στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καθοριστεί ο χειρουργικός κίνδυνος. Ωστόσο, ακόμα και στη χειρότερη εκδοχή η περίπτωση σας μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και αποδεκτά ποσοστά επιπλοκών από έναν έμπειρο καρδιοχειρουργό.    

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ