Μέχρι ποια ηλικία μεγαλώνει το πέος του άνδρα;

27 Φεβρουαρίου 2015
Αλέξης, 15 ετών ρωτά
Αναγνώστης μας ρωτά: 
 
Γεια σας ειμαι 15 ετων και 5 μηνες και το πεος μου σε στυση ειναι 13 εκατοστα. Πιστευετε οτι ειναι φυσιολογικο ενα τετοιο μεγεθος σε αυτη την ηλικια; Επισηςθα αυξηθει το πεος μου στα επομενα χρονια και αν ναι μεχρι τι ηλικια περιπου μεγαλωνει το πεος ενος ανδρα;  Σας ευχαριστω. 
 

Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απαντά ο Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας - Σεξολόγος και Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου Ζήσης Παπαθανασίου.

 
Το μέγεθος του πέους που περιγράφεις είναι απόλυτα φυσιολογικό για την ηλικία σου. Το μέγεθος αυξάνει μέχρι να συμπληρωθεί η ήβη, δηλαδή μέχρι τα 18 χρόνια. Η μέτρηση γίνεται από τη ρίζα του πέους, πιέζοντας τον μετρητή μέχρι το κόκαλο και όχι από την επιφάνεια του δέρματος.
 
Διαβάστε επίσης 
Μήπως έχω μικρό πέος; 

Η διαφορετικότητα στην κατασκευή και εμφάνιση των γεννητικών οργάνων του ανθρώπου υπακούει στους ίδιους κανόνες με τη διαφορετικότητα που παρουσιάζουν και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Όσο διαφορετικά λοιπόν μπορεί να είναι τα δάχτυλα, οι μύτες ή τα αυτιά των ανδρών, άλλο τόσο διαφορετικά μπορεί να είναι και τα πέη τους.

Ενώ όμως το ενδιαφέρον των ανθρώπων σπάνια εστιάζεται στο μέγεθος και την αισθητική επιμέρους οργάνων και χαρακτηριστικών του ανδρικού σώματος, τα τελευταία είκοσι χρόνια επιχειρήθηκε μια άμεση σύνδεση του μεγέθους του πέους με τον ανδρισμό. Η συσχέτιση αυτή οδήγησε πολλούς άνδρες κάθε ηλικίας στην αμφισβήτηση του ανδρισμού τους μέσα από το μέγεθος του πέους, το οποίο συνδέθηκε άμεσα με την ποιότητα της στύσης και την ποιότητα του σεξ. Είναι βέβαια σαφές ότι το μέγεθος δεν αποτελεί κύρια προϋπόθεση για τη σεξουαλική ικανοποίηση των δύο συντρόφων.

Οι πορνοταινίες δημιούργησαν στους άνδρες δύο ειδών φοβίες. Η πρώτη αφορά το μέγεθος του πέους και η δεύτερη τον όγκο της εκσπερμάτισης. Σημαντικότερη από τις δύο η πρώτη, που ευοδώνει την ανασφάλεια και κάνει τους άνδρες να ψάχνονται.

Αν κρίνει κανείς από τα όσα λέγονται μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, όσα γράφονται στις ειδικές και μη στήλες των περιοδικών και το μεγάλο αριθμό ανδρών που καταφεύγει στους γιατρούς για το μήκος του πέους, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι το ανθρώπινο αυτό όργανο παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άνδρα σε άνδρα!

Σύμφωνα με τα αποτέλεσματα μελέτης του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του πέους για την ελληνική φυλή σε πλήρη στύση ποικίλλει από 10 έως 20 εκατοστά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών βρίσκεται κάπου στο ενδιαμέσο, ανάμεσα στους 12 και 16 πόντους.

Όσο μεγαλύτερο είναι το πέος σε κατάσταση χάλασης, τόσο μικρότερη θα είναι η διαφορά ανάμεσα στη χάλαση και τη στύση. Αντίθετα, ένα πέος που φαίνεται μικρό σε χάλαση, μπορεί να φανεί πελώριο σε στύση και αντίστροφα. Ας μην επιχειρούμε λοιπόν να κρίνουμε έναν άνδρα από την εικόνα που έχουν τα γεννητικά του όργανα σε κατάσταση χάλασης. Τα συμπεράσματα κινδυνεύουν να είναι τελείως λανθασμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας αριθμός ανδρών προβληματίζεται όχι για το μήκος, αλλά για τη διάμετρο του πέους.

Οι ανησυχίες για το μέγεθος του πέους είναι πολλές φορές τόσο βαθιά ριζωμένες στη σκέψη του άνδρα, που ακόμα και το πιο κατατοπιστικό και λεπτομερές άρθρο δεν μπορεί να τις διώξει. Κι ό,τι να λένε οι ειδικοί, θα υπάρχουν πάντα πολλοί άνδρες που μετρούν και ξαναμετρούν το μήκος του πέους τους και δεν το βρίσκουν ικανοποιητικό.Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας - Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Πανα***** ****
18:48 Παρασκευή 12/05/2017
Γειά σου είμαι 18ετων και το πέος μου είναι 17 εκατοστά και το ύψος μου είναι 185 είναι φυσιολογικό μικρό ή μεγάλο σε ποια κατηγορία με κατατάσσεται
Πέτρ***** ****
10:45 Πέμπτη 3/09/2015
Γεια σας είμαι 21 χρονων το πεος μου σε πληρη στυση φτανει σε 15 εκατοστα που δεν με ευχαριστει και πολυεπισης το παχος ειναι αρκετα μικροΞερετε αν σε αυτη την ηλικια θα αυξηθει και αλλο το πεος μου η αν χριαζεται να κανω καπια επεμβαση Γενικα και το σωμα μου για την ηλικια μου δν ειναι καθολου ανεπτυγμενο για 21 χρονων φενομαι πολυ παιδακι Εχετε καμια συμβουλη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ