Μυκητίαση του κόλπου: Τα σημάδια της και πώς μεταδίδεται

27 Φεβρουαρίου 2015

Η μυκητίαση του κόλπου

Η μυκητίαση του κόλπου προκαλείται από ένα μύκητα ο οποίος λέγεται Candida albicans. Τις περισσότερες φορές, προσβάλλειπρώτα το αιδοίο και στη συνέχεια κολλά στα τοιχώματα του κόλπου καλύπτοντας τα μ' ένα παχύ λευκό στρώμα. Τα κολπικά υγρά μολύνουν το αιδοιικό στόμιο, τη γύρω περιοχή και τα μικρά χείλη. Η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί και στην περιοχή του πρωκτού, φτάνοντας μέχρι και την πτυχή των γλουτών.

Αντιστρόφως, όταν το έντερο είναι εκείνο που προσβάλλεται απ' αυτόν το μύκητα, η μόλυνση εξαπλώνεται από τον πρωκτό. Το δέρμα και ο βλεννογόνος ανοίγουν και πονούν. Τα υγρά που εκκρίνονται σε περίπτωση μυκητίασης είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα κολπικά υγρά: είναι πολύ πιο πηχτά, λιγότερο διαυγή και σχηματίζουν μικρούς σβόλους. Η μυκητίαση εμφανίζεται συνήθως λίγο πριν από την περίοδο, γιατί' τότε ο κόλπος είναι φυσιολογικά πιο όξινος.

Η ασθένεια αυτή πονάει πολύ;

Ναι, αλλά θεραπεύεται εντελώς, με την προϋπόθεση ότι δε θα το αμελήσετε για πολύ καιρό. Μερικές φορές, δεν το αντιλαμβάνεστε και το ανακαλύπτετε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. 0 κόλπος σας είναι στεγνός, σας καίει και πονάει.

Η μυκητίαση δεν οφείλεται μόνο στον ερεθισμό του αιδοίου και του κόλπου. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και η κορτιζόνη, ευνοούν την εκδήλωσή της. Επίσης, κάποιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) και οι αρρώστιες που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ακόμα και το άγχος, ευθύνονται για τη μυκητίαση. Επιπλέον, είναι δυνατόν να προκληθεί κι από τη σεξουαλική επαφή. Περιέργως, οι άντρες είναι λιγότερο ευαίσθητοι στο μύκητα αυτό απ' ό,τι οι γυναίκες. Όταν η ερωτική τους σύντροφος μολυνθεί, πρέπει κι εκείνοι να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή. Η μυκητίαση του κόλπου είναι σεξουαλικούς μεταδιδόμενο νόσημα;

 

Σεξουαλικός μεταδιδόμενο νόσημα χαρακτηρίζεται αυτό που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Αν προσβληθείτε από μυκητίαση έπειτα από φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Αν όμως πάθετε μυκητίαση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τότε χαρακτηρίζεται σεξουαλικός μεταδιδόμενο νόσημα και πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή και εσείς και ο ερωτικός σας σύντροφος.

 

Αν και η μυκητίαση του κόλπου είναι μια συχνή μόλυνση, υπο-τροπιάζουσα και ενοχλητική, δεν είναι σοβαρή. Πρέπει, όμως, να προσέχετε πολύ όστε να μη θεωρήσετε το παραμικρό κάψιμο ή ερεθισμό μυκητίαση. Πριν ακολουθήσετε μια θεραπεία, είναι προτιμότερο να γίνει διάγνωση· ένα ακατάλληλο φάρμακο δε διορθώνει την κατάσταση.

Υπάρχει περίπτωση υποτροπής;

Η μυκητίαση είναι μια υποτροπιάζουσα ασθένεια με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής απ' ό,τι φανταζόμαστε. Μετά τη θεραπεία, το αιδοίο εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο, και αυτό ίσως σας κάνει να ανησυχήσετε και να νομίσετε ότι δεν έχετε θεραπευτεί. Αυτή η ευαισθησία, η οποία είναι κατάλοιπο του πόνου, θα μειωθεί σταδιακά, με την προϋπόθεση ότι θα αποφεύγετε ό,τι ερεθίζει το αιδοίο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Candida albicans υπολανθάνει (δεν έχει εμφανή συμπτώματα) και εκδηλώνεται ξαφνικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η οποία στη συνέχεια γίνεται πολύ επώδυνη. Υποσυνείδητα, μπορεί να συνδέσετε τη σεξουαλική πράξη με τον πόνο των γεννητικών οργάνων, βιώνοντας έτσι αυτό τον πόνο ως τιμωρία. Ακόμα κι όταν θεραπευτείτε, φοβάστκαινούρια σχέση ή είστε σφιγμένες, γεγονός που κάνει τη διείσδυση δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Πρέπει να μιλήσετε στο γυναικολόγο, ο οποίος θα σας Βοηθήσει να βγείτε από το φαύλο αυτό κύκλο: φόβος - πόνος. Τέλος, όταν δεν έχετε διάθεση να κάνετε έρωτα, η μυκητίαση μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για να αρνηθείτε τη σεξουαλική επαφή. Μ' αυτό τον τρόπο αρνείστε όχι μόνο το σύντροφό σας, αλλά και τον εαυτό σας. Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεκαθαρίσετε μόνες σας τις αιτίες αυτής της άρνησης.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

 —           Κεχρωσμένα και δύσοσμα κολπικά υγρά

—           Εξογκώματα στο αιδοίο ή γύρω από τον πρωκτό 

—           Καύσος κατά την ούρηση 

—           Πόνοι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ύστερα από αυτή 

—           Αιμορραγία εκτός περιόδου, χωρίς να έχετε ξεχύσει το αντισυλληπτικό χάπι

—           Πόνοι στο υπογάστριο (το κάτω μέρος της κοιλιάς) και πυρετός Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να πάτε επειγόντως στο γιατρό. .


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Στέλ***** ****
02:19 Τρίτη 19/09/2017
Γεια σας είμαι πολύ αγχωμένη θα ήθελα την βοήθεια σας Δενξέρω πως ακριβώς έγινε είχα φαγούρα όχι πολύ αλλά τουλάχιστον εμφανη Μετά έβγαζα σαν ψυχούλα άσπρα όταν ουρησα και την επόμενη μέρα πολλά υγρά κίτρινα Έχω ερεθιστει στο αριστερό χείλος που οδηγεί προς το αιδοίο και νιώθω ότι είναι πρισμενο λίγο στο κάτω μέρος του χειλους Σήμερα ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου και πόνεσα αρκετά όταν ανέβηκα εγώ πάνω του Όταν ήρθε εκείνος ο πόνος δεν ήταν τόσο πολύς Μήπως Έχω μυκητα Η είναι κάτι φυσιολογικο Γιατί είμαι στης γόνιμες μέρες και περιμένω περίοδο Η μήπως το έπαθα όλο αυτό επειδή θυμάμαι ότι Όταν είχα έρθει σε επαφή με το αγόρι μου δεν ημουν και τώρα έχω ερεθιστει Σας παρακαλώ βοηθηστε με φοβάμαι πολύ τς υγρά Είναι πολλά έχω φαγούρα και πόνο Μόνο όταν έρχομαι σε επαφή Αλλά ελάχιστα πονάω
Αφρο***** ****
08:26 Κυριακή 26/06/2016
Καλημέρα σας Εδώ και ένα μήνα παρατηρώ ότι βγάζω κάτι κίτρινα κολπικά υγρά Έβγαζα πάντα τέτοια αλλά τώρα συνδιάζονται και με εκκρίσεις γάλακτος από τον κόλπο Τι είναι αυτό
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ