«Αν φύγει ο Παναθηναϊκός, θα επικρατήσει η μαφία»

Αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη κατά του παρασκηνίου και της διαφθοράς που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι Πράσινοι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα. «Αν φύγει ο Παναθηναϊκός, θα επικρατήσει η μαφία» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί από τη νέα σεζόν μια νέα λίγκα, εκτός ΟΥΕΦΑ, εφόσον υπάρξουν κι άλλες ομάδες που «συντάσσονται μαζί μας. Ας παίζουν μόνοι τους με τον Πλατανιά, τον Εργοτέλη και τον Τύρναβο με τον οποίο συνομιλούν στα πακιστανικά τηλέφωνα» τόνισε ο Αλαφούζος, ενώ χαρακτήρισε «ιερή αγελάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου» τον Ολυμπιακό, λέγοντας ότι «είναι η μόνη ομάδα που δεν τιμωρείται».
Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι Πράσινοι θα ασκήσουν έφεση κατά την πρωτόδικης απόφασης της πειθαρχικής της Σούπερ Λίγκας. Μίλησε ακόμη για «αδιαφανείς διαδικασίες» όσον αφορά τις εκθέσεις των διαιτητών και των παρατηρητών, ενώ τόνισε ότι αν οι διαιτησίες ήταν καλύτερες οι Πράσινοι θα προηγούνταν στη βαθμολογία.
Η αρχική τοποθέτηση του Γιάννη Αλαφούζου για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι η εξής:
«Θέλω να σας πω ότι το να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός από το πρωτάθλημα είναι αδύνατο. Άλλοι πρέπει να αποχωρήσουν και με το νόμο. Θέλω να σας πω μια περιγραφή των γεγονότων και θα κάνουμε και έφεση γιατί θεωρούμε απόλυτα άδικα την ποινή διότι δεν καταλαβαίνω τι άλλο θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει που δεν κάναμε. Θα σας περιγράψω τα γεγονότα με τη σειρά για να ξέρετε τι έχω πει στην πειθαρχική επιτροπή και τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.
Ξεκινάω από την Τετάρτη πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό με τη σύσκεψη ασφαλείας και τα μέτρα τάξης. Είναι ένα χαρτί που υπογράφεται από τις ομάδες, την αστυνομία και τη Σούπερ Λιγκ.
Αν τα παραβιάσεις αυτά τα μέτρα, επισύρουν σοβαρές ποινές. Βαριά κακουργήματα για όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα τάξης. Ήδη έχουμε κάνει αναφορά και θα κάνουμε μήνυση…
Σαφώς περιγράφηκε ότι η αποστολή του Ολυμπιακού θα πήγαινε σε συγκεκριμένο μπουθ για την αποστολή του Ολυμπιακού και τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τα είχαμε καλύψει τα τζάμια για να μη φαίνεται.
Την Κυριακή το πρωί γίνεται τελευταία σύσκεψη και με παίρνουν τηλέφωνο οι συνεργάτες μου και μου λένε ότι ο Μαρινάκης θέλει να μπει στο γήπεδο. Εμείς είχαμε έρθει σε επαφή και με τους οπαδούς μας και υπήρχε ένταση με την παρουσία του Μαρινάκη. Υπάρχουν κανόνες και συνθήκες που πρέπει να τηρούμε και έχουμε υποχρέωση να φιλοξενούμε τις διοικήσεις των ομάδων.
Είχαμε ολοκληρώσει όλα αυτά και την Κυριακή μαθαίνω ότι θα έρθει ο κ.Μαρινάκης. Είπαμε ότι ήταν αδύνατο. Αναζήτησα τον εισαγγελέα, κ.Σιμιτζόγλου – τα έχω καταθέσει και ενόρκως όλα αυτά – με τον οποίο είχα τηλεφωνική κουβέντα και μίλησα και με τον κ. Κοντονή. Τους είπα τα ίδια πράγματα, οτι δηλαδή θεωρώ επικίνδυνο να γίνει το ματς με τον Μαρινάκη στον πάγκο.
Όταν πια το μεσημέρι προς απόγευμα άρχισε να εμφανίζεται ο κίνδυνος της παρουσίας του κ. Μαρινάκη, σκεφτήκαμε να στείλουμε και μια επιστολή γιατί θέλαμε να πούμε ότι ήταν καλύτερα να εκκενωθεί το γήπεδο παρά με παρόντα τον Μαρινάκη.
Ήδη έχουμε κάνει μηνύσεις, ζητήσαμε την αυτόφωρη διαδικασία όμως δεν βρέθηκε κανένας γιατί κρύβονταν… Ο κ.Κωνσταντίνου έκανε εξετάσεις στο “Υγεία”. Ήδη αμφισβητούνται όσα συνέβησαν. Πόσο βλάκες μπορεί να είναι όλοι αυτοί; Η προπαγάνδα έχει τα όριά της και όταν ξεπερνιούνται έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Σούπερ Λιγκ δεν έχει πει κουβέντα για τα επεισόδια.
Έχει βγει ο Κοντονής που διακόπτει το πρωτάθλημα και ζητάει μέτρα. Για να δούμε μέτρα, δεν έχει γίνει καμία ενόχληση από τη Σούπερ Λιγκ για τα όσα έχουν συμβεί, η κ.Μπαλωμένου είδε τρεις μπράβους να καιροφυλακτούν στις σκάλες έξω από το γραφείο της Σούπερ Λιγκ. Ο ένας έχει φάκελο, είναι υπό κατηγορία για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Μετά από όλο αυτό, το οποίο δεν έχει ξαναγίνει, παίρνουμε ένα γράμμα από τη Σούπερ Λιγκ για το διοικητικό Συμβούλιο της 2ας Μαρτίου. Ενημέρωση για την απόφαση αναστολής του πρωταθλήματος. Θέματα αγωνιστικού και τηλεοπτικού προγράμματος. Συμβιβάσεις με την ΟΠΑΠ Α.Ε.. Θέματα συνεργασίας με τον ΠΣΑΠ. Αίτημα ΠΑΕ ΟΦΗ για τις ποινές και διάφορα…
Αυτό είναι αστείο χαρτί. Όταν έχει διακοπεί το πρωτάθλημα επειδή θεωρεί το Υπουργείο ότι επιβάλλεται τέτοια ακραία ενέργεια, δεν γίνεται η Σούπερ Λιγκ να βάζει τέτοια θέματα. Είναι πρωτοφανή και τρελά πράγματα και δείχνουν την παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Είναι τουλάχιστον ακατανόητο πως γίνεται να συζητηθούν λοιπά θέματα ημερήσιας διάταξης λόγω μη ολοκληρώσεώς λόγω των όσων συνέβησαν! Ποια αξιοπιστία μπορεί να επικαλείται ο συνεταιρισμός; Της κάθαρσης προηγείται η αυτοκάθαρση…
Δυο λόγια για τη διαφθορά και τη βία…
Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε. Εμείς νομίζουμε ότι είναι άδικη και ακραία λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις μας.
Όταν το απόγευμα αντιληφθήκαμε ότι δεν θα ερχόταν στο μπουθ ο Μαρινάκης, ήταν αδύνατο να αλλάξουμε τα μέτρα ασφάλειας. Αν μας είχε επιβληθεί από την… φοβερή οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι θα ερχόταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να κυκλοφορεί πάνω – κάτω, θα είχαμε πάρει τα μέτρα μας.
Το θεωρώ απαράδεκτο, όμως χίλιες φορές να κάναμε άλλα πράγματα παρά να πάθουμε ζημιά. Η βία είναι καταδικαστέα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Καταλαβαίνω το θυμό και την αγανάκτηση. Τρελαινόμαστε με την ανομία, όμως, όποιος ασκεί βία την πληρώνει».
Για την τιμωρία, είπε:
«Πάντοτε τιμωρούνται όλοι εκτός του Ολυμπιακού. Είναι η μόνη ομάδα που δεν του αφαιρούνται βαθμοί. Η ιερή αγελάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ πληρώνει μπράβους και αγοράζει πράγματα και συνθήκες… Θα έχει ενδιαφέρον να μας κάνουν μήνυση για να αποδείξουμε αν είμαστε ελέφαντες ή όχι…
Υπάρχουν σοβαρές υποθέσεις σε εξέλιξη από το 2011 η μια… Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Δεν θέλω να πω περισσότερα και περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη. Από τη μια κάνει άριστα για την εξάλειψη της βίας. Το σεβόμαστε και το στηρίζουμε. Η αδικία απέναντι στον Παναθηναϊκό, που είναι απολύτως έντιμος και δεν έχουμε κάνει μπαμπεσιές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για το fair play, της πεμπτουσίας του πρωταθλήματος. Ο κ.Κοντονής έφεξε όλα τα φώτα και ζήτησε αυστηρή τιμωρία για τα επεισόδια της Λεωφόρου. Το επανέλαβε με τέτοια συχνότητα που επηρέασε την Πειθαρχική Επιτροπή για την απόφαση της αφαίρεσης των βαθμών.
Ελπίζω αυτό να έγινε από σύμπτωση. Ο κ.Κοντονής, βέβαια, έχει μιλήσει και για τη διαφθορά πέρα από τα επεισόδια. Η βια γεννιέται από την αδικία που αισθάνεται ο κόσμος. Οπαδοί του Παναθηναϊκού και άλλων ομάδων νιώθουν οργή για τον Ολυμπιακό.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν μόνο λόγια… Έγινε μια αξιοπρεπής προσπάθεια από τον κ.Ανδριανό, αλλά δεν πρόλαβε να την περάσει από τη Βουλή. Ο κ.Κοντονής θα χρησιμοποιήσει αρκετά στοιχεία από εκείνο το νομοσχέδιο και ειλικρινά θα κινηθεί εναντίον της διαφθοράς. Αν συμβεί αυτό, χαλάλι στην ταλαιπωρία μας…
Θα δώσουμε μάχη για να κερδίσουμε πίσω τους βαθμούς μας».
Για τους διαιτητές:
«Δεν μίλησα για τους διαιτητές και τους παρατηρητές. Αυτό που συμβαίνει το βλέπετε όλοι. Συγκεκριμένοι διαιτητές σφυρίζουν συγκεκριμένα παιχνίδια με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο κ.Γιάχος πέρυσι δεν επέτρεψε σε μια επαρχιακή ομάδα να διεκδικήσει το Κύπελλο πέρυσι.
Ο κ.Πατμανίδης δεν έγραψε για την επίθεση που δέχθηκε ο Καϋμενάκης στα αποδυτήρια και είπε ότι αφού τα βρήκαν μετά, δεν γράφω τίποτα.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Αστέρας Τρίπολης δεν αντιδράει περισσότερο. Ο Σπάθας πάλι τους άλλαξε τα φώτα φέτος. Έχουν γίνει όργια.
Υπάρχει απόλυτη αδιαφάνεια.
Οι παρατηρητές δεν ξέρουμε τι γράφουν στις εκθέσεις τους. Μας έχουν αρνηθεί όποτε έχουμε ζητήσει εκθέσεις.
Όταν οι παρατηρητές είτε δεν γράφουν, είτε γράφουν αυτά που θέλουν, τότε υπάρχει θέμα…
Το ίδιο ισχύει και για τους διαιτητές.
Βλέπουμε διαιτητές με κάκιστες διαιτησίες δίχως να τιμωρηθούν.
Το παράδειγμα το τελευταίο είναι το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, τραυματίστηκε ο Γλύκος και δέχθηκαν μόνο 7.000 πρόστιμο. Εμείς 100.000 ευρώ, δύο αγωνιστικές και τρεις βαθμούς. Να πω και για τον ΟΦΗ; Είχε δεχθεί απειλές και το διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ. Μας απείλησαν, πήγαμε, η Αστυνομία έχει βοηθήσει – σε αντίθεση με τα όσα είπα για τον κ.Αρκουμάνη – παρ’ όλα αυτά είχαμε τραυματισμό του Παπαβασιλείου και τιμωρήθηκαν με μια αγωνιστική και 20.000 πρόστιμο.
Πέτρες, μολότοφ και αντικείμενα έπεσαν.. Έγινε χαμός για να φύγουμε από το γήπεδο».
Για τις σκέψεις αποχώρησης από το πρωτάθλημα:
«Ήμασταν ενοχλημένοι όμως δεν σκέφτηκα να φύγουμε από το πρωτάθλημα. Άλλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν. Το θέμα είναι ότι το θέμα της αναβολής για μια εβδομάδα είναι ημίμετρο. Δεν καταλαβαίνω τι θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Αν δεν διορθωθούν τα θέματα της διαφθοράς και της βίας, πως να ξεκινήσει το πρωτάθλημα; Τι θα αλλάξει σε μια εβδομάδα; Εμείς θα δεχθούμε την απόλυτη εφαρμογή των νόμων προτού πούμε ναι στην επανέναρξη.
Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, τηρώντας τους κανόνες της Πολιτείας. Όλα τα σκεφτόμαστε γιατί εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει να σκέφτεσαι τα πάντα. Θα κυνηγάμε τη διαφθορά και θα την αποκαλύπτουμε με μαχητικό τρόπο για να διορθώσουμε τα πράγματα. Παίρνουμε το κόστος, με δεδομένη την καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα στην Ελλάδα κι αν δεν ήταν οι συμπάθειες των διαιτητών στον Ολυμπιακό και η αντιπάθειά τους στον Παναθηναϊκό, θα βλέπαμε το αποτέλεσμα.
Είμαστε με τη δική μας τη φιλοσοφία, βγάζουμε παιδιά από τις Ακαδημίες, παίρνουμε νέους παίκτες, ενισχυόμαστε με πιο έμπειρους, θα το κάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό σε όλους τους τομείς, όμως ήδη φέτος έχουμε την καλύτερη ομάδα. Αν δεν το πάρουμε φέτος, θα οφείλεται αποκλειστικά σε αδικία και χειραγώγηση του πρωταθλήματος».
Για την πιθανότητα επαφής με τον Τσίπρα:
«Θα ήταν κίνηση έκφρασης και αγανάκτησης να δούμε τον Πρωθυπουργό. Υπεύθυνος και αρμόδιος είναι ο Υφυπουργός. Η απογοήτευση μας κάνει πιο δυνατούς και αποφασισμένους. Μίλησε στους παίκτες και ο προπονητής. Είμαι σε επαφή με τον προπονητή και τους παίκτες. Εγώ δεν έχω λόγο να κάνω ομιλίες στην ομάδα, τις κάνει ο προπονητής. Ξέρουν ότι ο αγώνας είναι κοινός, είμαστε ενωμένοι και είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα».
Για τη «συμμαχία» με τους Μελισσανίδη και Σαββίδη:
«Υπάρχει συνεργασία μεταξύ ομάδων που έχουν θιγεί. Με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Αυτή η συνεργασία είναι ευκαιριακή. Είναι σε συγκεκριμένα θέματα διότι δεν παύουμε να είμαστε ανταγωνιστές με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί το σύστημα στο ποδόσφαιρο.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έναν αγώνα, συνεχή, αποτελεσματικό, θα το συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αν η Κυβέρνηση θα είναι συνεπής με τις υποσχέσεις της θα το κρίνουμε στο τέλος. Μέχρι σήμερα μπορεί να βγει ο κ.Κοντονής και η Κυβέρνηση σαν τους προηγούμενους, λέγοντας μόνο μεγάλα λόγια.
Δεν μπορώ να το ξέρω εγώ. Ελπίζω να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει την κάθαρση στο ποδόσφαιρο θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα.
Είμαι αισιόδοξος, όμως έχω αισθανθεί αισιόδοξος ξανά στο παρελθόν και την έχω πατήσει».
Για το κοινό μέτωπο με άλλες ομάδες:
«Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και κάποιες άλλες ομάδες θα μπορούσαν να έχουν φύγει από το πρωτάθλημα. Έχει συζητηθεί αυτό, όμως δεν είναι απόφαση. Θα μπορούσαμε όμως να φύγουμε 6-7 ομάδες και να φτιάξουμε πρωτάθλημα εκτός Ευρώπης. Δεν είναι λογικό να τους αφήσουμε να παίζουν μόνοι τους με τον Πλατανιά, τον Εργοτέλη και τον Τύρναβο με τον οποίο μιλάνε με πακιστανικά και κινεζικά τηλέφωνα και να φύγουμε…».
Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού:
«Είναι ο λόγος που υπάρχουμε σήμερα, είναι πως οι οπαδοί, με τον τρόπο τους και τη δυνατότητά τους έχουν στηρίξει τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει στήριξη. Αν δεν ήταν αυτό, ίσως να ανταγωνιζόμασταν την ΑΕΚ για το ποιος θα ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Προσπαθούμε να διευρύνουμε τον κύκλο μας, όμως τα Μέλη είναι μόνο 9.000 οπαδοί… Στη δύσκολη στιγμή, ούτε τη Λεωφόρο δεν μπορούμε να γεμίσουμε και κάνω έκκληση να συστρατευθεί ο κόσμος στη Λεωφόρο».

Σχετικά άρθρα