Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων

2 Μαρτίου 2015

Γράφει η Γκέρκη Ελευθερία Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)

Σήμερα, στην Ελλάδα, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης αλλά και η πρόοδος στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων έχει οδηγήσει σε αύξηση του μέσου όρου ζωής. Ωστόσο, η αύξηση της διάρκειας ζωής είναι σημαντικό να συνοδεύεται από σωματική και ψυχική υγεία, από ποιότητα ζωής και κατά το δυνατόν, από συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή.

 

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική δραστηριότητα, αλλά και παράγοντες όπως η αποφυγή του καπνίσματος, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά το γήρας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διατροφική κατάσταση. Αντίθετα, μια σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σωματική και συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Αρκετές φορές όμως, η Τρίτη ηλικία και κυρίως άτομα με κινητικά προβλήματα είναι δύσκολο να επιλέξουν ή και να προετοιμάσουν το γεύμα τους με αποτέλεσμα τα άτομα τα οποία τα φροντίζουν να τείνουν να προσαρμόζουν την τροφή τους σε σύγχρονα μέτρα, τα οποία δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι. Το σημαντικότερο είναι να επιλέγονται τρόφιμα που θα προάγουν τη καλύτερη υγεία, χωρίς όμως να έχουν μεγάλη απόκλιση από τις προσωπικές επιλογές του ηλικιωμένου.

Διατροφικές οδηγίες για τη φροντίδα ενός ενηλικιωμένου:

  • Προσπαθήστε να προσαρμόσετε στο καθημερινό τους πρόγραμμα τη συχνή κατανάλωση φρούτων εποχής (4-5 μερίδες).
  • Συνοδεύστε καθημερινά τα κυρίως γεύματα των υπερηλίκων με μία σαλάτα εποχής.
  • Επιλέξτε να αγοράζετε και να χρησιμοποιείτε κυρίως προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές κτλπ), καθώς περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Καθορίστε τη συχνότητα και ποσότητα των γευμάτων διατηρώντας τους έτσι σε ένα φυσιολογικό και σταθερό βάρος. Προσπαθήστε να καταναλώνουν 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και τουλάχιστον 1 ενδιάμεσο μικρογεύμα.
  • Καθορίστε κάθε φορά μια μέτρια μερίδα κυρίους γεύματος.
  • Προσαρμόστε τουλάχιστον τα όσπρια 2 φορές στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα.
  • Φροντίστε να καταναλώνουν 2 φορές τουλάχιστον/εβδομάδα ψάρια(κατά προτίμηση μικρά) ή θαλασσινά.
  • Προτιμήστε έως και 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών σε καθημερινή βάση.
  • Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως κύρια επιλογή για την Παρασκευή του φαγητού και περιορίστε τα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και προϊόντων που τα περιέχουν.
  • Επιλέξτε το άπαχο κρέας και αποφύγετε το επεξεργασμένο.
  • Μειώστε τη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος (1 φορά/εβδομάδα) και προτιμήστε το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι).
  • Χρησιμοποιήστε έως και 3 αυγά στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα.
  • Φροντίστε να πίνουν αρκετό νερό, χυμούς και όχι αναψυκτικά.
  • Αποφύγετε την παρασκευή τηγανητών φαγητών και προτιμήστε το βραστό ή ψητό.
  • Αποφύγετε το τυποποιημένο φαγητό και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα.
  • Περιορίστε τους την κατανάλωση αλκοόλ και του καπνίσματος.

Τέλος, μη ξεχάσετε να εκθέτετε τα ηλικιωμένα άτομα καθημερινά στο ήλιο για κάποια λεπτά, καθώς ο ήλιος βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D από το σώμα, έχοντας έτσι ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της υγείας των οστών τους.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ