Υλικά
Μερίδες: 4
- 2 μικρά και τρυφερά μαρούλια
- 2-3 κλωναράκια σέλινο με τα φύλλα τους
- 1 μέτριο αγγούρι (το καλοκαίρι)
- 2-3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο διατηρημένες στο λάδι
- 3 σφιχτοβρασμένα αυγά, κομμένα στα τέσσερα
- 200 γρ. κατεψυγμένα φασολάκια
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού μικρές μαύρες ελιές
- 2 κονσέρβες τόνος, στραγγισμένες
- 8 φιλετάκια αντζούγιας (χύμα αλλά και συσκευασμένα σε βαζάκια, σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ)
- 3-4 ραπανάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
Για τη βινεγκρέτ
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- λίγος ανθός αλατιού ή, αν δεν έχουμε, χοντρό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σαλάτα
- Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα Νισουάζ βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 4-5 λεπτά. Πρέπει να μείνουν τραγανά.
- Τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 1 λεπτό σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια ώστε να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια με το χέρι.
- Καθαρίζουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες ή σε κύβους.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Στραγγίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
- Ψιλοκόβουμε τις μισές αντζούγιες και τις υπόλοιπες τις αφήνουμε ολόκληρες για να στολίσουμε τη σαλάτα.
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα σαλατικά και τα λαχανικά.
- Κομματιάζουμε τον τόνο με τα χέρια και τον ρίχνουμε μαζί με τις ελιές και τις ψιλοκομμένες αντζούγιες στη σαλατιέρα.
- Ψιλοκόβουμε το σέλινο και το βασιλικό ή το δυόσμο και τα προσθέτουμε κι αυτά.
- Ανακατεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με τα αυγά.
Βινεγκρέτ
- Σε βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά χτυπάμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, στολίζουμε με τα φιλετάκια αντζούγιας που κρατήσαμε και σερβίρουμε.
Σερβίρισμα
- Συνοδεύουμε με ψωμί ή παξιμάδι της αρεσκείας μας. Αν πεινάμε πολύ, βράζουμε και μερικά αυγά και τα σερβίρουμε κομμένα σε φετάκια πλάι στη σαλάτα μας.
Πηγή: Gastronomos
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης