Καφές: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος

6 Μαρτίου 2015

Τρεις έως πέντε καφέδες την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να φράξουν οι αρτηρίες και να πάθει κανείς έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα κορεατοαμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μολονότι προηγούμενες έρευνες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του κινδύνου εμφράγματος λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καφέ, μια πρόσφατη μελέτη (μεταανάλυση 39 δημοσιευμένων ερευνών) φαινόταν να δείχνει το αντίθετο, ότι δηλαδή μετριάζεται ο κίνδυνος για την καρδιά, εφ' όσον δεν πίνει κανείς μεγάλες ποσότητες καφέ.
Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) και αρτηριακής πίεσης.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορεάτη Γιουσού Τσανγκ του Τμήματος Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του νοσοκομείου Κανγκμπούκ Σάμσουνγκ της Σεούλ και τον δρα Ελιζέο Γκουαλάρ τιου Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Heart», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 25.138 άτομα με μέση ηλικία 41 ετών, χωρίς ενδείξεις καρδιοπάθειας.
Στόχος των επιστημόνων ήταν να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στην παρουσία ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία, κάτι που αποτελεί πρόωρη ένδειξη για στεφανιαία αθηροσκλήρωση, δηλαδή για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να προξενήσει στένωση, σκλήρυνση και τελικά φράξιμο των αρτηριών (θρόμβωση), με κατάληξη την πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, υποβλήθηκαν σε τομογραφίες της καρδιάς και των αρτηριών για τη διάγνωση τυχόν συγκέντρωσης ασβεστίου στο εσωτερικό τους. Οι επιστήμονες, διαπίστωσαν πως ασβέστιο ανιχνεύθηκε στο 13,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι κατά μέσο όρο έπιναν 1,8 καφέδες τη μέρα.
Η επίπτωση στις αρτηρίες διέφερε ανάλογα με την κατανάλωση του καφέ. Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, το ποσοστό ασβεστίου στις αρτηρίες ήταν περίπου 40% λιγότερο σε όσους έπιναν τρεις έως πέντε καφέδες, 35% λιγότερο για όσους έπιναν έναν έως τρεις, 23% λιγότερο για όσους έπιναν λιγότερο από έναν και 19% λιγότερο για όσους έπιναν τουλάχιστον πέντε καφέδες τη μέρα.
Έτσι, όσοι πίνουν τρεις έως πέντε καφέδες, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο για φραγμένες αρτηρίες, σε σχέση με όσους είτε πίνουν πολύ καφέ, είτε καθόλου. Οι ερευνητές πάντως ανέφεραν ότι τα πορίσματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες, γι' αυτό, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν μπορούν να συστήσουν στους ανθρώπους να πίνουν καφέ για να προστατεύσουν την καρδιά τους.

virus.com.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ