Τι δείχνουν τα δάχτυλα του άνδρα για το πέος του;

Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος) δεν βρέθηκε να συσχετίζονται σημαντικά με το μήκος του πέους. Αντίθετα, το μήκος των δαχτύλων και ιδιαίτερα του δείκτη δαχτύλου, παρουσιάζει θετική συνάρτηση με το μήκος του πέους.

Ίσως οπτικά, το ίδιο μέγεθος πέους, να φαίνεται μικρότερο σε έναν υψηλού αναστήματος άνδρα και μεγαλύτερο σε ένα μικρόσωμο. Το πέος είναι δυνατό να συρρικνώνεται από ψυχολογικά αίτια. Για παράδειγμα όταν ο άνδρας αισθάνεται μειονεκτικά για το πέος του, έχει αγωνία, ντροπή ή γενικότερα δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Τι επηρεάζει το μέγεθος το πέους;

Μπορεί όμως, να ευθύνονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως όταν κάνει κρύο ή μπάνιο με κρύο νερό. Επίσης μπορεί ένα πέος μικρό σε χάλαση να κερδίζει πολύ σε στύση και ένα πέος μεγάλο σε χάλαση να κερδίζει ελάχιστα σε στύση.

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το μήκος του πέους σε χαλαρή κατάσταση και μετρημένο υπό ήπια έλξη, σχετίζεται με το μήκος του πέους σε στάση. Με συνέπεια, να θεωρείται ότι οι μετρήσεις αυτές του πέους σε χαλαρή κατάσταση είναι ανάλογες και του μήκους σε στύση.

Θα μπορούσε να δίδεται ψευδής εντύπωση μικρού πέους όταν η στύση δεν είναι πλήρης. Επίσης σε παχύσαρκους άνδρες, το τυχόν λίπος που υπάρχει στο εφήβαιο (τριχωτό μέρος των γεννητικών οργάνων), να καλύπτει οπτικά κάπως το πέος και να φαίνεται μικρότερο. Επιπλέον, φίμωση του πέους καθώς και έντονα βραχύς χαλινός μπορεί να δώσουν εντύπωση μικρού πέους σε στάση.

Η μέτρηση του πέους

Η ανησυχία για το μέγεθος του πέους απασχολεί μεγάλη μερίδα αντρών. Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους άντρες να ξεφύγουν από αυτή τη συχνά βασανιστική ανασφάλεια. Η μια είναι ο έλεγχος των γεννητικών ορμονών στο αίμα. Η φυσιολογική ορμονική λειτουργία των όρχεων δεν συνδυάζεται με το παθολογικό μέγεθος του πέους.

Η δεύτερη εξέταση είναι το τεστ της σταγδανδίνης.  Πρόκειται για μια προκλητή στύση, που επιτρέπει στον ειδικό να μελετήσει με ακριβείς διαστάσεις το μέγεθος του πέους όταν είναι σε στύση και να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο. Η αντικειμενικότητα αυτών των εξετάσεων καταφέρνει να ξεκαθαρίσει αμφιβολίες μιας ολόκληρης ζωής.

Η μέτρηση, από ειδικό, του μήκους του πέους τόσο σε χαλαρή κατάσταση όσο και με πρόκληση στύσης αποτελούν τους πλέον αξιόπιστους τρόπους εκτίμησης του μεγέθους.

Ζήσης Παπαθανασίου
Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας
Ανδρολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γυναικεία λίμπιντο: Πιο απελευθερωμένες στο σεξ οι 40άρες;

Έτσι θα αυξήσεις τη διάθεσή σου για σεξ αν παίρνεις αντικαταθλιπτικά

Οι 8 τρόποι προστασίας από μολύνσεις στο σεξ

Οι 5 μύθοι για το σεξ μετά τα 40: Τι ισχύει και τι όχι

Σχετικά άρθρα