Πότε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης μετά από ελεύθερο σεξ;

9 Μαρτίου 2015
Νιόβη, 18 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 18 ετών και πηγαίνω στην Τρίτη Λυκείου. Η ιστορία πιστεύω γνωστή και συνηθισμένη, βρίσκομαι στην πρώτη ολοκληρωμένη μου σχέση και μπορώ να πω ότι είμαι τρομοκρατημένη. Βρέθηκα με το αγόρι μου χωρίς προφυλάξεις 2 φορές μέσα στην περασμένη εβδομάδα και παρόλο που δεν έφτασε στην εκσπερμάτιση  όσο βρισκόταν μέσα μου εγώ φοβάμαι πολύ. Συγκεκριμένα άργησε ΠΟΛΥ αφού σταματήσαμε και μου είπε πως είναι σίγουρος ότι δεν έγινε κάτι ανησυχητικό αλλά εγώ αγχώνομαι. Βρίσκομαι στη δεύτερη μέρα καθυστέρησης και νιώθω ελαφρώς πρησμένο το στήθος μου αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχει περίπτωση αυτή η μικρή καθυστέρηση να οφείλεται σε πιθανή εγκυμοσύνη και πότε εάν συνεχιστεί πρέπει να κάνω τεστ εγκυμοσύνης δεδομένου ότι από την υποτιθέμενη σύλληψη έχει περάσει το πολύ μία εβδομάδα.

 

Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε ευχαριστούμε πολύ για το e-mail σου.

Κάθε νέα γυναίκα που έχει ενεργή σεξουαλική ζωή και έχει καθυστέρηση στην περίοδό της, θα πρέπει κανονικά να κάνει ένα τεστ κύησης, για να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης. Τα τεστ αυτά μπορείς να τα προμηθευτείς από οποιοδήποτε φαρμακείο και είναι πολύ αξιόπιστα, ακόμα και με 1-2 ημέρες καθυστέρηση.

Ωστόσο, εφόσον έχεις ξεκινήσει την σεξουαλική σου ζωή καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου για τις επιλογές σου γύρω από την αντισύλληψη και να συζητήσεις μαζί του τη δυνατότητα μίας συστηματικής μορφής αντισύλληψης, ώστε να μην χρειαστεί να περάσεις ξανά αυτό το άγχος του «είμαι δεν είμαι έγκυος» και για να μπορείς να απολαμβάνεις τη σχέση σου χωρίς το φόβο μίας ανεπιθύμητης κύησης. Με τον γιατρό σου μπορείς να συζητήσεις όλα τα θετικά και αρνητικά των μεθόδων αντισύλληψης και να βρεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα, ενώ μπορείτε να συζητήσετε και θέματα που αφορούν στην προστασία από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και τη χρήση του προφυλακτικού, για το Τεστ-Παπ που πρέπει να κάνεις αφού έχεις ξεκινήσει τη σεξουαλική σου ζωή, για το εμβόλιο έναντι του ιού HPV κτλ.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Μαρι***** ****
01:19 Παρασκευή 30/12/2016
ΚαλησπέραΕίμαι 16 στα 17 ετων και διατηρώ σχέση με ενα παιδι ένα χρόνο μεγαλύτερο μουΈχουμε κανονικά σεξουαλική επαφή χωρίς να τελειώσει μέσα μουΑν και περιμένω μέρα με τη μέρα να αδιαθετησω σήμερα έσπασε το προφυλακτικό και τελείωσε μέσα μουΔεν ξέρω τι να κάνωδεν είμαι στις γόνιμες μέρες αλλά φοβάμαι πολύΤι λύσεις υπάρχουν για την αποφυγή εγκυμοσύνηςΣκέφτηκα το χάπι της επόμενης μέρας αλλά δεν ξέρω αν πουλιέται ακομηΜήπως να έκανα τεστ καλύτεραΕυχαριστώ
Σπυρ***** ****
16:07 Τετάρτη 5/10/2016
Καλησπέρα είμαι 18 ετών η κοπέλα μου 16 στα 17 και έχουμε ενεργή σεξουαλικη σχέση και πριν 11 μέρες βρεθήκαμε σεξουαλικη χωρίς προφυλακτικό 5 φορές αλλά και τις 5 δεν τελείωσα μέσα τηςΕκείνη βέβαια από τότε έχει αγχωθει πολύ και όσο και να της μιλάω δεν μπορώ να την ηρεμήσω έχει πάρει τεστ αλλά δεν θέλει να τα κάνει ακόμα γιατί η περίοδος της είναι την άλλη βδομάδα και της λέω να κάνει το ένα σήμερα ή αύριο για να έχουμε μια πρώτη απάντηση και το δεύτερο σε περίπτωση που έχει καθυστέρηση από συμπτώματα είχε κάποια άλλα ήταν λόγο του ιού που είχε τώρα που είναι καλά δεν ε ει τίποτα μόνο από εχθές που λέει ότι ξεκίνησαν να της πονάνε τα στήθηΤι να κάνω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ