Μακαρονάδα με απάκι και λιαστές ντομάτες!

13 Μαρτίου 2015
Υλικά
  • 500 γρ. πένες
  • 150 γρ. απάκι*, σε μικρούς κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο μας αρέσει)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες διατηρημένες μέσα σε λάδι σε βαζάκι (για να είναι πιο μαλακές), σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε μισές ροδέλες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ούζο ή τσίπουρο
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο κάρδαμο (χόρτο με ελαφρώς πικάντικη γεύση και λεπτό άρωμα. Το αναζητάμε και ως νεροκάρδαμο στα μανάβικα επιλεγμένων σούπερ μάρκετ και σε ορισμένες λαϊκές αγορές, κυρίως το χειμώνα) ή ρόκα ή μαϊντανός, ψιλοκομμένα
  • τριμμένη ξερή μυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα, για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
 

Διαδικασία 

Βράζουμε τις πένες σε άφθονο, αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι ορίζουν οι οδηγίες στο πακέτο. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο ελαιόλαδο το απάκι και το κρεμμύδι, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, για περίπου 4–5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και αλάτι (με μέτρο, καθώς το απάκι είναι αλμυρούτσικο), σοτάρουμε για λίγο ακόμη και σβήνουμε με το ούζο, το οποίο αφήνουμε να εξατμιστεί.

 

Σουρώνουμε τις πένες, φροντίζοντας να κρατήσουμε 2/3 φλιτζ. τσαγιού από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και το νερό που κρατήσαμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πιουν τα ζυμαρικά τα περισσότερα υγρά και προσθέτουμε το νεροκάρδαμο ή τη ρόκα ή τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με λίγο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Συμβουλή Το απάκι* είναι αλλαντικό κρητικής προέλευσης από άπαχο χοιρινό κρέας, που μαρινάρεται σε ξίδι και καπνίζεται στον καπνό αρωματικών βοτάνων. Το βρίσκουμε στα ψυγεία μεγάλων σούπερ μάρκετ, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και σε μαγαζιά με κρητικά τρόφιμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε άλλο αλλαντικό όπως μπέικον, λουκάνικο ή σύγλινο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ