Οι τέσσερις… αντί Μάνταλοι και η αλλαγή πλάνου

Σημερινό δημοσίευμα της “Live Sport” αναφέρει πως σκέφτεται ο Τραϊανός Δέλλας να καλύψει το κενό του 24χρονου διεθνή μεσοεπιθετικού.
Αναλυτικά το δημοσίευμα: 
Ο Πέτρος Μάνταλος ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά “εργαλεία” του Τραϊανού Δέλλα στην πορεία της φετινής ΑΕΚ. Με 10 γκολ (ρεκόρ καριέρας) και 13 ασίστ, σε 23 ματς, είχε δίχως καμία αμφιβολία το ρόλο του ηγέτη. Πλέον ο “Κολοσσός” καλείται να βρει τον παίκτη που θα καλύψει το τεράστιο κενό του διεθνή μεσοεπιθετικού και η “Live Sport” θα επιχειρήσει να σας αναλύσει τις πρώτες σκέψεις του 39χρονου τεχνικού.
Ο Δέλλας έχει τέσσερις παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ως επιτελικοί μέσοι, ενώ το εναλλακτικό πλάνο είναι αυτό της αλλαγής της διάταξης. Σενάριο πάντως που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Έλντερ Μπαρμπόσα: Ο Πορτογάλος, ο οποίος δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι δεν έχει ικανοποιήσει απόλυτα με την απόδοσή του και είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι του “δικεφάλου” αλλά και ο κόσμος περίμεναν περισσότερα από αυτόν, έχει κληθεί και άλλες φορές φέτος να παίξει στη συγκεκριμένη θέση.
Πρώτη φορά σε επίσημο ματς ήταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στο Αίγιο, όπου έβγαλε την ασίστ στον Αραβίδη στο 21′ και ο Έλληνας επιθετικός πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς…
Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός και στη διάρκεια των αγώνων που έπαιζε με τον Μάνταλο δεξιά του, άλλαζε θέσεις και έπαιζε ως δεκάρι, έχοντας το ελεύθερο από τον Δέλλα.
Δημήτρης Ανάκογλου: Ένας από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες της φετινής ΑΕΚ. Έχει εμπειρία από τη συγκεκριμένη θέση αφού έχει αγωνιστεί σε αυτή τόσο στην “Ένωση” όσο και στον Πανσερραϊκό και στην Εθνική U-21 τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος έχει παίξει σε 24 παιχνίδια και έχει 4 γκολ και μία ασίστ. Βέβαια ως επί το πλείστον αγωνίζεται ως δεύτερος αμυντικός μέσος και όχι ως “δεκάρι”.
Η προώθησή του θα δώσει διεισδυτικότητα στην ΑΕΚ, ενώ παρά το ότι λείπει ο Κορδέρο (δε θα αγωνιστεί ούτε κόντρα στον Φωστήρα, αλλά ούτε και στα Ψαχνά ο Ισπανός), υπάρχουν λύσεις για το δικό του κενό, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Ρόβα.
Άλεξ Ντακόλ: Ο Βραζιλιάνος είχε αυτό το ρόλο σε όλη την περσινή σεζόν, όπου πέτυχε 20 γκολ σε 29 αγώνες (αγωνιζόμενος πίσω από τον Μπρέσεβιτς), ενώ και φέτος κλήθηκε να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Έπαιξε για παράδειγμα ως δεκάρι στην Πάτρα, κόντρα στην Παναχαϊκή στο ματς στο οποίο τραυματίστηκε και έμεινε εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες.
Στο ματς με την Ερμιονίδα όπου επανεμφανίστηκε μετά από ένα μήνα απουσίας λόγω της υποτροπής του τραυματισμού του, έπαιξε για περίπου ένα 20′ πίσω από τον Κρισάντους και βρήκε και δίχτυα. Το στιλ του φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό του Μάνταλου, αλλά μπορεί να προσφέρει λύσεις.
Ντάρκο Ζόριτς: Το μεγάλο αουτσάιντερ. Ο Μαυροβούνιος διεθνής μεσοεπιθετικός ήρθε με τεράστιες προοπτικές, έδειξε αρχικά κάποια εξαιρετικά δείγματα γραφής, όμως από εκεί και πέρα η πορεία του είναι πτωτική. Έχει παίξει σε 14 ματς της ΑΕΚ, αλλά ο χρόνος του είναι μόλις 479′, δηλαδή 34′ ανά αγώνα. Μόλις τρεις φορές ξεκίνησε βασικός και μόνο μία έπαιξε σε όλο το ματς.
Η προσφορά του τη φετινή σεζόν είναι τρία κερδισμένα πέναλτι στα ματς με Απόλλωνα (2-1), Επισκοπή (7-0) και Φωστήρα (4-0). Έχει χρησιμοποιηθεί και ως δεκάρι και ως αριστερό εξτρέμ, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον Τραϊανό Δέλλα και για εσωτερικές αλλαγές την ώρα του ματς.
Η αλλαγή της διάταξης: Η τελευταία λύση που έχει ο Δέλλας στην περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κάποιες από αυτές που προαναφέραμε είναι η αλλαγή της διάταξης από 4-2-3-1 σε 4-3-3. Τεράστιες αλλαγές δε θα χρειαστεί να κάνει, αφού ο επιθετικός παραμένει ένας στην κορυφή, οι ακραίοι παραμένουν ως έχουν (Μπαρμπόσα αριστερά και Πλατέλλας δεξιά) και απλά οπισθοχωρεί ο επιτελικός μέσος.
Μέχρι να γυρίσει και ο Κορδέρο ο “Κολοσσός” μπορεί να παίξει με τον Ρόβα “κόφτη” και μπροστά του τους Γιόχανσον και Ανάκογλου. Όταν με το καλό επιστρέψει και ο Ισπανός, θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στην τριάδα μαζί με τον Σουηδό και τον Έλληνα αριστεροπόδαρο μέσο. 

Σχετικά άρθρα