Ανακαλύφτηκε «θαυματουργή» ορμόνη αδυνατίσματος

16 Μαρτίου 2015

Μια νέα ορμόνη που χορηγείται με ένεση μπορεί να μειώσει το βάρος χωρίς να είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση.

Συγκεκριμένα, η ορμόνη με την ονομασία MOTS-c, ανακαλύφθηκε από αμερικανούς γεροντολόγους  και μείωσε το βάρος παχύσαρκων πειραματόζωων και εξουδετέρωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη -οφέλη που συνήθως σχετίζονται με τη σωματική άσκηση.

Η εν λόγω ορμόνη χορηγήθηκε με ένεση σε ποντίκια που τρέφονταν με λιπαρές τροφές, και ως αποτέλεσμα εμφάνιζαν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα μεταβολικό πρόβλημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία και εμποδίζει τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Οι ενέσεις MOTS-c μείωσαν το βάρος των πειραματόζωων και επανέφεραν σε φυσιολογικά επίπεδα την απόκριση στην ινσουλίνη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

H ορμόνη στοχεύει κυρίως στα μυϊκά κύτταρα, προσθέτουν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το γονίδιο της ορμόνης δεν βρίσκεται στα χρωμοσώματα αλλά στα μιτοχόνδρια, οργανίδια που λειτουργούν ως τα ενεργειακά εργοστάσια των κυττάρων και περιέχουν το δικό τους γενετικό υλικό, γνωστό ως μιτοχονδριακό DNA ή mtDNA. Όλες οι υπόλοιπες γνωστές ορμόνες κωδικοποιούνται σε γονίδια των χρωμοσωμάτων στον πυρήνα του κυττάρου.

«Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στα μιτοχόνδρια και τα αναδεικνύει ως ενεργούς ρυθμιστές του μεταβολισμού» σχολιάζει ο Τσάνγκαν Λι του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνια, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Επόμενο βήμα της ερευνητικής προσπάθειας θα είναι να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματα ισχύουν και στον άνθρωπο. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές προγραμματίζεται να αρχίσουν σε δύο με τρία χρόνια.

Web/Ξένος Τύπος/koutipandoras


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...