Το ποδόσφαιρο φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ – Κούβα

Η New York Cosmos του Ραούλ πάει στην Αβάνα για φιλικό αγώνα και γίνεται η πρώτη Αμερικανική ποδοσφαιρική ομάδα μετά το 1999 που θα παίξεις την Κούβα.
Οι σχέσεις οργής πολλών ετών, μεταξύ των δύο χωρών, είναι φυσικά ένα τεράστιο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας. Τον Ιανουάριο του 1959 ο Φιντέλ Κάστρο επικεφαλής του κινήματος της 26ης Ιουλίου μπαίνει στην Αβάνα, ολοκληρώνει επιτυχώς έναν επαναστατικό αγώνα πεντέμησι ετών και βάζει τέλος στο καθεστώς του Φουλχένσιο Μπατίστα.
Παράλληλα στερεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την… «παιδική τους χαρά», όπως είχε χαρακτηριστεί το πανέμορφο νησί της Καραϊβικής που απέχει μόλις 110 ναυτικά μίλια από τη Φλόριντα: Μέχρι τότε η μαστιζόμενη από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση Κούβα ήταν ο κατ’ εξοχήν τόπος αναψυχής και πλουτισμού για τους Αμερικανούς.
Ακολούθησαν 55 δύσκολα χρόνια στις διπλωματικές σχέσεις της Κούβας με τις ΗΠΑ στα οποία θα πρωταγωνιστήσουν 11 αμερικανοί πρόεδροι και δύο αδέλφια: ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο. Χρόνια στα οποία το ποδόσφαιρο φυσικά και επηρεάστηκε και επηρέασε.
Από το 1999 και μετά δεν έχει γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας με αμερικανική ομάδα στην Κούβα. Η New York Cosmos, ένα από τα πιο εμβληματικά ποδοσφαιρικά ονόματα στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα μεταβέι στην Κούβα για έναν φιλικό αγώνα ενάντια στην κουβανική εθνική ομάδα στις 2 Ιουνίου.
Πρόκειται για την ομάδα που τη νέα σεζόν θα έχει στις τάξεις της και τον Ισπανό επιθετικό Ραούλ που έπαιξε σε Ρεάλ Μαδρίτης και Σάλκε.
Ο Seamus O ‘Brien, πρόεδρος της Cosmos χαρακτήρισε ιστορική την ανακοίνωση του φιλικού. Πρόσφατα η ομάδα έδωσε άλλο ένα ιστορικό φιλικό στο Ελ Σαλβαδόρ ενώ η Κούβα θα είναι η 42η χώρα όπου θα έχει αγωνιστεί στην ιροστία της η ομάδα.
«Μέρος του οράματός μας για την ομάδα, με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι μόνο να γίνει βασικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία του ποδοσφαίρου του αύριο, αλλά να αποτελέσει πρεσβευτή για τις Ηνωμένες Πολιτείε και ιδίως για τη μεγάλη πόλη και πολιτεία της Νέας Υόρκης », δήλωσε ο O’Brien.

Σχετικά άρθρα