Διακοπή αντισυλληπτικών - Πώς επηρεάζεται ο κύκλος περιόδου;

19 Μαρτίου 2015
Νεφέλη, 38 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Έχω σταματήσει τα αντισυλληπτικά εδώ και δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αδιαθέτησα κανονικά ενώ τώρα ακόμα περιμένω. Είμαι στην τρίτη μέρα καθυστέρησης. Να κάνω τεστ εγκυμοσύνης ή είναι νωρίς ακόμα; Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας.

Στο ερώτημα απάντησε ο Χριστόπουλος Παναγιώτης, Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
Πολύ μεγάλη σημασία έχει ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσατε τα αντισυλληπτικά. Επίσης σημαντικό είναι και το αν έχετε ελεύθερες επαφές και αν στοχεύετε σε εγκυμοσύνη ή όχι.

Αν τα ξεκινήσατε για λόγους αποκλειστικά και μόνο αντισύλληψης, και με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ελεύθερες επαφές, τότε καλό είναι να κάνετε ένα τεστ κύησης. Το τεστ, θα σας δώσει μια αρχική εικόνα, την οποία μπορείτε να επιβεβαιώσετε με εξέταση αίματος. Καλό είναι το τεστ να γίνεται όταν η γυναίκα εμφανίζει καθυστέρηση και όχι νωρίτερα από αυτό, ώστε να έχει καλή αποτελεσματικότητα.  

Αν ξεκινήσατε τα αντισυλληπτικά για να διορθώσετε διαταραχές στον κύκλο σας, τότε πρέπει να βρούμε ποια είναι η αιτία των διαταραχών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαταραχές του κύκλου μπορούν να ξαναεμφανιστούν σε σημαντικό ποσοστό γυναικών, όταν αυτές διακόψουν το αντισυλληπτικό.

Με εκτίμηση,

Χριστόπουλος Παναγιώτης MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Μαρι***** ****
11:12 Τετάρτη 17/08/2016
Καλημέρα σας γιατρε Συγνωμη για την ενοχληση αλλα δε ξερω που να απευθηνθω μιας κι ο γιατρος μου λειπει και δεν μπορω να επικοινωνησω μαζι του και ψαχνωντας στο internet μπερδευτικα περισσοτερο και δε βρηκα ξαμια απαντησηΕιμαι 40 ετων και Ξεκινησα τα αντισυλληπτικα yasmin 257 2η ημέρα περιοδου γιατί ήθελα να αδιαθετησω στην ώρα μου τον μήνα Αύγουστο επειδή στις 27 έχω ένα σοβαρό επαγγελματικο ταξίδι Τα σταμάτησα 20η ημέρα κι Αδιαθετησα μετά από 2 ημέρες στις 168 Η επόμενη περίοδος μου ποτέ θα είναι Υπαρχει περιπτωση να ξανααδιαθετησω στις 27 Περιμένω άμεση απάντηση σας Σας Ευχαριστώ πολύ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ