Μαχαίρωσε τη γυναίκα του στο δρόμο επειδή ήθελε διαζύγιο! (σκληρές εικόνες)

19 Μαρτίου 2015

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Τουρκίας ένα άγριο περιστατικό γυναικείας κακοποίησης. Στην πόλη Ντενιζλί στη δυτική Μικρά Ασία, σύζυγος προσπάθησε να σκοτώσει τη γυναίκα του με μαχαίρι επειδή εκείνη τον απείλησε με διαζύγιο! 

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε το άγριο σκηνικό όπου ο άνδρας έβγαλε τη γυναίκα του στο δρόμο, την έριξε στο πάτωμα και άρχισε να τη μαχαιρώνει πολλές φορές. Οι γείτονες έντρομοι του πέταξαν αντικείμενα για να σταματήσει, ένας περαστικός προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά δε δίστασε να απειλήσει ακόμα και εκείνον.  Ο ψυχίατρος κύριος Παύλος Σακκάς μας περιγράφει πώς είναι δυνατόν ένας άνδρας που υποτίθεται πως θέλει τη γυναίκα του να φτάσει σε ένα τόσο άγριο έγκλημα. 

"Μες το μυαλό του ένας τέτοιος άνδρας σκέφτεται, γιατί θέλει να χωρίσει; Εειδή θέλει κάποιον άλλο. Νιώθει τεράστια ζήλια και δε θέλει να χάσει κάτι που είναι δικό του! Κοιτάξτε τι γίνεται με τα παιδιά- αν πας να τους πάρεις έστω και ένα παιχνιδάκι ακόμα και εκείνο που πριν δεν του έδινε καμία σημασία και δεν το ήθελε εκείνη τη στιγμή θα αντιδράσει και θα θέλει να το κρατήσει. Και είναι προτιμότερο ακόμα και να το σπάσει από το να του το πάρει ένα άλλο παιδάκι. (Θέτουμε το παράδειγμα ως δείγμα ψυχικής ανωριμότητας και μόνο). O ανταγωνισμός που προκαλεί ένας ενδεχόμενος αντίζηλος υπερνικά τις αναστολές. Αφού δεν μπορώ να τη σταματήσω, και δεν τολμώ να μπω με τον αντίζηλο σε κόντρα γιατί ενδεχομένως και να φοβάμαι το πιο εύκολο που μπορώ να κάνω είναι να καταστρέψω τη γυναίκα μου. Αυτή είναι μια συχνή σκέψη των κακοποιητών". 

Η επίθεση είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ανάλογων επεισοδίων ενδοοικογενειακής βίας στην Τουρκία. Τουλάχιστον 133 γυναίκες, 76 άνδρες και 25 παιδιά σκοτώθηκαν μέσα στο 2014 σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας. "Η Τουρκία στο μεγαλύτερο ποσοστό της έχει πολύ αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την οικογενειακή ιεραρχία τα τελευταία χρόνια αλλάζει και αποκτούν δικαιώματα και οι γυναίκες και τα παιδιά. Δικαιώματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα αλλά εκείνοι δεν είχαν. Και αυτή η αλλαγή φέρνει σε σύγκρουση την παλιά δομή της κοινωνίας με την καινούργια πραγματικότητα. ίσως έτσι εξηγούνται όλα αυτά τα περιστατικά. Και ο άνδρας που ήταν ο προνομιούχος της παλιάς εξουσίας νιώθει απειλεί. Και ακόμα χειρότερα ο πατέρας! Υπάρχουν πατεράδες που φτάνουν ακόμα και να απειλούν με εγκληματικές πράξεις την ίδια την κόρη τους επειδή θέλει να παντρευτεί κάποια που δεν επιθυμεί ο πατέρας! Και φτάνουν ως εκεί διότι νιώθουν να του αμφισβητούν την εξουσία! τονίζει ο κύριος Σακκάς. Η χειραφέτηση της γυναίκας στην Τουρκία έχει γίνει πιο αργά όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και επειδή πολλοί μετανάστες ερχονται πίσω από τη Γερμανία και φέρνουν μια κουλτούρα μαζί τους, τελείως διαφορετική". 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επικίνδυνων ανδρών γενικότερα που μπορεί να χτυπήσουν να σηκώσουν χέρι σε μια γυναίκα; Μπορεί οι άνδρες αυτοί να φτάσουν σε εγκληματική πράξη; Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα; ο κύριος Σακκάς μας απαντά:

Αυτοί οι άνδρες συνήθως κρύβουν μεγάλη ανασφάλεια. Και αυτή την ανασφάλεια προσπαθούν να την καλύψουν χρησιμοποιώντας τη σωματική τους δύναμη. Η χρησιμοποιούν την οικογενειακή τους εξουσία που τους δίνει η τοπική παράδοση με τον πιο βάναυσο τρόπο! Ένας άνθρωπος που νιώθει ασφαλής, έχει πραγματική αυτοπεποίθηση και ξέρει για τον εαυτό του ότι είναι αληθινά δυνατός άνδρας δε σηκώνει ποτέ χέρι. Οι άνδρες που δεν έχουν αυτοπεποίθηση χρησιμοποιούν τη σωματική αδυναμία. 

-Υπάρχει και σεξουαλική αδυναμία σε αυτούς τους άνδρες; 

Βέβαια! Πολύ συχνά. Θα σας θέσω ένα παράδειγμα που συμβαίνει στους βίαιους αλκοολικούς. Οι αλκοολικοί πολλές φορές γίνονται σταδιακά ανίκανοι σεξουαλικά από το οινόπνευμα. Και αυτή η σεξουαλική αδυναμία μπορεί να τους κάνει επιθετικούς και βίαιοι στη γυναίκα τους!

Οι γυναίκες πρέπει να ανησυχούν με την οποιαδήποτε έκφραση βίας ακόμα και την πιο μικρή από τον άνδρα. Δεν πρέπει να πιστεύουν ότι είναι τυχαία και να τη δικαιολογούν. Από την πρώτη στιγμή πρέπει να έχουν στο νου τους ότι η βία επαναλαμβάνεται δεν περιορίζεται σε μία φορά. Και η βία κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός. Πολλές γυναίκες το ανέχονται και οι άνδρες προχωράνε ένα βήμα παραπάνω την κάθε φορά. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ