Καταπληκτική κοτσίδα με κανέλα και καραμέλα γάλακτος

23 Μαρτίου 2015

Υλικά συνταγής

  • 540 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φάκελο Μαγιά
  • 150 γρ. βούτυρο πολύ μαλακό
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 80 γρ. γάλα
  • 2 μεγάλα αβγά χτυπημένα
  • λίγους σπόρους κάρδαμο
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό

Γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γρ. Μαύρη Ζάχαρη
  • 1 -1/2 κ.σ. κανέλα
  • 2 πρέζες αλάτι

Καραμέλα γάλακτος

  • 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο να λιώσει άλλα όχι τελείως. Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο, το γάλα, το αβγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6' μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα. Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε 1'.
Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.
Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.
Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς. Κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή. Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα. Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.
Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30'.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει .
Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα γάλακτος.
Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε κάνοντας γραμμές με το λευκό γλάσο βανίλιας.
Για την καραμέλα γάλακτος
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

www.argiro.gr
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φράντς Κάφκα
Η Σκέψη της ημέρας
9:10 Φράντς Κάφκα