Στη λίστα κορυφαίων στοχαστών για το 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης

26 Μαρτίου 2015

Με μετριοφροσύνη υποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την ανάδειξή του από το περιοδικό Prospects στους δέκα κορυφαίους στοχαστές (World Thinkers) παγκοσμίως για το 2015.

Το Prospect, περιοδικό που ασχολείται με ζητήματα πολιτικής και οικονομίας, διεξήγαγε ψηφοφορία στην οποία μετείχαν 3.000 αναγνώστες οι οποίοι και επέλεξαν τους κορυφαίους στοχαστές του κόσμου για το 2015.

Η λίστα των 10 World Thinkers έχει ως εξής:

 

1)     Τομά Πικετί, Γάλλος οικονομολόγος που συνέταξε το βιβλίο «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα».

2)     Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών

3)     Ναόμι Κλάιν,  συγγραφέας και ακτιβίστρια.

4)     Μπράντ Ράσελ, ηθοποιός και ακτιβιστής.

5)     Πολ Κρούγκμαν,  νομπελίστας οικονομολόγος.

6)     Αρουντιχάτι Ρόι, Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια.

7)     Γιούργκεν Χάμπερμας φιλόσοφος και κοινωνιολόγος.

8)     Ντάνιελ Κάνεμαν, νομπελίστας ψυχολόγος.

9)     Τζον Γκρέι, πολιτικός αναλυτής και φιλόσοφος.

10)Ατούλ Γκαουάντε, διάσημος χειρουργός και συγγραφέας.

Στην αναφορά για τον Γιάνη Βαρουφάκη το περιοδικό αναφέρει:

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου οφείλεται κατά ένα μέρος στις προσπάθειες της Γιάνη Βαρουφάκη, που πλέον είναι υπουργός Οικονομικών. Ο Βαρουφάκης, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στην θεωρία των παιγνίων από το Πανεπιστήμιο του Essex, και αποκαλεί τον εαυτό του ένα «τυχαίο οικονομολόγο», έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά μια εναλλακτική στην γερμανική λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία από το 2010. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ο Βαρουφάκης έχει προσπαθήσει να πωλήσει σε άλλους ηγέτες της ευρωζώνης έχει τις ρίζες της σε αυτές τις προτάσεις. Μένει να δούμε το εάν ο Βαρουφάκης καταφέρει να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ επί της ουσίας. Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν είναι ευοίωνοι, καθώς κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι είναι κουραστική η συνήθεια του Βαρουφάκη να λέει ένα πράγμα στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και ένα άλλο στο εγχώριο κοινό».

Αναφερόμενος στην ανάδειξή του από το περιοδικό Prospects στους κορυφαίους στοχαστές παγκοσμίως για το 2015 ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε την αγγλική λέξη «Humbled» που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «υποχρεωμένος».

tanea


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Friedrich Nietzsche
Η Σκέψη της ημέρας
Friedrich Nietzsche