Καούρες για 3 εβδομάδες - Μπορεί να κρύβουν καρκίνο

26 Μαρτίου 2015

Νέα έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι καούρες για διάστημα 3 ή περισσότερων εβδομάδων μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου στο στομάχι ή στον οισοφάγο.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Public Health England, αποκαλύπτει ότι μόνο ένας στους δυο ανθρώπους θα επισκεφτόταν τον γιατρό αν εμφάνιζε καούρες, τις περισσότερες ημέρες για 3 εβδομάδες.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου ή του οισοφάγου είναι ζωτικής σημασίας και σημαίνει ότι η αγωγή είναι πιο πιθανό να είναι πετυχημένη.

Ποσοστό 67% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο οισοφάγου στο πιο αρχικό στάδιο επιζούν τουλάχιστον 5 χρόνια αλλά το ποσοστό μειώνεται σε περίπου 3% για όσους διαγνωστούν σε τελικό στάδιο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.046 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι το 59% των συμμετεχόντων δεν ήξερε ότι οι καούρες μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Ποσοστό 15% δήλωσε ότι είναι σίγουροι πως πρόκειται για σύμπτωμα καρκίνου.

Άλλο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην κατάποση τροφής. Η έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 70% δεν γνώριζε ότι το να κολλά η τροφή στο λάρυγγα θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα καρκίνου. Ποσοστό 13% γνώριζε πως αυτό είναι σύμπτωμα.

Ο Sean Duffy, του NHS England, δήλωσε ότι οι ασθενείς με πιθανά πρώιμα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους ώστε όταν χρειάζεται να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσει πιο γρήγορα η αγωγή.

Οι καούρες οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, δηλαδή της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομαχιού και του οισοφάγου, η οποία κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή.

Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτή», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, εν αντιθέσει με αυτόν του στομαχιού, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο. Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις καούρες; Ακολουθήστε τις 10 συμβουλές που ακολουθούν.

 1. Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό: Η νικοτίνη του τσιγάρου έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

2. Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί ή μετά το φαγητό: Τα αεριούχα ποτά έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

3. Μη φορτώνετε το στομάχι σας: η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα - όσο αυτό σας είναι δυνατό τις γιορτινές μέρες!

4. Με μέτρο το αλκοόλ: το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα διευκολύνοντας την παλινδρόμηση του στομάχου.

5. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό διευκολύνεται η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται μηχανικά η παλινδρόμηση.

6. Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα: μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την ώθηση του περιεχομένου του στομάχου προς τα κάτω (προς το έντερο), καθώς και την πέψη.

7. Ελέγξτε το βάρος σας: Το περιττό βάρος, ιδίως όταν συσσωρεύεται στον κορμό, πιέζει το στομάχι διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες. Επίσης οι υπέρβαροι τείνουν να έχουν πιο χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα και να ταλαιπωρούνται έως και 2-3 φορές συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

8. Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν: ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στην χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά εντούτοις οι ειδικοί επισημαίνουν ορισμένους από τους «συνήθεις υπόπτους»: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και πικάντικα φαγητά. Συνιστάται μάλιστα να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

9. Φοράτε χαλαρά ρούχα: τα ρούχα που πιέζουν πολύ την κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

10. Αποφύγετε τα φάρμακα που ερεθίζουν το στομάχι: η ασπιρίνη καθώς και τα υπόλοιπα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βλάψουν τον γαστρικό βλεννογόνο και συνιστάται να τα αποφεύγετε εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι.

Πηγές: Ξένος τύπος/ iatronet


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ