Θηλώματα: Πόσο επικίνδυνα είναι και πώς θεραπεύονται;

27 Μαρτίου 2015
Παύλος, 26 ετών ρωτά

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές και είναι μικρά, στρογγυλά, με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Το θήλωμα έχει συνήθως το χρώμα του δέρματος. Τα θηλώματα μπορεί όμως να είναι ροδαλά, καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα. Στην τελευταία περίπτωση, τα θηλώματα μοιάζουν με κοινούς σπίλους (ελιές).

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Παρατήρησα κάποια δερματικά εξογκώματα στο σώμα μου και ο γιατρός μου, μου είπε πως πρόκειται μάλλον για θηλώματα. Τι είναι τα δερματικά θηλώματα και πως αντιμετωπίζονται; Είναι επικίνδυνα για την υγεία την δική μου και της συντρόφου μου;

Στο ερώτημα απάντησε η Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα θηλώματα είναι καλοήθη και αθώα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται γιατί πολλαπλασιάζονται, μεταδίδονται ακόμα και με πετσέτα και ίσως μεγαλώσουν. Οφείλονται στον ιό HPV που προκαλεί την εμφάνιση κονδυλωμάτων, αλλά δεν είναι κονδυλώματα. Τα θηλώματα είναι μικρά και στρογγυλά και τα εντοπίζουμε σε διάφορες αποχρώσεις στο σώμα και το πρόσωπο. Μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος, ροδαλά ή καφέ σαν ελιές. Τα εξαλείφουμε κυρίως με laser C02 που δεν αφήνει ουλές και δεν προκαλεί αιμορραγία. Ο καυτηριασμός τους γίνεται με τοπική αναισθησία.

Με εκτίμηση,

Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονική διευθύντρια του Δερματολογικού τμήματος και Εφαρμογών Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine:


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Βαλε***** ****
16:04 Τρίτη 21/11/2017
Καλησπέραεχω ενα θηλωμα στο βλέφαρο του ματιού μουθα ήθελα να ξέρω αν γίνει η αφαίρεση του θα πάθουν κάτι οι βλεφαρίδες σε εκείνη την περιοχη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ