Τερηδόνα στα παιδιά: Πώς θα την αποφύγετε

27 Μαρτίου 2015

Η τερηδόνα στα μικρά παιδιά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά προβλήματα στα παιδιά. Μελέτες που έχουν γίνει στον ελληνικό πληθυσμό δείχνουν ότι πολλά είναι τα παιδιά που καθυστερούν να πάνε στον οδοντίατρο ενώ πολλά δεν έχουν πάει ποτέ! Ένα στα οκτώ νήπια παρουσιάζουν τερηδόνα στα 3 τους χρόνια.

Συνήθειες και τροφές που ευθύνονται για την τερηδόνα στα παιδιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα η τερηδόνα στα νήπια εμφανίζεται γιατί:

-Οι γονείς τους τούς δίνουν υπερβολικά πολλούς φρουτοχυμούς χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι γεμάτοι ζάχαρη.

-Όπως επίσης και ροφήματα με ζάχαρη

- Οι γονείς αμελούν το τακτικό πλύσιμο των δοντιών των παιδιών τους

Η δρ Σάντρα Ουάιτ, διευθύντρια της  Οδοντικής Δημόσιας Υγείας του βρετανικού υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι είναι προτιμότεροι οι γονείς να προτιμούν το γάλα μέχρι την ηλικία των 3 ετών από τους χυμούς που περιέχουν ζάχαρη.

Τι είναι η τερηδόνα;

Με απλά λόγια η τερηδόνα είναι νόσος που προσβάλει τα δόντια μας και προκαλείται από μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα μας. Όταν δεν τα πλένουμε σωστά και τακτικά οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται και όταν καταναλώνουμε τροφές με υδατάνθρακες (σάκχαρα) παράγουν οργανικά οξέα που καταστρέφουν τα δόντια μας.

Η πρόληψη νόσων της στοματικής κοιλότητας, όπως είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα, οι ορθοδοντικές ανωμαλίες, οι δυσχρωμίες, οι απασβεστιώσεις κ.α. πρέπει να κατευθύνεται προς τρεις βασικούς στόχους.

  • Σωστή διατροφή
  • Τήρηση των κανόνων υγιεινής του στόματος
  • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για ενημέρωση, πρόληψη, θεραπεία.

 Η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να περιέχει τις ακόλουθες ομάδες τροφών

  1. Το γάλα και τα παράγωγά του, που περιέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες A. και D.
  2. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το κοτόπουλο, τους ξηρούς καρπούς που περιέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες A,B,D και νιασίνη.
  3. Τα λαχανικά και τα φρούτα που περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες A και C και χνοστοιχεία.
  4. Τα δημητριακά και τα παράγωγά τους που περιέχουν υδατάνθρακες, σύμπλεγμα βιταμινών Β και σίδηρο.
  5. Περιορισμός στην ποσότητα και κυρίως στην συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών.
  6. Αποφυγή κρυφών μορφών ζάχαρης όπως: αναψυκτικά, κορν-φλέκς, χυμοί, γιαούρτι με πρόσθετα, κέτσαπ, μουστάρδα, ξηρά φρούτα κ.α.
  7. Καλό μάσημα της τροφής, η οποία όμως δεν πρέπει να παραμένει στο στόμα για μεγάλο χρονικά διάστημα. Η παραμονή δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για τη δημιουργία τερηδόνας, αφού δίνει θρεπτικό υλικό στα μικρόβια του στόματος να πολλαπλασιαστούν.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ