Τριγλυκερίδια: Μειώστε τα με την κατάλληλη διατροφή

27 Μαρτίου 2015

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, αν συνυπάρχουν και αυξημένα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης τότε ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η αλλαγή τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε μεγάλο βαθμό.

Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους. Υπάρχει μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και αυξημένων τριγλυκεριδίων. Η απώλεια βάρους οδηγεί και στη ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών οξέων. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε αποφεύγοντας  την κατανάλωση βουτύρου, σκληρών μαργαρινών,  κρέμας γάλακτος, ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλαντικών, λιπαρών κρεάτων, πέτσας κοτόπουλου, λουκάνικων, μπισκότων εμπορίου, κρουασάν κ.λ.π.

Αποφύγετε τροφές με μεγάλη συγκέντρωση σε σάκχαρα. Αν έχετε αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σάκχαρα όπως η ζάχαρη, το μέλι, τα αναψυκτικά, τα γλυκά, οι καραμέλες. Ακόμη καλό θα ήταν να μειώσετε ακόμη και την κατανάλωση ξηρών φρούτων ακόμη και φρουτοχυμών αφού είναι τρόφιμα πυκνά σε απλά σάκχαρα. Τα απλά σάκχαρα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση της ινσουλίνης , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με προϊόντα ολικής άλεσης. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες –όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι κ.α.-  αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της  ινσουλίνης στο αίμα περισσότερο από τα προϊόντα ολικής άλεσης με πιθανό αποτέλεσμα και την αύξηση των τριγλυκεριδίων. Προτιμείστε λοιπόν προϊόντα ολικής άλεσης όπως μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.  Μελέτες δείχνουν ότι ο περιορισμός του αλκοόλ, οδηγεί στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη μείωση  των επίπεδων των τριγλυκεριδίων, και στην αύξηση τη HDL χοληστερόλης (¨καλής¨). Καταναλώστε τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως , γιατί είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα:  σολομός, σαρδέλες, καρύδια, λιναρόσπορος.

Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία οδηγεί και στην αθηρωμάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων,ή υπέρτασης τότε η διακοπή καπνίσματος είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Ακόμη και μια μέτρια φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων  και αρτηριακής πίεσης. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υγείας προτείνουν 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά βελτιώνουν, πέρα από τη γεύση των φαγητών, και την υγεία της καρδιάς. Πολλά μπαχαρικά, όπως και βότανα, αποτελούν καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης των τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων στο αίμα, σύμφωνα με διαιτολόγους από το Penn State University.

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αυξάνονται μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Ωστόσο, αν το γεύμα περιλαμβάνει κάποιο μείγμα μπαχαρικών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τότε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μπορεί να μειωθούν έως και 30% σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός πανομοιότυπου γεύματος, που δεν τα περιέχει.

Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ