Γεωργιάδης: «Δουλειά μέσα στο γήπεδο»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Γεωργιάδης και έδωσε απαντήσεις σε καυτά θέματα που αφορούν τον δικέφαλο.
Ο Έλληνας τεχνικός του ΠΑΟΚ τόνισε πως ήταν δική του απόφαση η απομάκρυνση των Σπυρόπουλου, Τζανδάρη και Κατσικά ενώ διέγνωσε πρόβλημα τόσο στην ψυχολογία της ομάδας όσο και στην αμυντική της λειτουργίας.
Επίσης εκείνο που υπογράμμισε είναι ότι δεν είναι προπονητής των κρίσεων και ότι δεν είναι ένα εύκολο έργο αυτό που έχει αναλάβει.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:
Για το σε ποιους τομείς δουλεύει σε αυτό το διάστημα της διακοπής: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αυτή την εβδομάδα λείπουν δέκα διεθνείς. Ελπίζω να επιστρέψουν υγιείς την άλλη εβδομάδα για να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα. Οποιοσδήποτε προπονητής θα δούλευε στην φυσική κατάσταση και σε τακτικά θέματα. Θέλω να καταλάβουν οι παίκτες τη φιλοσοφία μου. Πολύ δύσκολα πάντως στα μέσα της χρονιάς να μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Προσπαθείς να κρατήσεις τα καλά πράγματα από την προηγούμενη κατάσταση και να περάσεις σιγά – σιγά τη φιλοσοφία σου».
Για το που διαφέρει η φιλοσοφία του σε σχέση με αυτή στο προηγούμενο διάστημα:«Έχουμε δεχθεί πολλά γκολ. Σαράντα γκολ είναι πολλά. Νομίζω πως είμαστε η τέταρτη χειρότερη άμυνα της Σούπερ Λίγκας. Αυτό θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε. Να μη δεχόμαστε τόσο εύκολα γκολ. Αν και έχουμε πολλούς διεθνείς και έμπειρους παίκτες σε άμυνα και μεσαία γραμμή, δεχόμαστε πολύ εύκολα γκολ».
Για το τι ακριβώς φταίει: «Εμείς αυτό που κάναμε βρήκαμε όλα τα γκολ, τα χωρίσαμε σε υποκατηγορίες και θα τα δείξουμε στους παίκτες. Όταν βλέπεις πως δεχόμαστε γκολ, δεν το πιστεύεις. Αυτή είναι όμως η κατάσταση. Θα πρέπει να την αποδεχθούμε και θα πρέπει να το βελτιώσουμε».
Για το αν διέγνωσε πρόβλημα ψυχολογίας: «Βεβαίως υπάρχει. Το κατάλαβα στο τελευταίο παιχνίδι στην Κομοτηνή. Μέχρι να δεχθούμε το δεύτερο γκολ, κάτι κάναμε. Όχι βέβαια ουσιαστικό, αλλά ήμασταν μέσα στο ματς. Μόλις δεχθήκαμε το δεύτερο, ακόμα και όταν μειώσαμε σε 2-1, δεν υπήρχε ψυχολογία να παλέψει η ομάδα το ματς και να το ανατρέψει το ματς».
Για το αν είναι λίγο οξύμωρο να γίνεται λόγος για ψυχολογία όταν η ομάδα διαθέτει τόσους πολλούς διεθνείς παίκτες με διακρίσεις και παραστάσεις από υψηλό επίπεδο: «Συμφωνώ απόλυτα. Ίσως θα πρέπει σιγά – σιγά να αποβάλουν οι παίκτες αυτό το ψυχολογικό κομμάτι και να αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση. Αυτό με την ψυχολογία, προσωπικά δεν το καταλαβαίνω. Δεν το κατάλαβα ποτέ. Τι σημαίνει έχω καλή ή κακή ψυχολογία; Εδώ πρέπει να κάνεις πραγματική δουλειά μέσα στο γήπεδο».
Για την αποχώρηση των Σπυρόπουλου, Τζανδάρη και Κατσικά: «Εγώ το αποφάσισα, σας το εγγυώμαι αυτό. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισα και πέρσι με κάποιους παίκτες. Με τον Σπυρόπουλο ήταν δύσκολο να συνεχίσουμε. Με τους άλλους δύο έγινε μια προσπάθεια, θα θέλαμε να τους κρατούσαμε εδώ αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες. Έγινε νέα προσέγγιση, όχι από μένα αλλά από τη διοίκηση, για να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους. Αρνήθηκαν και έτσι ο ΠΑΟΚ έπρεπε να δείξει μία δυναμική».
Για το αν θα μπορούσαν οι Τζανδάρης και Κατσικάς να προσφέρουν μέχρι το τέλος της σεζόν: «Θα μπορούσαν να προσφέρουν. Αν ζυγίσεις όμως τα δεδομένα, γιατί είμαστε στην Ελλάδα, αυτό που έγινε νομίζω είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές».
Για τις αλλαγές που έγιναν στον εσωτερικό κανονισμό: «Υπάρχουν κανόνες σε όλες τις ομάδες του κόσμου, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται για να υπάρχει μία ομάδα όπως πρέπει να είναι. Πρέπει να είμαστε ομάδα και μέσα και έξω από τα αποδυτήρια».
Για την επιστροφή Τζαβέλλα και το αν έγινε λίγο νωρίς η επιστροφή του στην ενδεκάδα:«Ίσως ήταν νωρίς, αλλά η ανάγκη έφερε τα πράγματα έτσι. Χρειάστηκε να παίξει. Η απόφαση να επιστρέψει ήταν δική μου. Πάντα λέω πως πρέπει να παίρνεις από κάθε παίκτη το καλύτερο. Ο Τζαβέλλας έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο, γιατί να τον έχεις ανενεργό; Η περίπτωσή του έχει διαφορές με αυτές των άλλων δύο που τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται. Δεν κατάλαβα πως ο Τζαβέλλας ήθελε να φύγει από τον ΠΑΟΚ».
Για το αν αυτές τις ημέρες έχει μιλήσει κατ’ ιδίαν με τους ποδοσφαιριστές και το αν αυτοί γνωρίζουν το γιατί η ομάδα έφτασε σε αυτό το σημείο που βρίσκεται τώρα: «Έχω μιλήσει και όταν επιστρέψουν όλοι στην ομάδα, θα τους ζητήσω να μου παραδώσουν και γραπτώς, ανώνυμα, την άποψή τους. Εγώ πάντως έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου».
Για το αν η φετινή αποστολή που αναλαμβάνει είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες: «Καταρχήν δεν είναι εύκολο για μένα. Δεν είμαι προπονητής των κρίσεων. Δεν περίμενα να γίνει κάτι τέτοιο φέτος, Πιστεύω πως έγινε προσπάθεια για να παραμείνει ο προπονητής μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πέρσι ήταν πιο δύσκολα, ειδικά μετά τον χαμένο τελικό. Ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσω τους παίκτες συγκεντρωμένους, είχαμε πολλούς δανεικούς, πάρα πολλοί είχαν το μυαλό τους να φύγουν, οι διεθνείς είχαν το μυαλό τους στο Μουντιάλ χωρίς να το θέλουν…».
Για τη δημόσια στήριξη που του πρόσφερε ο μεγαλομέτοχος πριν από λίγες μέρες και ποιος θα είναι ο ρόλος του τη νέα σεζόν: «Αυτή τη στιγμή είμαι προπονητής και είμαι συγκεντρωμένος μόνο σε αυτό. Είναι δύσκολο πάντως που είμαι για τρίτη φορά προπονητής, είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά. Παράλληλα όμως είναι και τιμή, σημαίνει πως έχεις κάνει καλή δουλειά και κάποιοι άνθρωποι το εκτιμούν».
Για το φέτος τα πράγματα είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν προς το καλύτερο, με δεδομένο πως δεν έχει παίκτες όπως ο Νάτχο, ο Στοχ ή ο Κατσουράνης: «Δεν έχουμε Νάτχο, έχουμε Νομπόα. Δεν έχουμε Στοχ, έχουμε Μακ. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα, όσο να φτιάξουμε το κλίμα. Να πιστέψουν στους εαυτούς τους, να πάρουν αυτοπεποίθηση. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε μια δυνατή ομάδα. Ίσως πέρσι να υπήρχε μεγαλύτερη ατομική ποιότητα».
Για το αν σημαντικό μέρος του προβλήματος είναι πως το ρόστερ του ΠΑΟΚ συνεχώς αλλάζει: «Έχετε δίκιο. Κάναμε λάθος, τα προηγούμενα χρόνια φέραμε πολλούς δανεικούς. Φέτος τα πράγματα βέβαια δεν είναι έτσι. Αν δείτε το ρόστερ, θα δείτε πως το καλοκαίρι θα χρειαστούν λίγοι παίκτες. Υπάρχει κορμός, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν συμβόλαιο και για τα επόμενα χρόνια».
Για το αν κουβέντιασε με τον Ιβάν Σαββίδη το ότι συνεχώς τον τοποθετεί υπηρεσιακό προπονητή: «Ναι, έχουμε μιλήσει. Όλα τα μοντέλα χτίζονται πάνω στο να ξέρεις γιατί επιλέγεις έναν προπονητή. Νομίζω το καλοκαίρι πάντα αυτός επιλέγει. Υπήρχε η σκέψη να πάει σε ένα μοντέλο με νεαρό προπονητή, υπήρχε η σκέψη να πάει σε ένα μοντέλο αναγνωρισμένου προπονητή ή σε έναν έμπειρο προπονητή μέσα από την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Τελικά έκανε αυτό. Το ζήτημα είναι να πάρεις την απόφασή σου και να τη στηρίξεις. Λένε για μένα ορισμένοι πως είμαι άπειρος. Ήμουν όμως τρία χρόνια στην Εθνική. Το μοντέλο με νεαρούς προπονητές στην Ευρώπη έχει πετύχει ή έχει αποτύχει; Σε άλλες χώρες έχει πετύχει, σε άλλες όχι. Ο Αναστασίου, ο Δέλλας, ο Παπαδόπουλος στον Ηρακλή… Έχουν πετύχει ή αποτύχει;».
Για το αν πιστεύει πως η δική του περσινή παρουσία κρίθηκε από ένα παιχνίδι, τον τελικό Κυπέλλου: «Δεν νομίζω. Απλά σκέφτηκε να πάει στη λύση του έμπειρου προπονητή».
Για το πως βίωσε και τι έγινε στο διάστημα από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα: «Έκανα μία συζήτηση με τον κ. Σαββίδη μετά το τέλος του πρωταθλήματος, προφανώς γιατί έμεινε ικανοποιημένος. Έτσι τουλάχιστον μου είπε. Μου είπε να κάνω κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε και έτσι μιλήσαμε ξανά τον Σεπτέμβριο. Τον ρώτησα τι θα κάνω, γιατί είχα και άλλες δύο προτάσεις. Μου είπε θα σου πω και μείναμε εκεί. Όλη αυτή η κατάσταση πάντως ήταν δύσκολη και για μένα. Όμως, ακολούθησα τις οδηγίες του μεγαλομετόχου. Αφού απέρριψα τις προτάσεις, επέλεξα το να μείνω εδώ και να κάνω τα πράγματα που μου ζήτησε ο μεγαλομέτοχος, τα οποία όμως τελικά δεν έγιναν και έτσι έφτασα στο να μην έχω ουσιαστικό ρόλο. Πλέον όμως έχω αποφασίσει πως θα ακολουθήσω καριέρα προπονητή».
Για το ότι κάποιοι θεωρούν πως η ομάδα δουλεύει πάνω στη φυσική κατάσταση γιατί δεν είχε ή την έχασε: «Δεν δουλεύουμε μόνο στη φυσική κατάσταση, δουλεύουμε και στη φυσική κατάσταση».
Για το πως κρίνει τις διαφορές μεταξύ των ομάδων που θα πάρουν μέρος στα πλέι οφ: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως όλες οι ομάδες είναι πάνω – κάτω στο ίδιο επίπεδο. Τα πλέι οφ είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Κρίνονται στις λεπτομέρειες, κρίνονται στην καλή ή στην κακή μέρα της κάθε ομάδας. Πέρσι για παράδειγμα όταν ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τα πλέι οφ, είχε ήδη δώσει 70 παιχνίδια. Υπάρχουν οι τραυματισμοί, όλα είναι ανοιχτά».
Για το αν διακρίνει άγχος στους ποδοσφαιριστές του ενόψει του αγώνα με την Ξάνθη, δεδομένης της μικρής προσέλευσης του κόσμου στα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια: «Όχι, τους έχω πει πολλές φορές πως δεν καθορίζουμε εμείς τι κάνει ο κόσμος. Καθορίζουμε τη δική μας απόδοση, τη δική μας προπόνηση, τη δική μας αγωνιστική παρουσία. Αν ο κόσμος είναι απογοητευμένος, δεν μπορούμε να του ζητήσουμε τίποτα. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι και αυτή μια διαδικασία για να βρίσκεσαι εδώ. Πρέπει να είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου. Αν έχεις να αντιμετωπίσεις γκρίνια, πρέπει να το αντιμετωπίσεις και να παίξεις».
Για το ότι πολλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι στην ΠΑΕ υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια “ανακύκλωση” προσώπων: «Ο Σαββίδης και ο κάθε Σαββίδης δεν είναι χαζός. Υπάρχουν άτομα με ικανότητες. Από την πλευρά μου, προσπαθώ συνεχώς να εκπαιδεύομαι. Πήγα 5-6 φορές στην Ευρώπη, παρακολούθησα προπονήσεις, έχω μάθει Ισπανικά, ξέρω γερμανικά και αγγλικά, προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι. Πιστεύω πως είμαι ικανός για να βρίσκομαι εδώ. Το αν θα είμαι, το επιλέγει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Αυτό στον ΠΑΟΚ, είναι το γενικότερο κακό. Δεν πάει καλά η ομάδα; «Διώξ΄ τους όλους». Θα ΄ρθουν άλλοι; Θα γίνουν τα ίδια. Έρχεται ο Τσιστιακόφ; «Επιτέλους, ήρθε ένας ξένος». Μέσα σε τρεις μήνες, τον έβριζαν όλοι. Εγώ από την πλευρά μου, ακόμα και όταν ήμουν ποδοσφαιριστής, προσπαθούσα πάντα να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται και να διατηρώ την αξιοπρέπειά μου».
Για το πως βιώνει τη γενικότερη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης: «Βλέπω πως η νέα Κυβέρνηση προσπαθεί. Το ζήτημα είναι βέβαια να φτάσουμε στην ουσία. Δεν νομίζω πως το πρόβλημα είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η βία στα γήπεδα. Άλλη είναι ουσία».

Σχετικά άρθρα