«Έτσι μπορεί να παίξει η ΑΕΚ Ευρωλίγκα!»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αθλητικό ένθετο του pamesports.gr στην εφημερίδα «Αγορά», αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας. Η συζήτηση άρχισε με τις σχέσεις FIBA-Euroleague που διέρχονται νέα περίοδο μεγάλης κρίσης, με τον κύριο Μπερτομέου να αναζητεί πεδίο συνεννόησης σε όλα τα πεδία διαφωνίας.
Όταν τον ρωτήσαμε για το ενδεχόμενο αύξησης των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα, με δεδομένη τη δυναμική και την μεγάλη επιθυμία που αναπτύσσει μέσω των επενδύσεών της η ΑΕΚ, απάντησε με μεγάλο σεβασμό για μια ομάδα που συμμετείχε στο ξεκίνημα του εγχειρήματος, αποκάλυψε ότι μπορεί να διεκδικήσει κάρτα ελεύθερης συμμετοχής, ενώ ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον πρόεδρο της «Ένωσης», Μάκη Αγγελόπουλο.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Μπερτομέου: 

Euroleague Vs FIBA

          Ρίχνει τους τόνους ο Μπερτομέου
Είστε αισιόδοξος για την ενότητα στην κοινότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αποφάσεις και τις κινήσεις της FIBA;
Είμαι αισιόδξος για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εδώ και 15 χρόνια που οι σύλλογοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Ευρωλίγκα έχουμε δει το αποτέλεσμα, το μπάσκετ δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ στο παρελθόν τόσο πολύ. Έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των θεατών που έρχονται στους αγώνες μας, περισσότερες από 200 χώρες παρακολουθούν την Ευρωλίγκα Turkish Airlines, έχουμε 35 νέα ή ανακαινισμένα γήπεδα με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 10,000 θεατών, έχουμε 14 χορηγούς και συμπαραστάτες, οι ομάδες μας παίζουν αγώνες στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική και την Ασία, οι φίλαθλοί μας απολαμβάνουν περισσότερα παιχνίδια μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της ηπείρου. Όλα αυτά επισημαίνουν μια θετική κατεύθυνση, κάθε χρόνο δεχόμαστε μια μακρά λίστα αιτήσεων από διαφορετικές ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν σε μια από τις διοργανώσεις μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μέχρι τώρα είχαμε μια καλή συνεργασία με τη FIBA και την έχουμε βοηθήσει σε πολλές από τις δράσεις της, για παράδειγμα στην προβολή του Παγκόσμιου Κυπέλλου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Φάιναλ Φορ. Είναι αλήθεια ότι δημόσια έχουμε διατυπώσει τη διαφωνία μας με μέρος του πρότζεκτ διοργάνωσης προκριματικών αγώνων κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων των συλλόγων, όμως είμαι βέβαιος ότι είναι υγειές να γίνεσαι αποδέκτης διαφορετικών απόψεων. Από την άλλη, είμαστε κατά 95% θετικοί στην προοπτική να δίνουμε στους φιλάθλους περισσότερους αγώνες των εθνικών ομάδων στις έδρες του, για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του αθλήματος και στην προσέλκυση φιλάθλων. Όμως διαφωνούμε με τα προτεινόμενα παράθυρα (ημερομηνίες) για να παιχθούν αυτοί οι αγώνες, καθώς δεν συνυπολογίζουν τις ανάγκες όλων των φορέων του μπάσκετ: των εθνικών διοργανώσεων, των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, των συλλόγων, των παικτών και των φιλάθλων. Σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι η στιγμή να μπούμε στο διάλογο για να βρούμε την καλύτερη λύση, καθώς έχουμε το χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα ανακοινωθούν οι ανοικτές ημερομηνίες.
-Ποιος «είναι το μπάσκετ» τελικά, η FIBA ή η Ευρωλίγκα;
«Όλοι είμαστε το μπάσκετ. Η Ευρωλίγκα, η FIBA, το ΝΒΑ. Όλοι πρέπει να δουλεύουμε για έναν κοινό στόχο, που είναι η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας του αθλήματός μας σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό είναι προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μελών στον κόσμο του μπάσκετ. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες κι αυτό είναι φυσιολογικό. Ιστορικά όμως έχουμε συνεργαστεί σε πολλούς τομείς και δεν βλέπω κανέναν λόγο αυτό να αλλάξει στο εγγύς μέλλον».

«Έχουμε βελτιωθεί σε όλα»

-Είστε ικανοποιημένος με τη φετινή Ευρωλίγκα
Για την ώρα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη σεζόν συνολικά. Παρακολουθούμε υψηλού επιπέδου αγώνες σε εβδομαδιαία βάση και η άποψή μου είναι ότι το επίπεδο των ομάδων έχει βελτιωθεί για ακόμα μια φορά.
Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι, απολαμβάνουμε την υψηλότερη τηλεοπτική προσβασιμότητα στην ιστορία, 201 χώρες και επικράτειες  σε όλες τις ηπείρους. Κάνουμε επίσης σημαντικά βήματα προς την βελτιστοποίηση της παραγωγής των εσόδων , όπως για παράδειγμα την πρόσφατη προσφορά των περιφερειακών χορηγικών πακέτων , που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με την αύξηση της διανομής των εσόδων για τα σωματεία μας, τα οποία σημείωσαν κατά μέσο όρο 22% αύξηση τα τελευταία 2 χρόνια.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι , εκτός από τα ίδια τα παιχνίδια , παραδίδουμε μια μεγάλη ποικιλία περιεχομένου στο μεγαλύτερο αριθμό οπαδών από ποτέ , κυρίως χάρη στη στρατηγική με διάφορους ενημερωτικούς κόμβους του μπάσκετ που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, όπως η L’Equipe, η La Gazzetta dello Sport, ηAS, η Milliyet, το Sport.ru και το Sporx.com.
-Έχετε κάποια ξεχωριστά σχέδια για το φετινό Final Four;
Έχουμε πάντα ξεχωριστά σχέδια για το Final Four, δεδομένου ότι είναι το πιο σημαντικό γεγονός μας μέσα στη σεζόν. Έχουμε αναπτύξει διάφορες πρωτοβουλίες στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια όλου του έτους, καθώς μελετούμε το Final Four, όχι μόνο ως ένα γεγονός του συγκεκριμένου Σαββατοκύριακου, αλλά ως ένα ετήσιο γεγονός που έχει επιρροή και στη διοργανώτρια πόλη σε διαφορετικές στιγμές της σεζόν. Φέραμε το θρύλο της Ευρωλίγκας, Θοδωρή Παπαλουκά για ορισμένες δραστηριότητες μαζικής ενημέρωσης. Οργανώσαμε τη Σύνοδο Κορυφής Επιχειρηματικότητας της Ευρωλίγκας, με σημαντικούς ομιλητές, όπως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς (Σέρβος προπονητής της εθνικής ομάδας) ή ο Μανουέλ Σαντσίς (πρώην αρχηγός της ποδοσφαιρικής Ρεάλ Μαδρίτης). Θα γίνου κι άλλες δραστηριότητες. Μιλώντας για το Final Four το Σαββατοκύριακο, εργαζόμαστε ώστε να αποτελέσει μια απίστευτη εμπειρία για όλους τους οπαδούς μας. Τα κορυφαία ταλέντα στην Ευρώπη θα συμμετάσχουν στο κλασικό τουρνουά της ADIDAS για την επόμενη γενιά, που θα παιχτεί στην εμβληματική Magariños Arena. Περιμένουμε να επαναλάβει την περσινή επιτυχία η «Fan Zone». Στο Μιλάνο περισσότεροι από 250.000 θεατές απόλαυσαν όλες τις οργανωμένες παράλληλες δραστηριότητες.

«Η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει Wild Card»

Πέρα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, στην Ελλάδα φέτος υπάρχει και η ΑΕΚ που φαίνεται ότι κάνει με ισχυρή, μεγάλη επένδυση οικονομικά και αγωνιστικά και φέρεται να επιθυμεί την επιστροφή της στην Ευρωλίγκα. Θα ήσασταν θετικός στη συμμετοχή μιας τρίτης ελληνικής ομάδας στην Ευρωλίγκα;
«Κατά τη συνάντηση μετόχων της Ευρωλίγκας τον Ιούλιο εγκρίθηκε μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία ο υπάρχον τρόπος πρόσβασης στην Ευρωλίγκα θα αντικατασταθεί με φιξ θέσεις από τις εθνικές λίγκες. Οι θέσεις που δόθηκαν σε κάθε χώρα υπολογίσθηκαν με βάση την απόδοση των ομάδων κάθε χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και την ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας, με κύριο γνώμονα το βασικό μας στόχο να ανταγωνίζονται η κορυφαίες ομάδες της ηπείρου. Για την Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός προκρίνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον στην οκτάδα, αλλά ουδεμία άλλη ομάδα έχει φτάσει ούτε στην κανονική περίοδο, ακόμα κι έχοντας την ευκαιρία των προκριματικών το 2010-2011 και 2011-2012. Συνυπολογίζοντας και το Eurocup δε βλέπουμε κάποια ανταγωνιστική βελτίωση των ελληνικών ομάδων.  Μιλώντας συγκεκριμένα για την ΑΕΚ είμαι πάνω από ευχαριστημένος μαθαίνοντας ότι δουλεύουν σε ένα μακράς πνοής σταθερό πρόγραμμα και αν αυτό πράγματι διαπιστωθεί η ΑΕΚ μπορεί σίγουρα να είναι υποψήφια για μια Wild Card (κάρτα ελεύθερης συμμετοχής). Εκκρεμεί μια συζήτησή μου με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, καθώς ενδιαφέρομαι πολύ για το πρότζεκτ που αναπτύσσουν και αξίζουν μεγάλο σεβασμό, καθώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η ΑΕΚ συμμετείχε στην Ευρωλίγκα από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της».
-Σχεδιάζοντας τη νέα Ευρωλίγκα, έχετε σκεφτεί την ύπαρξη οικονομικού κινήτρου για τις ομάδας, όπως γίνεται στο ποδοσφαιρικό Τσάμπιονς Λιγκ, τουλάχιστον για τους 4 φιναλίστ;
Η οικονομική κατανομή για τις συμμετέχουσες ομάδες συμφωνήθηκε από τους μετόχους –τις ομάδες- , από την αρχή της διοργάνωσης. Προτίμησαν το σημερινό σύστημα όπου το πιο σημαντικό ποσοστό εσόδων της κάθε ομάδας εξαρτάται από το τοπικό τηλεοπτικό συμβόλαιο και τα αθλητικά αποτελέσματα είναι το δευτερεύον , ώστε κατά την αξιολόγηση του συνολικού ποσού που μια ομάδα δέχεται και τα δύο μέρη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όχι μόνο ποσοστιαία τα αθλητικά αποτελέσματα. Με την ευκαιρία , θα ήθελα να αναφέρω ότι κάθε χρόνο έχουμε αύξηση του ποσοστού που παίρνουν οι ομάδες μας. Λαμβάνοντας υπόψη τον κλεισμένο προϋπολογισμό του 2013-14 και την πρόβλεψη για την τρέχουσα σεζόν, η συνολική αύξηση της οικονομικής διανομής για τους συλλόγους είναι της τάξης του 22 % για τις δύο τελευταίες σεζόν.
Επομένως ,η Ευρωλίγκα θα είναι ανοικτή για να μελετήσει τα διάφορα μοντέλα της οικονομικής διανομής με ένα μεγαλύτερο βάρος στα αθλητικά αποτελέσματα , μόνο αν οι σύλλογοι αποφασίσουν να γίνει έτσι.

Σχετικά άρθρα