Ισοπέδωσε τον Άρη και μπαίνει τετράδα

Σε ένα μεγάλο ντέρμπι που η ΑΕΚ χρειάστηκε την ψυχραιμία του Γιάννη Αθηναίου στα κρίσιμα σουτ, πήρε τη νίκη και κάλυψε τη διαφορά του πρώτου παιχνιδιού κόντρα στον Άρη (93-77).
Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό και σίγουρα οι περίπου 8.000 φίλοι της Ένωσης που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ το ευχαριστήθηκαν. Η ΑΕΚ όχι μόνο επικράτησε, του Άρη που πάλεψε για 3 δεκάλεπτα, αλλά κάλυψε και τη διαφορά της ήττας στο Nick Galis Hall.
Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για την είσοδο των δύο ομάδων στην 4άδα. Εξαφανισμένος ήταν από πλευράς Άρη ο Βεζένκοφ στο πρώτο μέρος, κυρίαρχη η ομάδα του Πρίφτη στα ριμπάουντ αλλά σε δαιμονιώδη κατάσταση, σε ένα ανοιχτό παιχνίδι, η ΑΕΚ είχε τους Αθηναίου, Ίγνκλις, Χέρστον και Μενσά Μπονσόυ. 
Οι επιθέσεις κέρδισαν τις άμυνες στην πρώτη περίοδο, με τον Άρη να έχει την κυριαρχία στα ριμπάουντ και τον Νέιμικ να είναι ο πρωταγωνιστής με 10 πόντους σε 6 λεπτά που πάτησε στο παρκέ στην πρώτη περίοδο. Από την άλλη μεριά η Ένωση ήταν ιδιαίτερα εύστοχη στα τρίποντα και ήταν φανερό πως είχε υποτιμήσει στον Νέιμικ.
Η ΑΕΚ 6 λεπτά πριν το φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου προηγήθηκε με 12-7 αλλά ο Άρης αντέδρασε και πέρασε μπροστά 2 λεπτά αργότερα με 14-15. Ο Ίνγκλις αστόχησε σε τρίποντο στην εκπνοή και έτσι η πρώτη περίοδος έληξε με 21-21.
Η ΑΕΚ βελτίωσε την άμυνα της και κυκλοφόρησε τη μπάλα σωστά στην άλλη πλευρά του παρκέ γεγονός που την έφερε σε θέση ισχύος στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η ΑΕΚ συνέχισε να βρίσκει σκορ από τα τρίποντα έχοντας στο τέλος του ημιχρόνου το εκπληκτικό ποσοστό του 53% με 9/17. Η ομάδα του Σάκοτα είχε περισσότερες προσπάθειες τρίποντων από ότι διπόντων (13-17). Παρά το ότι ο Άρης βρέθηκε πίσω με 13 (η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαφορά) με το τέλος του ημιχρόνου (48-35) δεν έκανε κακή εμφάνιση. 3 λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου η ΑΕΚ έχασε τον Ντελινκάϊτις ο οποίος στραβόπατησε σε μία προσπάθεια του για λέι απ. Ο Λιθουανός αποχώρησε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια και ενώ το ΟΑΚΑ είχε σηκωθεί και τον χειροκροτούσε. Η πρώτη διάγνωση κάνει λόγο για διάστρεμμα. Η ομάδα του Πρίφτη δεν κατάφερε να ευστοχήσει σε κανένα τρίποντο (0/8) αλλά είχε μαζέψει 20 ριμπάουντ (έναντι 15 της ΑΕΚ) και είχε 57% στα δίποντα. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για την κρισιμότητα του αγώνα.
Με σερί 7-0 ξεκίνησε ο Άρης στο δεύτερο μέρος δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει. Σε ενάμιση λεπτό η ομάδα της Θεσσαλονίκης μείωσε σε 6, για το 48-42. Η ΑΕΚ μπήκε χωρίς συγκέντρωση στην άμυνα και ξεκίνησε άστοχα στην επίθεση. Ο Άρης βελτίωσε την άμυνα του, πίεσε πολύ στην μπάλα, έβαλε τα τρίποντα και κατάφερε να κρατηθεί κοντά στο σκορ. Μάλιστα έφερε τη διαφορά στους 3, για το 53-50 στα 5 λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου, ενώ το ίδιο έκανε και 1,38” πριν το φινάλε με το τρίποντο του Τόμας (63-60). Η ΑΕΚ βρέθηκε μπροστά στο τέλος της περιόδου με 67-62.
Η ΑΕΚ εκμεταλλευόμενη τα πολλά φάουλ που είχαν φορτωθεί Νέιμικ και Πάσαλιτς έστησε πάρτι στην τέταρτη περίοδο. Ο Άρης έχασε τη σπιρτάδα του στην επίθεση, δεν κατάφερε να σταματήσει ούτε τον Μπονσού αλλά ούτε και τον Αθηναίου ο οποίος έβαλε τρία κρίσιμα τρίποντα και ουσιαστικά κλείδωσε τη νίκη για την Ένωση. Στα 5,08” αποβλήθηκε ο Νέιμικ που ήταν κομβικός για τον Άρη. Η ομάδα του Πρίφτη δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε τη διαφορά του πρώτου αγώνα και έτσι η ΑΕΚ (η οποία έχει πιο εύκολο πρόγραμμα) έχει τον πρώτο λόγο για την είσοδο στην 4άδα.
Τα δεκάλεπτα: 21-21, 48-35, 67-32, 93-77
ΑΕΚ (Σάκοτα): Ουίλμπεκιν 10 (2), Ντελινινκάιτις 7 (1), Σάκοτα 2, Χέρστον 16 (1), Σαρικόπουλος, Αθηναίου 14 (4), Μιλόσεβιτς 10 (1), Μενσά-Μπονσού 16, Ίνγκλις 18 (6).
Άρης (Πρίφτης): Πάσαλιτς 2, Ριντ 2, Τόμας 16 (2), Χαρίσης 2, Καραθανάσης, Βεζένκοφ 23 (2), Νέιμικ 20, Μούρτος 2, Σίμτσακ 2, Αντεγκμπόγιε 8.
 

Σχετικά άρθρα