Περιαρθρίτιδα ώμου - Ποια θεραπεία να ακολουθήσω;

31 Μαρτίου 2015
Βάσω, 42 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γειά σας υποφέρω από οξεία περιαρθρίτιδα του αριστερού μου ώμου. Ο γιατρός μου χορήγησε σε ενέσιμη μορφή υαλουρονικό οξύ. Δυστυχώς περάσαν 2 μέρες και βελτίωση δεν έχω δει. Τι εννοώ - δεν μπορώ να σηκώσω το χέρι μου όταν το προσπαθώ με πονά υπερβολικά λόγω της φλεγμονής. Ο γιατρός μου είπε να επαναλάβω την ένεση με το υαλουρονικό οξύ απο την τελευταία φορά που το έχω κάνει σε 4 ημέρες.
Το ερώτημα μου είναι μήπως θα ήταν καλύτερο να κάνω ένεση κορτιζόνης; Δουλεύω και δεν έχω την πολυτέλεια για οποιαδήποτε μορφή άδειας. Αν συμφωνείτε για την κορτιζόνη μπορώ να την κάνω άμεσα. Θα υπάρξει πρόβλημα που έχω κάνει ήδη ένεση με υαλουρονικό οξύ; Την γνώμη σας θέλω. Παρακαλώ αν μπορείτε να μου απαντήσετε άμεσα. Σας ευχαριστώ πολύ

Στο ερώτημα απάντησε ο Αντώνιος Παρτσινέβελος, Ορθοπεδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το πρώτο βήμα συνήθως είναι η χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής σε συνδυασμό με ακινητοποίηση του ώμου. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα της ακινητοποίησης, για πιο γρήγορη ανταπόκριση και καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται η υπακρωμιακή έγχυση στεροειδούς (κορτιζόνης). Βεβαίως, θα πρέπει να προηγηθεί, εκτός από την κλινική εξέταση που έχει γίνει,  και μια ακτινογραφία ώμου για να διερευνηθεί η περίπτωση μια επασβέστωσης στον τένοντα που δημιουργεί τα έντονα κλινικά ενοχλήματα. Σε επιμονή των ενοχλημάτων μπορεί ο έλεγχος να προχωρήσει σε υπερηχογράφημα ώμου ή μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, εργασία που επιβαρύνει τον ώμο θα πρέπει να αποφευχθεί, τουλάχιστον για 10-14 ημέρες. Όταν υποχωρήσει η οξεία κλινική εικόνα, η φυσιοθεραπεία είναι επίσης υποβοηθητική. 

Με εκτίμηση,

Αντώνιος Παρτσινέβελος

Ορθοπεδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης

της Α ´ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου "ΑΤΤΙΚΟΝ"

Υπεύθυνος του Πολυιατρείου Δήμου Αμαρουσίου

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...