Πώς κάνεις σεξ όταν έχεις κονδυλώματα;

31 Μαρτίου 2015

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των κονδυλωμάτων στη σεξουαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών;

Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. 

Μέχρι σήμερα λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις των κονδυλωμάτων στη σεξουαλική λειτουργία. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη που είχε σκοπό να αναδείξει τις τυχόν επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή ανδρών (Kucunal, June 2013).

Οι ερευνητές συνέκριναν τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών που παρουσίαζαν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα με τη σεξουαλική λειτουργία υγιών συνομηλίκων τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με κονδυλώματα ανέφεραν σεξουαλικές δυσλειτουργίες με μεγαλύτερη συχνότητα συγκριτικά με τους υγιείς άνδρες. 

Παρόμοια μελέτη έχει επίσης δημοσιευθεί πρόσφατα και αφορούσε το γυναικείο πληθυσμό (Φερενίδου, 2012). Η μελέτη αυτή, που διεξήχθη σε ομάδα γυναικών που προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία της γυναικολογικής κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, έδειξε ότι ανέφεραν υψηλά ποσοστά σεξουαλικών προβλημάτων μετά τη διάγνωση των κονδυλωμάτων. 

Συγκεκριμένα, ανέφεραν με μεγάλη συχνότητα ότι είχε μειωθεί η σεξουαλική τους επιθυμία και η συχνότητα των επαφών τους.

Πώς εξηγούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των κονδυλωμάτων στη σεξουαλική ζωή;

Οι παραπάνω μελέτες δεν διευκρίνισαν τον μηχανισμό που πιθανόν να συνδέει τη διάγνωση των κονδυλωμάτων με την υψηλή αναφορά σεξουαλικών προβλημάτων. Ωστόσο, και στις δύο παραπάνω μελέτες φάνηκε πως τόσο η διάγνωση όσο και τα κονδυλώματα καθ’ εαυτά συνοδεύονταν με αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης και αισθήματα ντροπής. 

Είναι πιθανόν, πως τα συναισθήματα αυτά επιδρούν τελικά και στη σεξουαλική ζωή του άνδρα και της γυναίκας. Φαίνεται δηλαδή, πως η διάγνωση του HPV, ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν τα κονδυλώματα, εκτός από τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία, πυροδοτεί και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική διάθεση και υγεία, καθώς και στη σεξουαλική ζωή. 

Κατ’ επέκτασιν, η προσέγγιση του ασθενούς που διαγιγνώσκεται με κονδυλώματα οφείλει να συμπεριλαμβάνει διαστάσεις που εκτείνονται πέρα από τη σωματική υγεία και στις συνέπειες στα συναισθήματα, τη σχέση και τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιάννης Ρίτσος
Η Σκέψη της ημέρας
Γιάννης Ρίτσος
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...