Η Αλεξάνδρειος Φλόγα έδωσε το έναυσμα για τον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που περιλάμβαναν τη Λαμπαδηδρομία της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου, την ερμηνεία του Εθνικού Ύμνου από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (Σ.Ο.Ν.Ε.) και παραδοσιακούς χορούς από 1.200 και πλέον μέλη πολιτιστικών συλλόγων στην Πλατεία Λευκού Πύργου, κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (04/04) οι ετοιμασίες για τον επετειακό 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος». Περισσότεροι από 20.000 εγγεγραμμένοι δρομείς θα βρεθούν αύριο, Κυριακή (05/04), στην εκκίνηση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ συμμετοχής για άλλη μια φορά.

Μετά την συγκινητική τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, όπου το βωμό άναψε ο παλιός πρωταθλητής της κωπηλασίας Γιάννης Κουρκουρίκης και την παράδοσή της στον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, η Φλόγα ξεκίνησε στις 11:30 τη διαδρομή της προς τη Θεσσαλονίκη. Λαμπαδηδρόμοι ήταν μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων των περιοχών από τις οποίες περνούσε η Φλόγα, συνοδευόμενοι από επίλεκτους αθλητές.

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα του Μαραθωνίου πέρασε διαδοχικά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, την κεντρική πλατεία Πέλλας, την κεντρική πλατεία Χαλκηδόνας, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας Ιωάννης Τσουκνιδάς, το Μουσείο Βαλκανικών Πόλεμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (Τόπσιν), την κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου, την κεντρική πλατεία της Νέας Μεσημβρίας, το Στρατόπεδο Λεβαντή στη Δ. Κ. Διαβατών, την πλατεία Ποντίων του Δημοτικού Διαμερίσματος Διαβατών, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, την πλατεία του Ελευθερίου – Κορδελιού, την πλατεία Ευόσμου, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κορδελιού – Εύοσμου, Πέτρος Σούλας, το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων και την Πλατεία Επταλόφου, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στην συνέχεια, η Φλόγα κατευθύνθηκε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και ο προϊστάμενος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων Κυριάκος Τσαντεκίδης, πέρασε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διέσχισε τις οδούς Τσιμισκή και Σαλαμίνος και πέρασε από την από την κεντρική πύλη του λιμένα Θεσσαλονίκης, για να καταλήξει μέσω της Λεωφόρου Νίκης στον τελικό της προορισμό.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήρθε μπροστά από το άγαλμα του Ναυάρχου Βότση, όπου τη Φλόγα μετέφεραν άτομα με αναπηρίες, εκπροσωπώντας τους 45 φορείς κοινωνικής προσφοράς που υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), Γιώργος Αυγουστίδης, ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, όπου την Αλεξάνδρειο Φλόγα υποδέχθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου και άναψε το βωμό.

Μετά την τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας στο βωμό, όπου θα παραμείνει αναμμένη μέχρι τον τερματισμό όλων των δρομέων που θα συμμετάσχουν στους αγώνες της Κυριακής (05/04), η Χορωδία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδας (Σ.Ο.Ν.Ε.) ερμήνευσε τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της Σ.Ο.Ν.Ε., υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαγγέλη Αραμπατζή. Αμέσως μετά, περισσότερα από 1.200 μέλη πολιτιστικών συλλόγων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό θέαμα στην Πλατεία Λευκού Πύργου, στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης.

Σχετικά άρθρα