Η επιστροφή, ο «Τίγρης» κι η «Αγιά Σοφιά»

Από την πτώση στην αναγέννηση… Η επιστροφή της ΑΕΚ στα ποδοσφαιρικά “σαλόνια” αποτελεί είδηση και εκτός συνόρων και για το λόγο αυτό το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στην “Ένωση” με αφορμή την… ανάσταση της ομάδας υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Μελισσανίδη. Το AFP καταγράφει το χρονικό του υποβιβασμού στην Γ’ Εθνική αλλά και την πορεία προς την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στο νέο “σπίτι” της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το αφιέρωμα:
Η ΑΕΚ, το μεγαθήριο της Αθήνας είναι έτοιμη να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν μετά από τον ντροπιαστικό υποβιβασμό στην ερασιτεχνική κατηγορία και την περίοδο αναταραχής που προηγήθηκε.
«Η ιστορία είναι γνωστή και αρκετά στενάχωρη για τους οπαδούς της ΑΕΚ», Όμως τώρα είμαστε στο σωστό μονοπάτι και νιώθουμε πολύ καλύτερα. Πρέπει να κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος, να είμαστε σοβαροί, να κάνουμε τις σωστές κινήσεις και να αποφύγουμε τα λάθη», δήλωσε στο “AFP” ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ο Μπάγεβιτς, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής της ΑΕΚ, πρόσθεσε ότι από το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια προκειμένου «να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια η ΑΕΚ».
Η ΑΕΚ έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία καθώς τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της στη Football League με διαφορά 19 βαθμών από την δεύτερη Παναχαϊκή και θα μπει στα play offs με 10 βαθμούς. Πριν από δύο χρόνια η ιστορία ήταν τελείως διαφορετική. Το 2013 η ομάδα υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά στην 81χρονη ιστορία της έχοντας χρέος 35 εκ. ευρώ, το οποίο οφείλεται στην κακοδιαχείρηση των διαδοχικών διοικήσεων. Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω κατάσταση βρισκόταν στα… σκαριά εδώ και δέκα χρόνια, η πτώση συνέπεσε με την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ο σύλλογος επέλεξε να υποβιβαστεί στην ερασιτεχνική κατηγορία προκειμένου να εκκαθαριστεί. Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής με 23 νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.Ανέλαβε ο “Τίγρης”
Σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση της ΑΕΚ έχει διαδραματίσει ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Δημήτρης Μελισσανίδης, πλοιοκτήτης και έμπορος καυσίμων, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα ως “Τίγρης”. Ο Μελισσανίδης διευθύνει πλέον το σύλλογο και έχει βρει χορηγούς για την αύξηση των εσόδων.
Δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας, ο αμυντικός Μιχάλης Μπακάκης και ο μέσος Πέτρος Μάνταλος, είναι διεθνείς με την Εθνική Ελλάδας ενώ ο επιθετικός Χρήστος Αραβίδης είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 13 γκολ σε 18 αγώνες.
Επίσης, η ΑΕΚ εντάχθηκε στην εταιρία ELITE και βρίσκεται σε επαφή με την οικονομική και συμβουλευτική κοινότητα της Ευρώπης.
Ο Μελισσανίδης, ο οποίος κατέκτησε δύο πρωταθλήματα όταν ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ πριν από 20 χρόνια, έχει δεσμευτεί για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στην ιστορική περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.
«Όσα χρήματα και να βάζεις στην ομάδα, δεν υπάρχει αύριο για την ΑΕΚ χωρίς το γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια», είπε ο Μελισσανίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης, την πρώην πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με σεβασμό στις ρίζες της το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα ονομαστεί “Αγιά Σοφιά”, όπως ο φημισμένος ναός του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
Βέβαια, ο σύλλογος θα πρέπει να “δαμάσει” και τους απείθαρχους οπαδούς της, οι οποίοι στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό εισέβαλαν στο γήπεδο και προκάλεσαν την τιμωρία της ΑΕΚ.

Σχετικά άρθρα