Έντμουντ Μπερκ

7 Απριλίου 2015

Edmund Burke ( 1729-1797 , Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος)

Ο Έντμουντ Μπερκ ήταν Ιρλανδός πολιτικός ηγέτης και εξέχων ρήτορας, συγγραφέας, θεωρητικός της πολιτικής επιστήμης και φιλόσοφος, ο οποίος με τη μετακίνησή του στην Αγγλία, υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας με το κόμμα των Ουίγων.

Κυρίως έμεινε στη συλλογική μνήμη για την υποστήριξη στους επαναστάτες Αμερικανούς της Αμερικανικής Επανάστασης (ενάντια στη βρετανική κοινή γνώμη) και την κατοπινή στροφή-αντίδρασή του στη Γαλλική Επανάσταση. Η αντίδρασή του στον ξεσηκωμό της γαλλικής αστικής τάξης, τον καθιέρωσε ως την ηγετική φυσιογνωμία της συντηρητικής φατρίας του κόμματος των Ουίγων, την οποία ονόμασε Παλαιούς Ουίγους, σε αντιδιαστολή με τους Νέους Ουίγους του Τσαρλς Τζέιμς Φοξ, που υπήρχαν στο κόμμα πριν την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Θεωρείται ως ο φιλοσοφικός πατέρας του μοντέρνου συντηρητισμού, καθώς και από τους δεσπόζοντες θιασώτες τουκλασικού φιλελευθερισμού.

Αποτέλεσε σημαντικό πολιτικό πρότυπο του Τζων Κέυνς. Θαύμαζε «τη μαχητική του στάση υπέρ της σκοπιμότητας αντί του ορθού ως αφηρημένης έννοιας» (Πηγή: Κέϋνς, Peter Pugh & Chris Garatt)ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...