«Αρχηγός της Αλλαγής» ο Καρεμπέ

Σε άλλη μία κοινωνική διεθνή πρωτοβουλία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Κριστιάν Καρεμπέ.
Ο στρατηγικός σύμβουλος της διοίκησης του Ολυμπιακού συμμετέχει σε καμπάνια της UEFA για τη διαφορετικότητα στο ποδόσφαιρο και μίλησε αναλυτικά για το ρόλο του και το στόχο αυτού του εγχειρήματος που ονομάζεται «Αρχηγοί της Αλλαγής».
«Με πλησίασε η UEFA όταν άρχισε το πρόγραμμα και δεν δίστασα να δώσω την πλήρη στήριξή μου σε αυτό το έξοχο εγχείρημα. Παρόλο που το περιεχόμενο και τα στοιχεία του προγράμματος είναι τα κλειδιά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πρώην παίκτες και προσωπικότητες για να προωθήσουμε το μήνυμα».
-Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από το ποδόσφαιρο; Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που κάνατε το ντεμπούτο σας;
«Το ποδόσφαιρο είναι μια απλή αντανάκλαση της κοινωνίας. Αλλά επίσης προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα να μάθεις και να προμοτάρεις τη διαφορετικότητα. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές σπορ του πλανήτη, όπου η αξία και η απόδοση είναι τα κλειδιά για την επιτυχία, ανεξαρτήτως, φύλου, καταγωγής, εθνικότητας γενετήσιου προσανατολισμού ή θρησκείας. Θεωρώ, πως είμαι η απόδειξη, όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το παιχνίδι. Είναι δύσκολο να πεις αν έχει υπάρξει πρόοδος στον τομέα της διαφορετικότητας, καθώς αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Η διαφορετικότητα είναι ένας πετυχημένος καταλύτης. Είναι μια φανταστική προσθήκη σε κάθε περιβάλλον και κάθε κατάσταση. Πράγματι, το άθροισμα είναι πιο μεγάλο από τις ίδιες τις ομάδες, ειδικά όταν έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και γνωρίσματα. Αυτή είναι η αλήθεια και για το ποδόσφαιρο. Έχω εμπειρίες τόσο από ομάδα όσο και από τη Εθνική στη Γαλλία. Ο βασικός λόγος που πετύχαμε, ήταν πως καταφέραμε να ενσωματώσουμε διαφορετικές ικανότητες, προσωπικότητες και κουλτούρες».
-Ένας στόχος του προγράμματος, είναι να προωθήσετε τη διαφορετικότητα σε καίριες θέσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πώς καθορίζετε εσείς τη διαφορετικότητα;
«Όπως ανέφερα, η διαφορετικότητα είναι παντού στις ζωές μας, αλλά για κάποιον λόγο, δεν αντικατοπτρίζεται σε θέσεις. Αυτό ισχύει σε πολλούς τομείς και πολλούς παράγοντες και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντικό να οδηγήσει σε αλλαγές και εγώ συμφωνώ απόλυτα να πάρω μέρος σε αυτή την κίνηση και να βοηθήσω να το πάμε μέχρι το τέλος. Αυτό είναι μόνο η αρχή της αλλαγής της πνευματικότητας, της συμπεριφοράς και των πράξεων, ώστε στο μέλλον η διαφορετικότητα να μην αποτελεί σημείο διαμάχης και διαφωνιών».
-Πού και πώς νομίζετε ότι η διαφορετικότητα θα μπορέσει να εκπροσωπήσει καλύτερα το ποδόσφαιρο;
«Παντού. Το κλειδί είναι η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Να μάθουν οι παίκτες, οι φίλαθλοι, τα ΜΜΕ, τα κανάλια που μπορούν να επηρεάσουν τις γνώμες των παραγόντων ότι η συζήτηση πηγαίνει σε θέματα όπως τη διαφορετικότητα, τις διακρίσεις και τη βία, μηνύματα και περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες για θέματα ενσωμάτωσης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης».
-Πώς κρίνετε την επιτυχία του προγράμματος στο θέμα της διαφορετικότητας μακροπρόθεσμα;
«Το βασικό είναι πως το γκρουπ των επενδυτών που αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα, φανερώνει πως η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτή η αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι μια προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πρακτικής εφαρμογής του κάθε έργου και της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τις ομοσπονδίες μέλη της UEFA. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να βρούμε τρόπους ώστε να αναλύσουμε τα αποτελέσματα του κάθε προγράμματος και να καταλάβουμε τι έγινε, τι δεν έγινε και γιατί».
-Το πρόγραμμα στοχεύει στο να ενημερώσει τον χώρο του ποδοσφαίρου για τη διαφορετικότητα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και μέρη της Ευρώπης που δεν έχουν ένα τέτοιο πρόγραμμα ή δεν τους προσφέρεται;
«Παραδείγματα επιτυχημένων πρωτοβουλιών και βέλτιστων πρακτικών μπορούν να μοιραστούν σε ολόκληρη την κοινότητα του ποδοσφαίρου. Έτσι, μια πρωτοβουλία που αποδίδει στη Βόρεια Ιρλανδία, για παράδειγμα, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς. Η επιτυχία είναι συχνά συμβολική και βοηθά να παρακινήσει και να ενθαρρύνει την αλλαγή σε ένα τέτοιο περιβάλλον».
-Τι περιμένετε από τα πρώτα αποτελέσματα και τι κέρδη μπορεί να αποκομίσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και η οικογένειά του από αυτά;
«Τα πρώτα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στο να κάνουμε μεγάλες αλλαγές σε βάθος, ώστε, βήμα προς βήμα, ολοένα και περισσότερο, οι ευκαιρίες να είναι ανοικτές σε όλους. Αυτό θα καθορίσει την κληρονομιά των «Αρχηγών της Αλλαγής».

Σχετικά άρθρα