Προδιάθεση για διαβήτη - Θεραπεία και εξετάσεις

9 Απριλίου 2015
Παναγιώτης, 69 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, είμαι 69 ετών και για αρκετό καιρό έχω διαπιστώσει ότι είμαι λίγο παραπάνω στα όρια όσον αφορά το σάκχαρο στον οργανισμό μου. Μετά από υπόδειξη του παθολόγου μου έκανα μετρήσεις σακχάρου κάθε εβδομάδα, περίοδος Οκτώμβριος μέχρι Ιανουάριο, το πρωί πριν το πρωϊνό και το απόγευμα 23 ώρες μετά το φαγητό.
Τα αποτελέσματα ήταν το πρωί μέσος όρος 115125 και το απόγευμα μέσος όρος 93110. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα ο γιατρός μου συνέστησε και έκανα τέλος Ιανουαρίου εξετάσεις για σάκχαρο και γλυκοζιομένη αιμοσφαιρίνη. Τα αποτελέσματα ήταν σάκχαρο 130 mgrdl ολική γλυκοζινη αιμοσφ 716 4878 και κλάσμα γλυκοζιομένης αιμοσφαιρίνης 601 4560.
Ο παθολόγος μετά από όλα αυτά μου είπε ότι προς το παρόν δεν θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή αλλά παρακολούθηση και βλέπουμε.
Μετά από όλα τα παραπάνω το ερώτημά μου είναι τι μπορώ να κάνω ενδεχομένως σχετικά με τη διατροφή κυρίως για τις πρωϊνές μετρήσεις για να αποφύγω ενδεχομένως μελλοντικά κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης να προσθέσω ότι έχω μια ξηροστομία κυρίως το βράδυ και το πρωί έχω ανάγκη να ξεπλύνω το στόμα μου γιατί το σάλιο μου είναι πηχτό, ενδεχομένως κιόλας επειδή ροχαλίζω. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις συμβουλές. Με εκτίμηση

Στο ερώτημα απάντησε ο Νικόλας Τεντολούρης, Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν έχετε διαβήτη, έχετε όμως προδιάθεση για διαβήτη (προδιαβήτη) για αυτό πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκά και τη ζάχαρη, να έχετε κανονικό βάρος και να περπατάτε μισή ώρα την ημέρα. Επίσης να κάνετε εξέταση του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μια φορά το χρόνο. Η ξηροστομία που έχετε δεν οφείλεται στον προδιαβήτη.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ