Βιοψία προστάτη. Τι είναι και πώς γίνεται; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ένας άνδρας!

Η βιοψία προστάτη είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τον καρκίνο και ο ασθενής να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης.

Γράφει ο ουρολόγος – ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης

Οι περισσότεροι άντρες όταν μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν υπερπλασία του προστάτη. Πολλές από αυτές τις υπερπλασίες είναι καλοήθεις, ενώ άλλες οφείλονται σε καρκίνο του προστάτη. Για τον εντοπισμό αυτού του τύπου καρκίνου έχει αναπτυχθεί η βιοψία του προστάτη, μια μέθοδος που επιτρέπει στον ιατρό να έχει την ακριβή γνώση για τη φύση της υπερπλασίας.

Τι είναι η βιοψία προστάτη;

Η βιοψία του προστάτη αποτελεί μια εξέταση κατά την οποία συλλέγονται μικρά δείγματα από τον προστατικό αδένα με μια βελόνα και στη συνέχεια εξετάζονται μικροσκοπικά για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων.

Η βιοψία προστάτη είναι το επόμενο διαγνωστικό βήματα μετά την δακτυλική εξέταση (DRE) όταν εντοπιστεί σκληρία και την αιματολογική (PSA) εάν είναι αυξημένες κάποιες τιμές που σχετίζονται με καρκίνους.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Σήμερα η βιοψία προστάτη είναι από τις πιο συχνά εκτελούμενες διαγνωστικές εξετάσεις στον τομέα της Ουρολογίας. Την κάνουν κυρίως οι άντρες άνω των 50 ετών στο πλαίσιο του ελέγχου ρουτίνας.

Η μεγάλη διάδοση της βιοψίας προστάτη έγινε στη δεκαετία του 1990, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η εξέταση PSA για τον εντοπισμό καρκινικών τιμών στο αίμα. Με τα χρόνια υπήρξε εξέλιξη στα μηχανήματα και τον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης, φθάνοντας στο παρόν, όπου η βιοψία προστάτη θεωρείται μια εξέταση ρουτίνας.

Παρά την ευκολία της πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του προστατικού καρκίνου, προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια ίασης για τον ασθενή.

Πότε πραγματοποιείται;

Ο ιατρός πριν προβεί στην βιοψία προστάτη θα πρέπει να έχει εικόνα του προστάτη από τη δακτυλική εξέταση και τις τιμές του PSA στο αίμα. Η δακτυλική εξέταση γίνεται με σκοπό να εντοπιστούν οζίδια ή σκληρίες και να εκτιμηθεί το μέγεθος του ίδιου του προστάτη.

Οι τιμές του PSA για τον εντοπισμό των καρκινικών ενδείξεων, είναι το επόμενο εργαλείο του γιατρού πριν κρίνει αναγκαία τη βιοψία προστάτη.

Ποια είναι η διαδικασία;

Πριν τη βιοψία προστάτη το άτομο θα πρέπει να έχει διακόψει τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη, για μερικές μέρες και θα πρέπει να κάνει μια προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή την ημέρα της εξέτασης, λαμβάνοντας το σκεύασμα που του προτείνει ο ιατρός το πρωί της εξέτασης.

Ο ασθενής που θα κάνει βιοψία προστάτη ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι σε πλάγια θέση. Ο γιατρός στη συνέχεια του τοποθετεί ένα εργαλείο μέσω του ορθού, που ονομάζεται διορθικός υπερηχογράφος. Με αυτό έχει εικόνα από την εσωτερική περιοχή του προστάτη και του επιτρέπει να εντοπίζει τις πιθανές ανωμαλίες του.

Στη συνέχεια μετά από τοπική αναισθησία ή μέθη, ο γιατρός συλλέγει μέσω μιας λεπτής βελόνας ιστούς του προστατικού αδένα που θα ελεγχθούν εργαστηριακά. Η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά και δεν είναι επώδυνη.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές εργασίες του μέσα σε 1 με 2 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιοψία προστάτη και το κόστος της, επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιωάννη Μπελημπασάκη.

Ιωάννης Μπελημπασάκης
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι
210 6914404
athensurology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος του προστάτη: Τι είναι η εξέταση του PSA – Σε ποια ηλικία πρέπει να την κάνει ένας άνδρας;

Αυτοί οι άνδρες είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με καρκίνο του προστάτη

«Πώς θα καταλάβω ότι έχω προστατίτιδα;» Τα 8 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Σχετικά άρθρα